Prve informacije: delirij navijačev bo zmaje drago stal (VIDEO)

Evropa 2. Avg 202311:56 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Nogometna Ljubljana je včeraj ponorela. Vsi evropski polomi preteklosti in navijaško hrepenenje po mednarodnem uspehu so bili zabrisani v 112. minuti povratne tekme drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov med Olimpijo in Ludogorcem, ko je Matevž Vidovšek ubranil enajstmetrovko Kirilu Despodovu in Olimpiji zagotovil evropsko jesen. Stožice so eksplodirale, vala evforičnih navijačev pa ni bilo mogoče zadržati na tribunah. Po veliki zmagi je tako v zraku obviselo vprašanje, kakšna bo kazen Uefe? To so prve informacije.

Da Evropska nogometna zveza ni organizacija, s katero bi se bilo pretirano dobro šaliti, verjetno ljubiteljem nogometa ni potrebno posebej poudarjati. Elitni nogometni funkcionarji z budnim očesom spremljajo vse, kar se dogaja v njihovih tekmovanjih, in seveda jim ni ušla niti velika zmaga ljubljanske Olimpije, ki se je prvič v svoji zgodovini uvrstila v skupinski del evropskih tekmovanj.

A tako kot Uefi ni ušlo veliko zmagoslavje zmajev, ji zagotovo ni ušlo niti, na kakšen način so ga zmaji proslavili. Vdor navijačev na igrišče ob velikih uspehih je nekaj, kar nacionalne zveze navadno še nekako tolerirajo, nikakor pa to ne velja za Uefo, ki je vajena organizacije dogodkov zelo visokega tveganja, na katerih se takšne stvari enostavno ne smejo zgoditi.

Navijači na zelenici Stožic

Kaj je v poročilo zapisal angleški delegat?

Slavje navijačev Olimpije je po eni strani razumljivo. V dušah ljubiteljev zeleno-bele barve se je dolga leta zbirala bolečina po takšnih in drugačnih evropskih zaušnicah, po včerajšnji veliki zmagi pa so vsa ta čustva izbruhnila na dan. Vse lepo, a ne tako zelo prav. Organizator tekme, NK Olimpija Ljubljana, si ne bi smel dovoliti, da na tako pomembni tekmi navijači vdrejo na igrišče. Na kocki je namreč marsikaj.

Vrhunci tekme Olimpija – Ludogorec 2:1

Kaj vse bo pisalo v poročilu angleškega delegata Paula Tompkinsa, ki ga bo danes poslal na sedež Uefe, ne bomo nikoli izvedeli. Lahko pa malce ugibamo. Žaljivi vzkliki navijačev, metanje predmetov na zelenico in krona navijaškega veseljačenja, vdor na igrišče. Da o morebitnih pomanjkljivostih kompletne organizacije tekme, za kar Uefa klubom pošlje knjižico, kaj knjižico, knjigo navodil, ki je debelejša od zadnjega izdanega dela Igre prestolov, niti ne govorimo.

Bomo pa verjetno kmalu izvedeli, kaj bo na podlagi njegovega poročila odločila disciplinska komisija Evropske nogometne zveze. Ker nogometna Ljubljana s strahom pričakuje morebitno novico o zaprtju stadiona na naslednji domači tekmi v Evropi, ko se v Stožicah prihodnji teden obeta gostovanje velikega Galatasaraya, smo zavrteli nekaj telefonov in preverili, kaj približno lahko pričakujejo v zmajevem gnezdu.

Bodo Timi Max Elšnik in soigralci na naslednji evropski tekmi lahko igrali pred navijači?

Prevladuje prepričanje, da zaprtja stadiona ne bo

Mnenja naših sogovornikov so sicer deljena, a prevladuje tisto, ki lahko hrabri navijače zmajev. Ker Olimpija v Evropi nima bremena predkaznovanosti in z njo pri Uefi v kontekstu razgrajanja navijačev nimajo posebnih težav, je precej možnosti za to, da bodo navijači lahko na naslednji domači tekmi zasedli tribune stadiona Stožice.

Tudi v kontekstu tega, da pri vdoru navijačev ni šlo za napad na nasprotnikovo ekipo oziroma sodnike, ampak zgolj za vsesplošno rajanje, se OIimpiji tako obeta opozorilo pred zaprtjem stadiona. Ponavljamo, to so zgolj predvidevanja posameznikov, ki pa imajo nekaj izkušenj s takšnimi dogodki.

Zagotovo pa ni dvoma o tem, da Olimpiji ne uide visoka finančna kazen. V luči tega, da bodo že samo z zagotovljeno uvrstitvijo v skupinski del konferenčne lige zmaji zaslužili skoraj 3.000.000 evrov, sicer to ni posebna težava. Toda če upoštevamo še dejstvo, da morajo z njimi v pisarnah na Dunajski cesti zakrpati finančne luknje preteklosti, bo državne prvake verjetno precej bolel vsak izgubljen tisočak.

Direktor kluba Igor Barišić bo verjetno obžaloval vsak izgubljen evro. Foto: SK

Finančna kazen bo verjetno presegla celo sto tisočakov

In teh bo kar nekaj. Bolgarski mediji danes poročajo o tem, da Ludogorec od Uefe zahteva hudo kazen zaradi žaljivih vzklikov navijačev Olimpije. Njihov prvoligaš Levski je bil tako nedavno za podobno zadevo kaznovan s 40.000 evri. Vsaj 20.000 tisočakov bodo Ljubljančani po grobih ocenah plačali tudi zaradi kozarcev, vžigalnikov in drugih predmetov, ki so s tribun prileteli na zelenico.

Koliko pa po neuradnem Uefinem ceniku stane vdor navijačev? Približno 50.000 evrov, kar s skupnim seštevkom že nanese več kot 100.000 evrov kazni. Ker bodo verjetno dodane še kakšne malenkosti, lahko zaključimo, da bo finančna kazen Olimpiji na koncu znašala med 130.000 in 150.000 evrov. To pa je za relativno oziroma evropsko gledano skromen proračun zeleno-belih že kar precejšnja vsota.

Dokončna sodba Uefe bo znana zelo kmalu, nenazadnje bo nov krog kvalifikacij na sporedu že prihajajoči torek oziroma sredo in zato bodo klubi informacije o morebitnih kaznih izvedeli že v naslednjih dneh. Prvi kazalniki torej kažejo, da se bo Olimpija izognila črnemu scenariju in praznemu stadionu, kar je na novinarski konferenci po tekmi upal tudi trener Joao Henriques, a počakajmo. Tudi odločevalci na Uefi niso roboti in upamo, da razumejo, da se je v Stožicah včeraj pač pisala zgodovina.

Danes je v Ljubljani nov spektakel

Med tistimi, ki seveda niso stekli na igrišče, so bili tudi člani slovenske košarkarske izbrane vrste, na čelu s kapetanom Luko Dončićem. Varovance Aleksandra Sekulića nocoj v Stožicah čaka Telemachov spektakel oziroma pripravljalna tekma proti Grčiji, ki si jo boste lahko v živo ogledali na Sportklubu.

Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!