Sikoškova izpoved: Bil sem povsem shiran in brez volje (VIDEO)

V zadnji epizodi magazina Pod prečko smo v Ljudskem vrtu obiskali enega izmed največjih osmoljencev leta 2023 v Prvi ligi Telemach, Gregorja Sikoška. Levi bočni branilec Maribora je bil na začetku leta 2023 aktualen prvak, reprezentant in igralec, ki je znova razmišljal o selitvi na tuje. Odločil se je, da ostane v štajerski prestolnici, nato pa 26. februarja na štajerskem derbiju po pol ure igre obležal v lastnem kazenskem prostoru in si huje poškodoval koleno.

292 dni je že minilo, odkar je Sikošek odigral zadnje minute v Prvi ligi Telemach, preteklo pa bo še kar nekaj časa, preden ga bomo znova videli na delu.  “Točno se spomnim trenutka, ko sem začutil, da nekaj ni ok. Ko sem ležal na tleh, sem govoril samo: “Ne, ne, ne.” Vedel sem, da bom v primeru poškodbe križne vezi manjkal zelo dolgo. No na koncu se je izkazalo, da bi se v tem primeru že vrnil in niti ne bi bilo tako hudo,” nam je o najtemačnejšem trenutku svoje kariere zaupal Sikošek.

“Gre za poškodbo sprednje križne vezi in notranjega meniskusa. Potrebna bo operacija, ki bo zahtevala daljše mirovanje,” so po podrobnih pregledih po poškodbi slovenkega reprezentanta februarja letos med drugim sporočili iz Maribora, Sikoškova kalvarija pa se je takrat šele pričela. Lahko bi celo rekli, da je v njegovem primeru šlo za boj za preživetje. “Najprej je bilo vse ok. Hitro sem se sprijaznil, da bom počival šest, sedem ali celo osem mesecev. To sem sprejel in si rekel, da bom vse oddelal, kot bo potrebno. Nato pa se je osmi ali deveti dan po operaciji, ko sem bil že doma, začelo zapletati. Imel sem vročino, ničesar nisem mogel pojesti, noga pa me je bolela bolj kot pred operacijo. Odšel sem nazaj k zdravniku, ki je po odvzemu vzorca odkril infekcijo.”

nogomet gregor sikošek nk maribor
Slika z zadnje tekme Gregorja Sikoška. Do njegovega povratka na igrišča bo preteklo še kar nekaj časa. Foto: Jure Banfi

Sledili so težki dnevi. Gregor je v bolnišnici ostal skoraj mesec in pol ter preživel zares težko obdobje, ki ga je močno zaznamovalo. Izgubil je približno 10 kilogramov in bil povsem shiran. Več kot mesec dni je imel povišano telesno temperaturo, zaradi vseh dogodkov ni imel prave volje, da bi vstal iz postelje. Misli so bile temne, a je na koncu tunela vseeno posvetila luč. Prava rešitev je bila nova operacija, po kateri na srečo ni bilo zapletov, po dolgi odsotnosti od doma pa je nato znova lahko začel razmišljati tudi o rehabilitaciji. Sikošek opozarja, da bi bilo brez podpore družine vse še veliko težje: “Res sem vesel, da imam ob sebi takšne ljudi. V takšnih trenutkih vidiš, kdo ti koliko pomeni. Vsem moram dati kapo dol, ker so mi tako stali ob strani. Imam tudi srečo, da je moja zaročenka psihologinja. Zdaj se mi zdi, da je po ovinkih doma, kdaj opravila kakšno terapijo. (smeh) O takšnih težavah se po mojem mnenju premalo govori v medijih.”

nogomet nk maribor gregor sikošek nogomet nk maribor gregor sikošek
Oteklina ob infekciji po prvi operaciji križne vezi in meniskusa. Foto: Osebni arhiv
Koleno Gregorja Sikoška po drugi operaciji. Foto: Osebni arhiv

Sanje o igranju na evropskem prvenstvu ostajajo žive

Leta 2022 je odigral kar 10 tekem za slovensko reprezentanco in postal standarden član zasedbe Matjaža Keka, ki se je nedavno uvrstila na evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji. Kako je spremljal uspeh svojih kolegov, še razmišlja o Euru 2024? “Zares sem vesel, da smo se po dolgem času uvrstili na veliko tekmovanje. Če na vse skupaj pogledam s svojega zornega kota, pa je bilo veliko mešanih občutkov. Glede na vse odigrane tekme bi bil morda zraven. Bil sem na zadnji domači tekmi s Kazahstanom in sicer kot navijač ter tam doživel vrtinec vseh občutkov. A v prvi vrsti sem še vedno zelo vesel za vse, ob tem pa me to tudi motivira. Če bom zdrav in če bom še pred koncem prvenstva odigral kakšno tekmo, bi teoretično še lahko bil zraven.”

nogomet slovenija nk maribor gregor sikošek nogomet slovenija nk maribor gregor sikošek
nogomet slovenija nk maribor gregor sikošek nogomet slovenija nk maribor gregor sikošek
Foto: Guliverimages
Foto: Guliverimages
Gregor Sikošek je v Dohi prišel do drugega in tretjega nastopa za Slovenijo. FOTO: Guliverimages.
foto: Aleš Fevžer
Gregor Sikošek Gregor Sikošek
Kdaj se bo na nogometna igrišča vrnil Gregor Sikošek? Foto: Uroš Skaza
nogomet nk maribor gregor sikošek nogomet nk maribor gregor sikošek
Foto: Jure Banfi
Gregor SikošekFOTO: Jure Banfi.
Gregor Sikošek. FOTO: Jure Banfi.
Gregor Sikošek. FOTO: Jure Banfi.
Kapetan Gregor Sikošek v akciji. FOTO: Jure Banfi.

29-letnik iz Brežic bo še kar nekaj časa treniral po prilagojenem programu, razkril pa nam je časovnico rehabilitacije in datum predvidenega povratka na igrišča. “Cilj je, da se vrnem devet mesecev po operaciji. To je maja. Sproti bomo videli, kako bo potekala rehabilitacija. Zagotovo ne bom tvegal s prehitrim povratkom, saj nočem tvegati ponovne poškodbe. Je pa prisotna močna želja, da se čim prej vrnem.”

Od njegove težke poškodbe se je v Mariboru spremenilo marsikaj. Vijoličasti so sezono 2022/23 sklenili brez osvojene lovorike, po slabem začetku jesenskega dela nove sezone pa zamenjali trenerja. V štajersko prestolnico se je vrnil Ante Šimundža, ki še kako pogreša tako kvalitetnega igralca, kot je Gregor Sikošek. “Z Antejem sva opravila mini pogovor. Povedal sem mu, da še ne bo mogel hitro računati name. (smeh) Vesel sem njegovega prihoda. Prepričan sem, da bomo z njim obrnili krivuljo rezultatov navzgor.”

Vijoličasti so se po predčasnem koncu nogometne jeseni že odpravili na oddih. Na zboru članske ekipe, ki je predviden 4. januarja, bo Sikošek zagotovo pozdravil kar nekaj novih obrazov. Prvo okrepitev je Maribor že predstavil – dres s številko 10 bo v spomladanskem delu sezone nosil Maks Barišić, trgovanje 16-kratnega prvaka pa bo v zimskem prestopnem roku vsekakor zelo pestro.

nogomet maks barišić nk maribor
Maks Barišić je prva okrepitev Maribora po koncu jesenskega dela sezone 2023/24. Foto: NK Maribor