Rogličev novi športni direktor: Primož bo pred Tourom zmagoval manj

Kolesarstvo 2. Nov 202320:20 1 komentar
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Po selitvi Primoža Rogliča iz Jumbo-Visme v Boro Hansgrohe se v kolesarskem svetu postavlja veliko vprašanj. Kako se bo Zasavec znašel v novem okolju? Kakšna bo podpora, ki jo bo deležen na dirki po Franciji? Se bo lahko resno vmešal v dvoboj Jonasa Vingegaarda in Tadeja Pogačarja? Na to je za italijanski portal bici.pro skušal odgovoriti Rogličev športni direktor pri Bori Enrico Gasparotto.

Po predstavitvi trase za dirko po Franciji 2024 je Tadej Pogačar izrazil zadovoljstvo nad prestopom Primoža Rogliča v Boro-Hansgrohe, češ da se bo prihodnje leto na Touru dvoboj med Jumbo-Vismo in UAE Emirates spremenil v troboj. Seveda je veliko odvisno od tega, kako se bo Roglič znašel v bavarskem moštvu in kako dobre podpore bo julija prihodnje leto deležen s strani moštvenih kolegov.

“Zelo pomembno bo, kako se bo Primož znašel že pred Tourom. Celotno kariero je preživel v istem okolju, po toliko letih so njegovi avtomatizmi delovali zelo dobro. Čeprav je Rogla odličen moštveni kolega, ki ga skupina ljudi zlahka vzljubi, pa bo moral razumeti nove sotekmovalce. Oni pa bodo morali razumeti njega, da bodo vedeli, kaj potrebuje. Temu bodo namenjene pripravljalne dirke. Zato lahko pričakujemo, da bo pred poletjem zmagoval manj kot običajno – zaradi ustvarjanja te moštvene dinamike in ne zato, ker bi bil počasnejši,” je prepričan športni direktor Bore Hansgrohe Enrico Gasparotto.

Nekdanji italijanski kolesar, ki je s sodelavci načrte za novo sezono začel pripravljati že na uvodnem srečanju v Söldnu ob koncu oktobra, je prepričan, da bo za ekipo in Rogliča dobro, da na njih ne bo pretiranega pritiska rezultata.

“Vedno sem na velike dirke raje šel v vlogi ’outsiderja’, da je bilo vsako presenečenje pozitivno. Znotraj sebe verjamem, česa smo sposobni, toda na koncu vedno odloča cesta. Seveda pa imata Pogačar in Vingegaard več izkušenj z dirkanjem z moštvenimi kolegi, vesta, v kakšnem okolju delujeta in vse to je na Touru zelo priročno. Zmaga en kolesar, a seveda je ekipa v ozadju izjemno pomembna,” se zaveda dvakratni zmagovalec (2012, 2016) nizozemske klasike Amstel Gold.

Enrico Gasparotto
Enrico Gasparotto. Foto: Profimedia

Storil je še korak naprej

In na kakšno ekipno podporo bo Roglič lahko računal v Franciji? Bosta zraven tudi Jai Hindley in Aleksandr Vlasov? “Na to še nimam odgovora. Hindleyju, Vlasovu in (Lennardu, op. p.) Kämni se pogodbe iztečejo konec leta 2024, zato bomo vsem trem ponudili priložnost za dokazovanje. Ne bomo jim zapirali kril, zgolj zato, ker je tukaj Primož. Pa čeprav je res zmagovalni kolesar, kar pove podatek, da je v letu 2023 zmagal na 15 dirkah, Bora pa je – brez državnih prvenstev – slavila na 17. Jasno je, da je na višjem nivoju, a je prav, da damo priložnost tudi ostalim.”

Kot je še razkril Gasparotto, je tudi sam novico o prihodu Rogliča izvedel zelo pozno, a se je vse skupaj odvilo zelo hitro. “Iskreno, nisem navajen, da bi kolesarji z veljavnimi pogodbami praktično po koncu sezone menjali ekipo,” je dejal.

Za konec je še pohvalil pohvalil svojega novega varovanca: “V zadnjem letu in pol je res storil velik korak naprej v taktičnem smislu. Na etapi s ciljem na Sassotetto na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja je vozil v skupini, čeprav je vedel, da ima odlične noge. Tudi na Lombardiji, kjer se ni počutil dobro, je tekmoval inteligentno – pustil je drugim, da delajo zanj. Na koncu pa je vseeno zasedel tretje mesto. Vsak kapetan ima drugačen karakter in način dirkanja, zato se bo ekipa morala prilagoditi njegovim potrebam. A tudi on se mora zavedati, koga ima okoli sebe.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje