Velik dan za Italijana, nič od spopada med Evenepoelom in Rogličem

Kolesarstvo 12. Maj 202314:00 > 14:05
Remco Evenepoel si je močno podaljšal počitek pred nadaljevanjem dirke. Foto: Profimedia

Dočakali smo prvo gorsko etapo na dirki po Italiji, ki se je izkazala za zelo dolgočasno. Davide Bais je zmagal 218-kilometrsko preizkušnjo, ki se je končala z zahtevnim vzponom na Gran Sasso, ki pa ni postregel s spremembami v skupni razvrstitvi. Primož Roglič je v cilj prišel na petem mestu.

Davide Bais (Eolo-Kometa) je v 7. etapi dirke po Italiji dosegel sanjsko prvo zmago med profesionalci, saj je ubežnik dneva prišel vse do vrha Gran Sassa, medtem ko so se favoriti v skupnem seštevku zgolj spogledovali na zaključnem vzponu.

Glede na 218-kilometrsko traso, ki je vodila do Campa Imperatore na 2130 metrih nadmorske višine, je bilo mogoče pričakovati večji boj preboj v ubežno skupino, vendar je bil Bais del štiričlanske skupine, ki se je podala v beg, na koncu pa je bil Italijan nagrajen z največjo nagrado — etapno zmago.

“Zaradi razmer je bilo skoraj nemogoče karkoli narediti,” je Roglič povedal po etapi in hkrati dodal: “Toda noge so bile dobre. To je dober znak. Veter se je zelo okrepil, zato ni bilo pametno napadati v veliki skupini. Moji moštveni kolegi so me danes dobro obkrožili in dobro opravili svoje delo.”

Slavo nekoliko nepričakovano pobrali ubežniki

Karel Vacek (Corratec-Selle Italia) in Simone Petilli (Intermarché-Circus-Wanty) sta bila druga člana skupine, ki si je privozila tudi več kot 11 minut prednosti. Potem ko so premagali vzpon Calascio (2. kategorija), so ostali skupaj na spodnjih pobočjih zadnjega vzpona Gran Sasso, ki je dolg 26,4 km s povprečnim naklonom 3,4 %, vendar je v zadnjih 4,5 kilometra veliko bolj strm.

Petilli je večkrat pospešil, Vacek je dolgo časa komaj ohranjal stik, vendar je na koncu prevladal Bais. Češki kolesar je ciljno črto prečkal na drugem mestu z devetimi sekundami zaostanka, Petilli, ki je s pospeškom pripavil teren za Baisovo zmagovalno potezo, pa je povsem omagal in se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) je nekaj minut pozneje s sprintom popeljal glavnino v cilj, vendar je bila skupina še vedno velika in med kandidati za skupno zmago ni bilo razlik. Andreas Leknessund (DSM) je obdržal rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku Gira, Primož Roglič ostaja na petem mestu.

Results powered by FirstCycling.com

Sedma etapa v živo:

Glavnina je v cilj prišla dobre tri minute za zmagovalcem. V skupni razvrstitvi ni prišlo do sprememb.

Zmagovalec sedme etape je Italijan Davide Bais (Eolo-Kometa). To je njegova prva profesionalna zmaga.

Zadnji kilometer: Sedaj je že jasno, da bo zmaga pripadla ubežnikom. V ozadju smo videli spremembo tempa, na čelu glavnine, ki zaostaja pet minut za trojico vodilnih kolesarjev, je ekipa Movistarja.

4 kilometri do cilja: Vse bolj se zdi, da bo etapna zmaga pripadla ubežnikom. V glavnini za zdaj mirno.

15 kilometrov do cilja: Za zdaj brez napadov v glavnini. Prednost ubežnikov se postopoma topi, toda še vedno ima trojica kolesarjev na čelu sedem minut prednosti.

23 kilometrov do cilja: Kolesarji so začeli z zadnjim današnjim vzponom na Gran Sasso. Ubežniki imajo osem minut prednosti.

35 kilometrov do cilja: Kolesarji so na vzponu na Calascio. Bais, Petilli in Vacek imajo še vedno več kot devet minut prednosti pred glavnino.

38 kilometrov do cilja: Geraint Thomas je imel težave s kolesom, nekateri sprinterji pa že izgubljajo stik z glavnino.

41 kilometrov do cilja: V glavnini prihaja do sprememb, vsi favoriti za končno zmago so s svojimi ekipami prišli na čelo pelotona. Vzpon na Gran Sasso je uradno dolg 26,5 km, vendar se cesta navzgor usmeri že veliko prej. Če se bo kdo na začetku imel težave, se bo le stežka vrnil nazaj.

58 kilometrov do cilja: Še vedno spremljamo povsem mirno dirko. Ubežniki ohranjajo približno 10 minut prednosti, v ozadju je imel s kolesom nekaj minimalnih težav Remco Evenepoel.

70 kilometrov do cilja: Glavnina je nekoliko zmanjšala prednost ubežnikov, ki sedaj znaša dobrih 10 minut,

83 kilometrov do cilja: Prednost ubežnikov znaša že 12 minut! A v glavnini še naprej ostajajo mirni.

121 kilometrov do cilja: Ubežniki imajo 9 minut prednosti pred glavnino. Eritrejec Henok Mulubrhan je malo zaostal za trojico. V glavnini na čelu kolesari ekipa DMS, ki ima v svojih vrstah vodilnega kolesarja dirke Andreasa Leknessunda. 

160 kilometrov do cilja: Simone Petilli je virtualno v rožnati majici. Ubežniki imajo namreč že 8 minut prednosti pred glavnino.

180 kilometrov do cilja: Izmed četverice ubežnikov je v skupnem seštevku najnevarnejši Italijan Simone Petilli, ki zaostaja 7 minut in 49 sekund. Potrebuje le še minuto, da virtualno prevzame rožnato majico vodilnega. Ubežniki imajo namreč že skoraj sedem minut prednosti pred glavnino.

200 kilometrov do cilja: Glavnina je več kot očitno zadovoljna z begom. Ta ima že 5 minut prednosti.

208 kilometrov do cilja: Po nekaj uvodnih napadih, ki jih je glavnina zadušila, se je hitro, že po 10 kilometrih, oblikoval beg. V njem so Italijan Davide Bais (EOLO-Kometa), njegov rojak Simone Petilli (Intermarche), Čeh Karel Vacek (Corratec-Selle Italia) in Eritrejec Henok Mulubrhan (Green Project). Na cesti imajo že minuto in pol prednosti pred glavnino.

Začetek 7. etape letošnjega Gira!

Giro 2023 7. etapa
7. etapa. Foto: organizator