Prvi mož Uefe: Nogomet je in vedno bo ostal šport za ljudi

Foto: UEFA/Gualter Fatia

Aleksander Čeferin je bil osrednja osebnost Uefinega kongresa v Lizboni. Po uradnem delu je sledila še novinarska konferenca, na kateri pa se je 55-letni slovenski pravnik odločil za zelo diplomatske odgovore, še najbolj zadržan je bil pri vprašanju Barcelone in njene morebitne izključitve iz evropskih tekmovanj v prihajajoči sezoni.

“Tega danes ne bom komentiral. Danes je najbolj pomemben kongres. Tu smo iz različnih razlogov. Lahko le zagotovim, da nas skrbi za nogomet kot celoto. In za nogomet nas bo vedno skrbelo. Ne morem in ne želim komentirati tega danes,” je na vprašanje glede morebitne izključitve Barcelone iz evropskih tekmovanj dejal Čeferin.

Izključitev Barcelone iz evropskih tekmovanj?

Prvi mož Uefe se je hkrati dotaknil tudi skupne kandidature Španije, Portugalske in Maroka za svetovno prvenstvo leta 2030. 55-letnik je dodal, da se niso dogovorili še nič konkretnega glede tega, da bi imela neka oseba v lasti več različnih klubov.

“Iz napak smo se veliko naučili”

Beseda je nanesla tudi na finale lige prvakov leta 2022 in kaosa v Parizu. Čeferin in generalni sekretar Uefe Theodore Theodoridis odgovorila zelo na kratko, toda zagotovila, da so se iz napak vsi veliko naučili in da se ne bodo ponovile.

Je bil pa prvi mož Uefe veliko bolj oster do projekta evropske superlige, hkrati je veliko besed namenil tudi spremembam v ženskem nogometu.

“Morda najpomembneje od vsega pa je, da nikoli ne smemo pozabiti, kako srečni smo lahko, da delamo v službi nogometa. To je čast. Čast in privilegij. Če bomo kdaj postali arogantni ali če bomo kdaj mislili, da smo lastniki tega športa ali organizacij, ki ga upravljajo, bo čas, da odidemo. Za vse nas. Nikoli ne smemo pozabiti, da smo minljivi,” je še pred uradno izvolitvijo dejal Čeferin.

Čeferin o projektu evropske superlige:

“Nogomet je obstajal, preden smo prišli, in obstajal bo tudi, ko nas ne bo več. A v vmesnem času, dokler smo zanj odgovorni, moramo storiti vse, kar je v naši moči, da ga zaščitimo. Za zaščito igralcev. Za zaščito igre. Zaščita te igre je naše poslanstvo. Naš cilj. Naš namen. Naš smisel obstoja. Izvoljeni smo in dolžni smo biti zgled. Tega ne smemo nikoli pozabiti. Vsi mi,” je sklenil prvi mož Uefe.

Predsednik NZS. Foto: SK

V Lizboni je bil prisoten tudi predsednik NZS Radenko Mijatović, ki je izredno zadovoljen, da je na čelu Uefe Slovenec.

“Boljšega sodelovanja enostavno ne more biti, saj je sodelovanje na izjemno visoki ravni. Predsednik (Čeferin, op. p) je vedno na razpolago za karkoli slovenska nogometna zveza potrebuje, tako da si lahko le želimo, da bo tako tudi v prihodnosti,” je sodelovanje z Uefo ocenil prvi mož NZS.

Vodje niso nogometni vratarji

“Na žalost vodje v nasprotju z vratarji nikoli ne morejo ohraniti ‘čiste mreže’. Noben vodja se ne more pohvaliti z neomadeževano preteklostjo … ne glede na to, kako strasten, strokoven ali izkušen je. Vedno se najde nekaj napak, ki kazijo naš ugled in ki bi jih najraje izbrisali. Nič drugače ni pri meni. Uefa ni drugačna. Najpomembneje je, da napake razumemo, se spremenimo in naslednjič ravnamo drugače,” je priznal 55-letnik.

Ne glede na to, da je bila plovba v drugem mandatu vse prej kot mirna, pa je bil ob stoječih ovacijah soglasno izvoljen za še svoj tretji mandat.

“Res sem hvaležen za to podporo. To mi res veliko pomeni. Je velika čast in odgovornost. Obljubljam vam, da bom naredil vse, da ne razočaram vas in ne razočaram nogometa,” se je v kratki izjavi takoj po novi izvolitvi zahvalil Čeferin.