Dvojna merila? Srbi se ne želijo sprijazniti z odločitvijo Uefe

Nogomet 2. Nov 202317:10 3 komentarji
srbski navijači
Foto: Profimedia

V srbski nogometni javnosti še naprej odmeva sredina odločitev Evropske nogometne zveze (Uefe), da bo srbska reprezentanca odločilno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Bolgariji, ki bo na sporedu 19. novembra v Leskovcu, morala odigrati pred praznimi tribunami. Razlog? Incident na zadnji tekmi proti Črni gori, ki bo denarnico Nogometne zveze Srbije (FSS) olajšal za skoraj 90 tisoč evrov. Še bolj pa Srbe moti dejstvo, da so jo Hrvati odnesli veliko bolje od njih.

Srbsko nogometno reprezentanco je zaradi izgredov navijačev, ki so med drugim gostujočim privržencem ukradli zastavo, in številnih drugih organizacijskih napak na tekmi proti Črni gori Evropska nogometna zveza (Uefa) kaznovala z eno tekmo brez navijačev, poleg tega pa bo morala srbska nogometna zveza plačati še 89.250 evrov.

Srbija bo tako brez navijaške pomoči na odločilni tekmi za preboj na evropsko prvenstvo proti Bolgariji v Leskovcu, čeprav Srbi že napovedujejo, da bodo izkoristili možnost, da si tekmo ogledajo otroci do 14. leta starosti. Srbi bodo za uvrstitev na prvenstvo v Nemčijo proti Bolgarom potrebovali remi.

Odločitev Uefe je v srbski športni javnosti dvignila veliko prahu, tudi s FSS pa so že sporočili, da se bodo na odločitev pritožili. “Na žalost, kljub vsem preventivnim ukrepom, ki jih je zveza sprejela (vsak lastnik vstopnice je moral ob vstopu na stadion priložiti njeno kopijo in osebni dokument), in kljub odličnemu sodelovanju s črnogorsko stranjo, se je na tribunah ponovil isti prekršek: žaljivo skandiranje, ki ga Uefa definira kot rasizem.”

Najbolj jih boli primerjava s Hrvati

“Zaradi pomembnosti prihajajoče tekme z Bolgarijo bo FSS izkoristila vsa pravna sredstva – vložili bomo pritožbo in skušali ublažiti kazen. Zavedamo se, da so bili omenjeni prekrški storjeni s strani naših navijačev, a bomo zaprosili za preložitev ali zmanjšanje kazni, da bi lahko na novozgrajenem stadionu v Leskovcu pripravili najboljše vzdušje in polno podporo reprezentanci,” so še dodali.

Precej bolje od Srbov so jo odnesli Hrvati, ki so zaradi ustaških vzklikov na tekmi proti Turčiji dobili kazen v obliki le delnega zaprtja tribune na verjetno odločilni tekmi kvalifikacij proti Armeniji. Prav kazen, zaradi katere bo na zagrebškem Maksimiru 6000 navijačev manj, je še dodatno razburila srbsko javnost, češ da Uefa deluje z dvojnimi merili.

Kurir je šel še korak dlje

Srbski spletni portal kurir.rs je o omenjeni tekmi zapisal novico z naslovom: Hrvati za ustaške vzklike kaznovani mizerno, v Srbiji se redno prazni tribune.

“Kaj se je slišalo na tekmi med Srbijo in Črno goro? Slišati je bilo skandiranje ‘šiptarji’, v trenutku, ko so črnogorski navijači metali stole na atletsko stezo, pa se je slišalo skandiranje ‘ustaši0. Zagotovo nekaj, kar ni bilo potrebno in nekaj, česar se moramo na stadionih znebiti. Kaj se je slišalo na tekmah Hrvaške? Najprej so njihovi navijači na tekmi proti Latviji na Reki na tribunah razgrnili ustaške simbole. Za to so prejeli kazen kapacitete stadiona za 1000 navijačev. Na tekmi proti Turčiji pa so prepevali ustaške pesmi. Za to so bili skupno kaznovani z zmanjšanjem razpoložljivih mest za 6000. Zaključek je jasen: za Uefo je večji prekršek vzklikanje s tribun kot pa očitna promocija ustaštva, ki se ponavlja,” so zapisali pri Kurirju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje