Zlatko Zahović udaril po NZS in ošvrknil tudi Maribor

Nogomet 14. Feb 202221:35 > 15. Feb 2022 11:28 7 komentarjev
FOTO: Uroš Skaza

"Prvenstvo je neregularno," je bil ob današnjem gostovanju v oddaji Pod prečko na Sportklubu do odločitve Nogometne zveze Slovenije, ki je dve jesenski tekmi Olimpije prestavila na pomlad, kritičen Zlatko Zahović. "Pri Mariboru pogrešam strategijo," pa je za predstavo na nedeljskem derbiju ošvrknil tudi svoj nekdanji klub. O čem vse je legendarni nekdanji športni direktor Mariborčanov še govoril?

O derbiju:
“Jaz na derbi gledam drugače. Pri Mariboru sem pogrešal več strategije. Olimpija ima nove igralce, ni še uigrana, zato igra na rezultat, s katerim želi priti do forme. Ko je tako, igraš na tak način, kot je igrala Olimpija. Maribor je zaradi dobrih iger in dobrih rezultatov na pripravljalnih tekmah pozabil, da je to derbi. Maribor je na derbi prišel, kot da ne more izgubiti nič, a je izgubil ogromno.

Pričakoval sem strategijo, vedeli smo, da bo igrala Olimpija na tak način, kar je pametno. Sploh po prejetem golu se Maribor ni odzval. Ni imel praktično nobene priložnost. Maribor bi moral Olimpijo izvleči ven, je pa poskušal z visokim presingom, kar je Olimpiji odgovarjalo in je prišla do zmage. Maribor bi moral narediti vse, da to tekmo ne izgubi. Če bi bilo tako, sem prepričan, da bi zmagal.”

O slabem nizu Maribora na derbijih:
“Maribor že dolgo časa ni dobil velike tekme. Ne evropske in ne domače tekme ni dobil, ko bi moral zmagati. Težava je v strategiji. Analizirati bi morali nasprotnika, oceniti dobre in slabe stvari, ki bi jih potem izkoristili. To pri Mariboru pogrešam.”

O tem, da je Maribor na zadnjih devetih derbijih zabil samo štiri gole:

“Ko je ekipa pod pritiskom, je težko. Jasno je, da Maribor želi obrniti trend. Skuša narediti vse, da bi na pomembnih tekmah šlo v njegov prid. Ko si pod pritiskom, delaš napake. Strategija je bila napačna. Ni bilo načrta, kako bodo to tekmo dobili. Če pogledamo evropski nogomet razen Barcelone, Real Madrida, Manchester Cityja in Ajaxa vsi uporabljajo strategijo. Treniraš, imaš svoj model, potem pa analiziraš nasprotnika in rečeš, da boš danes zmagal na tak ali drugačen način.

Imaš svoj model, ampak imaš strategijo. To pri Mariboru pogrešam. Strategija ne pomeni terenske premoči. Pritiskaš na slabo točko Olimpije. V tem derbiju je imela Olimpija le eno slabo točko. Izvleči bi jo bilo treba ven, ampak Maribor je zaradi odličnih iger in rezultatov v pripravljalnem obdobju mislil, da je to njegov dan. Na derbiju pa nikoli ne veš. Pogrešam strategijo na velikih tekmah.

Če pogledamo zaključek zadnje sezone in tekmo Maribora proti Muri. Pred tem je Maribor igral v Kopru 65 minut z igralcem manj in zmagal. Čez tri dni pa igraš odločilno tekmo in nastopiš z isto ekipo. To ni logično. To te potroši. Jasno je, v katero smer gre potem tekma. To so velike stvari, ki jih kdo mogoče ne opazi, ampak naredijo razliko. In potem izgubiš.”

O zelo izkušenemu Mariboru:

“Maribor ima moštvo, ki je v povprečju staro 28, 27 let. Ima zelo izkušeno ekipo. Jasno je, da je rezultat prioriteta. Maribor hoče do rezultata takoj. Zato me toliko bolj čudi, da nima strategije na velikih tekmah. To me res čudi, ampak vsak ima svojo pot. To bi mi naredili drugače, smo naredili drugače in smo zmagovali.”

O tem, kdo ima prednost v boju za naslov:
“Še vedno je favorit Maribor, ki ima ekipo za prvaka. Ni mladih, ni nekoga, ki bi bil v izložbi, ampak ima enostavno en sam cilj. Naslov prvaka. Seveda pa bo marsikaj odvisno od preostalih faktorjev in akterjev. Koper sem si ogledal v Celju in videl napadalno trojko, ki jo je lepo gledati. Koper lahko zelo hitro in učinkovito konča tekmo. Tudi na klopi ima odlične igralce. Čestitam predsedniku na sestavi ekipe.”

O tem, da so dve jesenski tekmi Olimpije prestavili na spomlad:
“To je zelo, zelo sporno. Olimpija bi morala jeseni odigrati dve tekmi, a ju ni. Kdor ji je to dovolil, je naredil velik prekršek. Olimpija igra dve tekmi s povsem drugačno ekipo, kot bi morala igrati. Po okužbah s Covidom je imela decembra čas, tudi vreme je bilo lepo. Prepričan sem, da bi Olimpija v stanju, kot je bila takrat, igrala povsem drugače. Od teh dveh tekem ne bi dobila niti ene in danes bi imeli drugo lestvico.

Na to so me opozorili tudi gospodje iz Celja, s katerimi sem se pogovarjal. Tudi njim ni jasno, zakaj je tako. Vlagajo denar, ti pa igraš, kot ti paše. Ne gre. To je za nekoga morda nepomembno, saj nismo nogometna država in ni debat, ampak v vsaki normalni državi bi bilo prvenstvo neregularno. Žal.”

O Đorđetu Ivanoviću:
“On ni fizično pripravljen, nikoli ni bil. Tudi pri Olimpiji ni bil. Jaz sem ga pričakoval na klopi. To je tisti plan B, o katerem sem govoril in bi Mariboru lahko uspel. Enostavno pa ne vem, kaj se z njim dogaja. Razumem, če si poškodovan in se vračaš, potem ni enostavno, ampak on je zdrav.

On je bil že pri Olimpiji slabo pripravljen, toda ima drugačne kvalitete, s katerimi to zamegli, ampak ko pridejo resne tekme, ko je ritem, kot je bil včeraj, ima težave. On bi moral pritisniti na plin in se pripraviti. To ni odvisno samo od kluba, ampak tudi od njega kot posameznika. Moral bi se žrtvovati.

Njegova kakovost ni sporna, toda če pogledamo njegovo kariero, opazimo eno in isto. Nepripravljenost. Bil je v velikih klubih, imel je veliko priložnosti, a jih ni izkoristil. Njegov učinek ni adekvaten talentu, vzrok pa je samo en. Nepripravljenost.”

O odločitvah Vara na derbiju:
“Zanimive situacije. Eni pravijo tako, drugi drugače. Zato pa je tukaj Darko Čeferin, da pojasni.”

O enajstmetrovki za Olimpijo:
“Pravila so taka, kot so. Žal je to moment, ki ne bi smel odločiti derbija, da bi bila neka lepa akcija, ampak žal pravila so taka. Če bi ugasnili kamere, bi se tudi sodniki strinjali s tem. Fant je nastavil roko, bil je obrnjen s hrbtom, ampak pravila so taka in sodnik je moral piskati.”

O pripravah na največje tekme kot nogometaš:
“Je drugače, ker je v mestu čutiti utrip, tudi v medijih se piše drugače. Jasno, prisotna je pozitivna trema, želja po zmagi. Vsak posameznik želi biti tudi junak derbija, kot je bil zdaj Mustafa. O tem sanjaš, za to živiš.”

O utripu v Mariboru po porazu na derbiju:
“Pogovarjal sem se z nekaj ljudmi. Na prvo žogo niso nezadovoljni z igro Maribora, s porazom pa zadovoljni seveda ne morejo biti. Prepričan sem, da verjamejo v svoj klub, v svojo ekipo. Na koncu bo vse dobro.”

Radovan Karanović

O strategiji na domačih tekmah:
“Je drugačna, zahtevnejša, saj te občinstvo povleče. Težko je držati čustva, koncentracijo. Tisto, kar zahteva trener, je težje kontrolirati. Tukaj veliko vlogo odigra strokovno vodstvo in vsi preostali, ki morajo umiriti fantje in poskrbeti, da zunanja folklora ostane tam.”

O Mustafi Nukiću:

“Mene je presenetilo, da je Olimpija šele zdaj spoznala, kaj ima ta fant v sebi. Nekaj velikega. Je nadarjen in ima karakter. Žal se je prebil morda malce prepozno, ampak naj zdaj uživa. Všeč mi je, ker oddela tekmo na poziciji, na kateri so fantje ponavadi radi prostih rok. On pa gara, čeprav je tehnično zelo dober nogometaš. To, da je zdaj uspel, ni bilo slučajno.”

O tem, da je Olimpija zadnje tri tekme dobila z rezultatom 1:0:
“Olimpija se zaveda, kaj ima in v kakem stanju je, kar je velika kvaliteta. Ima ogromno novih igralcev, novega trenerja, ampak skozi rezultat prihajaš v formo. Dobivaš ekipo, samozavest in potem stvari stečejo spontano.”

O morebitnem prihodu v Koper:

“S predsednikom Antejem Gubercem nikoli nisva govorila na to temo, čeprav je bilo o tem v medijih veliko govora. Prvič slišim te besede, za katere se zahvaljujem. Koper kot Koper je vrhunski klub. Ima tradicijo. Ljudje tam imajo radi nogomet. Pogovarjajo se o slovenski in italijanski ligi. Nogomet je vsakodnevna in vroča tema na Obali. V nogometnih mestih se vsi počutimo dobro.”

O okrepitvah, ki jih je iz Kopra pripeljal v Maribor:
“Koper je vedno odlično delal z mladimi. Zdaj se vrača na stara pota. Prej so Koprčani imeli probleme, ki jih poznamo. V Kopru je ogromno talentiranih fantov. Tudi zaradi odličnih pogojev, ki jih na Obali imajo. Tam je nogomet prva tema. Ni slučajno, da imajo tamkajšnji fantje svoje sanje.”

O tem, ali pogreša adrenalin, ki ga prinaša nogomet:
“Ne pogrešam, ker je slovenski prostor rudnik. Slovenska liga me ne zanima. Mene zanima Evropa. Da bi prišel tja, pa moraš v Sloveniji kot športni direktor prinesti veliko, vložki pa so majhni, 24 ur moraš biti v nogometu, to pa troši, troši, troši … Kateri klub v Sloveniji je to lahko? Kateri je bil do zdaj? Samo en.

In to res troši, ker nimaš proračuna, da bi lahko bil miren. Moraš braniti cel ustroj, skozi prodajo, rezultate, da si potem lahko miren. To troši. V tujini tega ni. Tam športni direktor dobi kolač in dela ekipo. To je normalno. Na tak način me zanima.

To je normalen način. Vse ostalo pa troši. Imaš težave, ali plače bodo ali ne. So igralci zadovoljni ali ne. Kaj bo naslednje leto. To troši. Ko pa si v normalnem okolju, dobiš denar od televizijskih pravic, razmišljaš le o svojem delu, o športnem delu in potem je vse skupaj precej lažje.”

O prvem spomladanskem krogu:
“Zakuhalo se je. To bo res zanimivo prvenstvo.”

O Tjašu Begiću:
“Je vrhunski talent, a njegove poteze so še vedno igrive, niso profesionalne. Naredi razliko, dobro sprejema žogo, pride do situacije, v katerih zrelost pride do izraza. Če ni zrelosti, tudi napadalec težko pride do prave žoge. To je težava Celja. V drugem polčasu, ko je prišel Majevski, je bilo Celje videti zelo dobro. Ta igralec je povezal niti.

Napadalca mora nekdo hraniti. Begić je vrhunski talent, ki lahko naredi ogromno, a za zdaj še ni na ravni. Bi si pa takega igralca pri mojem Mariboru vedno želel. Mi smo vedno imeli mešanico takšnih igralcev in izkušenejših. Njegov največji problem je, ker se v Celju nima od koga učiti. Vsa odgovornost je na njegovih plečih.”

O Kaheemu Parrisu:
“Navdušil me je. Pri golu se vidi, kako dober je. Sprejme žogo, preigravanje in strel, ki ga vidimo v najboljših petih ligah v Evropi. Vsi vedo, kaj bo naredil, a je tako hiter, da ga ne morejo ustaviti. Podobo je tudi z Lionelom Messijem.”

O Muri:
“Mura je pozimi veliko izgubila. Težko je držati ritem, ko gre tako izkušen trener, ki ima vse pod kontrolo in dobro pozna vse lige, od lige prvakov do lige Europa. Ve, kaj rabi ekipa za uspeh. Mura bo ne glede na to še imela dobre tekme. Še kdo bo naletel na mino, ampak ta odhod in odhode nekaterih igralcev bo Mura zagotovo občutila.”

Celotna 10. oddaja Pod prečko:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje