Tako razburjenega Riere po tekmi še nismo videli

Nogomet 2. Dec 20226:45
Foto: Jure Banfi

Trener nogometašev Olimpije Albert Riera ni skrival nezadovoljstva po remiju (0:0) na derbiju 18. kroga Prve lige Telemach proti Celjanom. Španec je bil zaradi predstave svoje ekipe, ki jo je označil celo za najslabšo v letošnji sezoni, vidno vznemirjen, kar nekaj strupenih puščic pa je uperil tudi proti sinočnjim tekmecem.

Obračun vodilnih Ljubljančanov in drugouvrščenih Celjanov ni navdušil s kvalitetno predstavo. Na zahtevni in razmočeni podlagi v Stožicah so znova maloštevilni gledalci videli malo atraktivnih potez in še manj zadetkov, čeprav priložnosti zanje zlasti v drugem polčasu ni manjkalo.

Nogometaši Olimpije zaradi kazni ob robu igrišča sicer niso mogli računati na napotke svojega trenerja Alberta Riere, saj je zaradi kazni tekmo spremljal s tribune. Na klopi ga je zato nadomestil pomočnik Pablo Arteta, sicer bratranec slovitega trenerja Arsenala Mikela Artete.

“To je bilo zadnjič. V prihodnje bom bolj previden glede kartonov,” je obljubil trener zmajev, ki je na novinarsko konferenco prišel vidno vznemirjen. Ni skrivnost, da so pri Olimpiji tekmo s Celjem označili z rdečo barvo in je bila zato za španskega trenerja kljub visoki točkovni prednosti ena pomembnejših v letošnji sezoni. Izid 0:0 je zanj zato pomenil veliko razočaranje.

“Danes sem razburjen zaradi prikazane igre, a hkrati zadovoljen, saj niso Celjani storili ničesar, čeprav je bila to naša najslabša predstava sezone. S stani Celjanov nisem videl ničesar pozitivnega. Lahko se ne strinjajo z mano, tako kot se jaz ne z njimi, a takšno je moje razmišljanje,” je dejal Riera, ki se je na novinarski konferenci zapletel tudi v manjši besedni dvoboj s predstavniki sedme sile, saj so ti menili, da gostov ni veliko ločilo od zmage. Ne nazadnje so grofi v 58. minuti zadeli tudi vratnico, ko se je povsem sam pred golom Olimpije znašel Lovro Bizjak, a z dveh metrov zadel le vratnico.

“Če Celje remizira v Stožicah, je to pozitiven izid zanje. Ste zadovoljni z remijem Celjanov? Seveda, saj ste pričakovali, da bodo tu izgubili. Nekaj normalnega je, da tu izgubijo in mi zmagamo. Ne govorim le o priložnostih, temveč tudi načinu igranja. S takšno igro, kot so jo prikazali Celjani, ne osvajaš prvenstva,” je tekmece spodbodel jezični 40-letnik in nadaljeval: “O Celju govorite, kot da je zvezdniška ekipa, a prikazali niso ničesar. Če bi pokazali kaj posebnega, bi bil prvi, ki bi priznal, da so bili veliko boljši od nas. A tega nisem videl. Če je to druga ekipa, ki želi tekmovati za naslov z nami, to ne bo dovolj,” je odvrnil Riera, ki je s svojo ekipo v Stožicah oddal sploh prve točke v letošnji sezoni.

Kaj je po tekmi še povedal Albert Riera:

Albert Riera je z Olimpijo zmagal tudi v Kopru.

O tem, kako je bilo spremljati tekmo s tribune:

“Slabo, to je bilo zadnjič. V prihodnje bom bolj previden glede kartonov. Še posebej v tej državi. Spraševal sem prijatelje iz Španije in Španske nogometne zveze, kako je v teh primerih v Španiji in so mi dejali, da do prepovedi pride šele po petih rumenih kartonih. V Sloveniji je ta meja pri dveh. A takšna so pravila tu.”

O tem, ali je bil zaradi spremljanja tekme s tribune bolj nervozen:

“Niti ne, a podajanje informacij je drugačno, če moraš pri tem uporabiti posrednika. S svojim asistentom nisem imel težav, saj o nogometu razmišljava na enak način. A ne more biti isto, kot če si ob igrišču.

Rečem lahko le, da sem izredno nezadovoljen in razburjen zaradi današnje predstave. Tekma je bila za nas kot finalna, čeprav razlika med nami in Celjem ne znaša točko ali dve. A lahko se še znajdemo v takšnem položaju, ko bomo morali dobiti tekmo, za osvojitev prvenstva. Igrali smo proti drugouvrščenemu in od svojih igralcev zahtevam, da pokažejo bistveno več.

Na meni ni le, da na kakršenkoli način dobivamo tekme. Moj cilj mora biti tudi, da izboljšam prav vsakega posameznika v ekipi. Samo tako je lahko moštvo boljše. Danes ni bilo tako. Edina pozitivna stvar, ki sem jo videl, je, da smo v naši najslabši tekmi prvenstva remizirali proti drugouvrščenemu.”

Olimpija - Celje, nogomet
Foto: Aleš Fevžer

O tem, da so Celjani menili, da so proti Olimpiji izgubili dve točki in ne osvojili ene:

“Kaj? Da so izgubili dve točki in ne osvojili ene? Se v celoti ne strinjam. Imeli so približno toliko strelov kot mi, tudi ostali statistični kazalci so bili bolj ali manj enaki. Rekel bi, da je bila to obupna predstava s strani obeh moštev. Zame je bila to grozna, katastrofalna tekma za gledati. Če ne bi bil trener Olimpije, bi šel ob polčasu domov.

Če je trener nasprotne ekipe zadovoljen s prikazano igro svoje ekipe, mu lahko le zaploskam. Sam s predstavo svoje nisem. Lahko še povem, da po koncu tekme nisem videl nikogar od svojih igralcev ali pomočnikov zadovoljne oziroma z nasmeškom na obrazu, a opazil veliko nasmeškov in stiskanja rok pri Celju. Lepo prosim no, naj mi ne govorijo, da so izgubili dve točki.”

O tem, ali je nezadovoljen s predstavo svoje ekipe v obrambi ali napadu:

“Govorim o predstavi celotne ekipe. V celoti gledano, ni bila dobra. Želel sem si drugačne intenzivnosti. Z žogo nismo našli prostih igralcev, odprtega prostora, nismo dobro kombinirali, slabo smo se postavljali, zato nismo mogli raniti nasprotnika.”

Olimpija, nogomet
Foto: Aleš Fevžer

O tem, zakaj v ekipi ni bilo kapetana Timija Maxija Elšnika:

“Poškodoval se je in čutil bolečino, zato ga ni bilo v ekipi. Precejšnja smola. Sam sicer vedno govorim, da imam raje kvaliteto kot kvantiteto, a nimamo prav veliko igralcev. Zdaj je čas, da začne klub v prihajajočem prestopnem roku delati tudi na tem. Čaka nas kar nekaj dela. Pred nami so še štirje meseci boja za prvenstveni naslov in že sedaj vidimo, da nam nekaj manjka.”

O tem, na katerem položaju bodo iskali okrepitve:

“To informacijo raje zadržim zase. Klub je seznanjen z mojimi željami. Potrebujemo tri igralce. V nogometu moraš stalno izboljševati ekipo in od igralcev zahtevati še več. To je realnost. A zdaj smo tu, da govorimo o tekmi, za pogovore o prestopih bo še čas.”

Olimpija - Celje, nogomet
Foto: Aleš Fevžer

O tem, ali je težje motivirati igralce, ker ima Olimpija tako visoko prednost:

“Vprašajte Celjane, če se težko motivirajo, ker ima Olimpija tolikšno točkovno prednost pred njimi. Se raje nahajate na strani Celja ali Olimpije? Sam sem raje na naši strani. Svojim igralcem ne dovolim, da zaspijo. Po tekmi in po tej predstavi vedo, da tega ne bom dopustil nikomur. Zdaj bom od njih zahteval več, veliko več.

A težava ni v njihovem odnosu. So dobra skupina z zdravim odnosom. So delavci in na treningih s tem ni težav. Težava je v razumevanju nogometa, v razumevanju kako igrati proti nasprotniku in kako ga sprovocirati.

V prvem polčasu je bilo vsaj meni kristalno jasno, kako lahko ranimo Celjane. Če bi igrali tako, kot moramo, bi po prvem polčasu vodili z dvema ali tremi goli razlike. Celjani so bili povsem izgubljeni in začeli igrati s tremi osrednjimi branilci. Niso vedeli, kaj naj storijo. Bilo je idealno za nas. A nismo jih sprovocirali, zato je težava v nas.”

O tem, ali so Celjani druga najboljša ekipa lige:

“Glede na tokratno predstavo, ne. A zanima me le moja ekipa in razburjen sem, ker bi morali imeti 20 točk prednosti in ne le 13. To je moj občutek.”

Komentari

Vaš komentar