Šimundža pričakuje zahtevno gostovanje in dinamično tekmo

Foto: Jure Banfi

NK Maribor se po pričakovani zmagi med tednom proti Jurovskemu Dolu v Pokalu Pivovarna Union v 15. krogu Prve lige Telemach odpravlja na gostovanje v Domžale. Ranjena rumena družina bo naredila vse, da prekine negativen niz, ob robu igrišča pa bomo spremljali nov obračun Anteja Šimundže in Dušana Kosića.

“Preklop iz pokala v prvenstvo je zelo pomemben. Fantje so bili v pokalu profesionalni in nasprotniku izkazali spoštovanje. Zadeva je za nami, sledi prevenstvo, ki je za nas najpomembnejše,” so bile prve besede mariborskega trenerja na novinarski konferenci pred sobotno tekmo, ki jo boste lahko pospremili samo na Sportklubu.

Domžale so po 13 odigranih tekmah pri vsega 11 točkah in so na osmem mestu točkovno poravnane z devetim Aluminijem. Rumena družina ima le tri točke naskoka pred zadnjo Rogaško, prav zadnja kluba slovenske lige pa sta edina nasprotnika, ki so ju varovanci Dušana Kosića premagali na zadnjih 12 ligaških tekmah. Rumena družina je imela v zadnjih tednih ogromno smole s poškodbami, zaščitni znak pa so bile tudi številne neizkoriščene priložnosti v napadu. “Pričakujemo agresivne Domžale, imajo veliko mladih igralcev, svoje principe, veliko rotirajo. Pričakujem zahtevno gostovanje,” o nasprotniku razmišlja Šimundža, ki se s težavami nasprotnika ne obremenjuje, hkrati pa je prepričan, da je imela tudi njegova ekipa v zadnjih tednih veliko smole pri zaključkih napadalnih akcij.

Medsebojne tekme Maribora in Domžal so vedno zelo napete, v preteklosti smo velikokrat spremljali prave goliade, ob pogledu na zadnjih pet medsebojnih tekem v Prvi ligi Telemach pa izstopa predvsem to, da je Maribor v tem obdboju slavil le enkrat in dvakrat izgubil. “Medsebojne tekme so zanimive, ker so dinamične. vem, kaj je razlog za to. Potrebni sta dve ekipi, ki želita igrati in temu smo bili priča v preteklosti.”


Ante Šimundža
Ante Šimundža Foto: Aleš Fevžer

O čem je pred sobotno tekmo z Domžalami še govoril Ante Šimundža?

  • O zahtevnem razporedu, ki sledi po tekmi z Domžalami in o slabem izkupičku Maribora na tekmah s konkurenti za najvišja mesta.

“Za nazaj težko govorim. Preteklost ni moja stvar. Razpored je, kakršen je. Meni je pomemben proces. Iz tekme v tekmo rastemo, iščemo svoj DNK, svojo prepoznavnost. To je proces, ki bo trajal do decembra. Iz vsakega posameznika želimo izvleči maksimum in to prenesti na ekipo. Ne glede na nasprotnika delamo na ta način.”

  • O delovni vnemi igralcev na treningih in o tem, kako so nekateri rezervisti izkoristili priložnost na pokalni tekmi.

“Odkar sem prišel so vsi igralci na treningih na zelo visokem nivoju. Nihče ne kalkulira, to je pomembno. Vsak ima svojo kvaliteto, to je dejstvo. Meni je na treningih bolj pomembno, kako napreduje ekipa in ne posameznik.”

“Ob tako visoki zmagi mislim, da so vsi igrali dobro.”

  • O poškodovanih igralcih, ki so se na tekmi z Jurovskim Dolom vračali v tekmovalni proces.

“Ni nobene težave pri igralcih s poškodbami. Tudi Nemanja Mitrović po tekmi ni čutil bolečin. Realno je Arnel Jakupović zaradi specifike tekme v pokalu dobil več minut. Sama zahtevnost tekma ni bila na visoki ravni. Ni bil planiran za 90 minut igre, ampak je na srečo zdržal. Tudi Aljaž Antolin se je vrnil. Minute so zelo pomembne, da prideš v tekmovalni ritem. Podobna zadeva je tudi pri Josipu Iličiću in Soudaniju. Enako je pri Arnelu. Višji kot je ritem na tekmi, težje je. Od vsakega posameznika, ki ni v prvem planu pa je odvisno, kako izkorišča minute.”

Arnel Jakupović
Nekdanji član Domžal Arnel Jakupović se počasi vrača v polno tekmovalno formo. Foto: Aleš Fevžer
  • O izbiri branilskega para in o težavah v obrambi.

“Po pravici povedano sem se za ta branilski par odločil zaradi informacij znotraj kluba, znotraj strokovnega štaba. Fanta sta zaenkrat odigrala dobro. Vsi, ki zdaj niso v prvem planu, pa se morajo boriti, da se prebijejo v prvi plan. To ne velja samo za obrambo. Je pa res težko priti v plan, ko igralci igrajo dobro. Se pa to zgodi, če je nekdo poškodovan, kartoniran ali pa igra slabo. Ko izkoristiš priložnost, če si pameten ostaneš noter in drugemu ne pustiš, da te izrine in začne igrati. Ampak to je zdrava konkurenca. Trenutni štoperski par je dober, ima pluse in minuse, jima pa Nemanja Mitrović in Luka Uskoković, ki dobro trenirata, dihata za ovratnik.”

  • O težavah v uvodnih minutah tekem in ob prekinitvah.

“Vse je v glavah. Koncentracija. Ko smo analizirali prejete gole, so bile vse stvari enostavno rešljive. Če je glava na pravem mestu, so vse stvari rešljive. Ampak brez napak ni golov. Ampak ti prejeti goli, ki se omenjajo, so plod mentalitete in dojemanja.”

Danijel Šturm, nekdanji član Maribora, jo je v tej sezoni že zagodel vijoličastim:

  • O nekdanjih članih Maribora, Danijelu Šturmu in Luki Topaloviću, ki zdaj igrata za Domžale.

“Mislim, da sta Šturm in Topalović različna tipa igralca. Oba sta bila v Mariboru, Šturm potrebuje prostor in ima izreden strel. Topalović pa je igralec v razvoju. Njune kvalitete moramo izničiti.”

  • O Dušanu Kosiću, s katerim je v preteklosti že bil bitke na pomembnih tekmah.

“Dušan se prilagodi situaciji in ekipi, ki jo dobi. Domžale tudi med tekmo rotirajo glede postavitev, igralci menjujejo položaje. To je zanje značilno.”

Obračun Domžal in Maribora je Sportklubova tekma 15. kroga Prve lige Telemach. Tudi tokrat za vas pripravljamo studijski del, s katerim se bomo pričeli ogrevati pol ure pred tekmo, ki se začne ob 17.30.