Zdaj vse podrejeno uresničitvi sanj (VIDEO)

Odbojka 5. Apr 202314:09 0 komentarjev
Foto: FIVB

Po ponedeljkovi veseli novici, da slovenska moška odbojkarska reprezentanca ostaja v dobrih rokah, sta si v sredo predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret in romunski strokovnjak Gheorghe Cretu tudi uradno segla v roke in podpisala dvoletno pogodbo. Glavni cilj bo uvrstitev na Olimpijske igre v Parizu 2024.

Gheorgheja Cretuja je slovenska odbojkarska javnost spoznala preteklo leto, ko je tik pred začetkom svetovnega prvenstva, ki ga je ob Poljski gostila tudi Slovenija, zamenjal Avstralca Marka Lebedewa.

Romunski strokovnjak je kljub velikemu tveganju slovenske odbojkarje, ki so medlo delovali v ligi narodov, dvignil na drugo dimenzijo in pometel z vsemi tekmeci v Stožicah, v polfinalu, ki je potekal v Katovicah, pa so slovenski odbojkarji osvojili končno četrto mesto, kar je bil daleč najboljši dosežek Slovenije na svetovnih prvenstvih.

Foto: Aleš Fevžer

Po končanem tekmovanju so se poti Cretuja in OZS razšle. Čeprav so si vsi želeli skupaj nadaljevati začeto delo, se je dolgo zdelo, da do dogovora ne bo prišlo, nato pa so po precej dolgem čakanju na slovenski odbojkarski zvezi sporočili, da eden najboljših evropskih trenerjev ostaja na klopi Slovenije.

“Za nami je zelo zanimiva potovanje, začeli smo na nasprotnih bregovih, na koncu smo se začeli spet približevati. Skupaj smo pritekli v cilj. To je najpomembneje. Moram reči, da sem izjemno vesel, da smo se dogovorili. Še posebej zato, ker slovenska javnost tako čustvenega in kvalitetnega trenerja, kot se je pokazal Gianni, na slovenski klopi tudi pričakuje,” zadovoljstva ni skrival predsednik OZS Metod Ropret.

Uraden podpis pogodbe:

Tri fronte, ena bolj pomembna od druge

Pred Slovenijo je eno najnapornejših poletij do zdaj. Reprezentančna sezona bo trajala kar pet mesecev, v katerih slovenske odbojkarje čakajo tri fronte. Začelo se bo z ligo narodov, ki bo pomembna zaradi razvrstitve na FIVB lestvici, sledilo bo evropsko prvenstvo, kjer bodo Slovenci branili naslov evropskega podprvaka, za konec pa slovenski tabor čakajo še kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Cretu je pred napornim poletjem, ki se bo podaljšalo v jesen, povedal, da bo fante zbral 8. maja. Zaveda se, da se na zboru še ne bo vseh, saj se prvenstva v najmočnejših evropskih ligah zelo različno končujejo. O igralcih, na katere bo računal, bo več znano v prihodnjih dneh, je pa že jasno, da v tem poletju podaljšanih počitnic za nosilce ne bo, pričakuje, da bo imel vseh pet mesecev na voljo vse.

Foto: Aleš Fevžer

Cretu z jasnim sporočilom za reprezentante

“Časa za eksperimente v tem poletju ne bo. Pred nami je priložnost generacije,” se je hitro tudi sam dotaknil olimpijskih iger, a hitro dodal, da bo v vseh tekmovanjih šlo na polno.

Zaveda se, prav tako igralci, da vsaka zmaga pomeni korak proti uresničitvi sanj. “Vsaka točka, vsak niz, vsaka tekma bo pomembno. Vsaka zmaga lahko pomeni korak proti olimpijskih igrah. Motivacija ne bo vprašanje. Vsi si to želimo. Tako ta izjemna generacija odbojkarjev kot tudi sam, sanjamo olimpijske igre. Zato sem še bolj vesel, da sem danes tukaj z vami. Take priložnosti, kot jo imamo zdaj, se športnikom ne ponudi velikokrat, zato ne dvomim, da bomo naredili vse, da to željo in motivaciji pretvorimo tudi v rezultat,” je še dodal 54-letni Romun, ki ga prijatelji kličejo tudi Gianni.

Cilji so …

Na prvi misiji sezone (VNL) bo cilj Slovenije uvrstitev na zaključni turnir osmerice, na EuroVolleyju, ki ga bo avgusta slovenska izbrana vrsta začela v Varni, bodo skušali priti vse do konca, kot rečeno pa ostaja eden glavnih ciljev, če ne kar glavni cilj tega leta – uvrstitev v Pariz.

Ropret je ob koncu druženja z novinarji še razkril, da bo ekipa za razliko od prejšnjih sezon, imela tudi vodjo reprezentanc. Ime bo znano v prihodnjih dneh.

Tekmovanja in do sedaj znane tekme slovenske reprezentance:

LIGA NARODOV

Prvi turnir, Nagoja (Japonska), 6.-11. junij:

1. krog, sreda, 7. junija, ob 8.00: Slovenija – Srbija

2. krog, četrtek, 8. junija, ob 5.00: Slovenija – Bolgarija

3. krog, sobota, 10. junija, ob 5.40: Francija – Slovenija

4. krog, nedelja, 11. junija, ob 5.40: Slovenija – Iran

Drugi turnir, Orleans (Francija), 20.-25. junij:

1. krog, sreda, 21. junija, ob 17.00: Slovenija – Kanada

2. krog, četrtek, 22. junija, ob 20.30: Slovenija – Kuba

3. krog, sobota, 24. junija, ob 17.00: Brazilija – Slovenija

Tretji turnir, Pasay City (Filipini), 4.-9. julij:

1. krog, sreda, 5. julija, ob 5.00: Poljska – Slovenija

2. krog, četrtek, 6. julija, ob 13.00: Kitajska – Slovenija

3. krog, petek, 7. julija, ob 9.00: Slovenija – Italija

4. krog, nedelja, 9. julija, ob 9.00: Slovenija – Nizozemska

Končnica, Gdansk (Poljska), 19.-23. julij.

EVROPSKO PRVENSTVO (28. avgust – 16. september)

Prvi del, skupina B, Varna (Bolgarija)

1. krog, sreda, 30. junija, ob 16.30: Slovenija – Ukrajina

2. krog, petek, 1. septembra, ob 16.30: Finska – Slovenija

3. krog, sobota, 2. septembra, ob 16.30: Slovenija – Španija

4. krog, ponedeljek, 4. septembra, ob 19.30 SLO: Hrvaška – Slovenija

5. krog, torek, 5. septembra, ob 19.30 : Bolgarija – Slovenija

Osmina finala, Varna (Bolgarija)

B1 : D4 in D2 : B3 (petek, 8. septembra) D1 : B4 in B2 : D3 (sobota, 9. septembra)

Četrtfinale, ponedeljek, 11. septembra, Varna (Bolgarija).

Polfinale, četrtek, 14. septembra, Rim (Italija).

Tekma za 3. in 1. mesto, sobota, 16. septembra, Rim (Italija).

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Skupina B, Japonska, 30. september-8. oktober Sodelujoče ekipe: Japonska, ZDA, Slovenija, Srbija, Turčija, Tunizija, Egipt, Finska. Točno prizorišče in termini tekem še niso znani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!