Dallas na največji prelomnici od izbora Luke Dončića

Košarka 13. Maj 20236:00 komentarja
Luka Dončić na naboru leta 2018. Foto: Profimedia

Loterija lige NBA je pred vrati. V noči na sredo bodo v ZDA izžrebali številke, ki bodo določile vrstni red na letošnjem naboru in s tem krojile prihodnost najmočnejše košarkarske lige na svetu. Za Dallas Mavericks bo to najpomembnejši žreb po letu 2018, ko so uspeli izbrati Luko Dončića. Poglobili smo se v iskanje odgovorov, zakaj je temu tako in kako sploh poteka žreb.

Za Dallas Mavericks je porazna sezona, ki so jo z negativnim razmerjem zmag in porazov (38-44) sklenili na skromnem 11. mestu lestvice zahodne konference. O razlogih za neuspeh in nezadovoljstvu v Dallasu je bilo prelitega že dovolj črnila. Tokrat se bomo uzrli v prihodnost in opozorili na ključne priložnosti, s katerimi se bodo morali uspešno soočiti Teksašani, če bodo želeli rezultatsko krivuljo obrniti navzgor. Osredotočili se bomo predvsem na prvo, ki sledi že prihodnji teden.

Na koledarju si velja obkrožiti tri datume:

  • 16. maj: Takrat je na sporedu loterija, ki bo določila vrstni red na naboru.
  • 22. junij: Nabor lige NBA.
  • 30. junij: Klubi lahko začnejo pogajanja s prostimi košarkarji.

Prvi kamenček, ki enostavno mora pasti v teksaški mozaik, je uspeh na loteriji. Pred žrebom Dallas drži 10. mesto, kar je nevarno blizu območju, ki bi njihov izbor poslalo v drugo franšizo. Zakaj, vas verjetno večina že ve, a kljub temu osvežimo spomin. Dallas letošnji izbor v prvem krogu dolguje New Yorku, a je zaščiten za prvih deset mest. Če bi torej po loteriji pristal na 11. mestu ali nižje, bi šel izbor v roke Kratkohlačnikov. Zato je loterija za Mavse tako ključnega pomena.

Kako poteka loterija?

V loteriji sodeluje vseh 14 klubov, ki se niso uvrstili v končnico. V bobnu je 14 kroglic oštevilčenih od 1 do 14, od katerih se izžrebajo štiri. Možnih kombinacij je 1001. Vsaki ekipi je dodeljeno določeno število štirimestnih kombinacij na podlagi njihovih loterijskih kvot. Ekipa z najslabšim razmerjem zmag in porazov ima največ možnosti za uspeh in prejme 14 odstotkov vseh možnih kombinacij.

Potem ko izžrebajo štiri kroglice, se določi zmagovalec oz. prejemnik prvega izbora. Postopek se nato ponovi še za drugi, tretji in četrti izbor. Preostale ekipe se potem zvrstijo glede na stanje na lestvici ob koncu sezone, tako dobimo vrstni red celotnega nabora.

Dallas bo na loteriji zastopal športni direktor Nico Harrison. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast

Kako so razporejene kvote oz. možnosti?

Najslabše tri ekipe imajo vse 14-odstotno možnost za prvi izbor. Nasploh so odstotki v loteriji od leta 2019 precej bolj izenačeni, s čimer je želelo vodstvo lige zmanjšati prepogost pojav načrtnega izgubljana tekem, seveda v želji po višjem izboru.

Ironično je prav lastnik Dallasa Mark Cuban leta 2018 izjavil, da mora njegovo moštvo do konca sezone 2017/18 izgubiti čim več tekem ter si tako pridobiti boljši izbor na naboru, s čimer si je prislužil najvišjo kazen v zgodovini lige NBA – plačati je moral 600.000 dolarjev. Prav takratno načrtno izgubljanje je Dallasu omogočilo, da je junija 2018 na naboru ujel Luko Dončića.

Dallas ima 3 odstotke možnosti, da zmaga na loteriji in si s tem pridobi prvi izbor. Da skoči na eno od prvih štirih mest, ima 13,9 odstotka možnosti. Največja verjetnost obstaja, da ostane na 10. mestu - 65,9 odstotka. Medtem ko obstaja 20,2 odstotka možnosti, da ga v loteriji preskoči ena od ekip na mestih od 11 do 14, s čimer bi Mavericksi ostali tudi brez izbora.

Čudeži se dogajajo

Največji loterijski čudež se je zgodil leta 1993. Potem ko je Orlando dobil loterijo že leto prej in kot prvega izbral Shaquilla O'Neala z drugo najboljšo kvoto, je imel leta 1993 na 11. mestu le 1,52 odstotka možnosti za uspeh. A Magic so senzacionalno znova skočili na vrh in postali prva franšiza v zgodovini, ki je loterijo dobila dvakrat zapored.

Le še dve drugi franšizi sta loterijo dobili z manj kot dvema odstotkoma možnosti. leta 2009 je Chicago na vrh skočil z 9. mesta pred žrebom, za kar je imel takrat 1,7 odstotka možnosti. Izbral je Derricka Rosa. Leta 2014 je z enako verjetnostjo loterijo dobil Cleveland in se na naboru odločil za Andrewa Wigginsa.

Clevelandu se je leto po odhodu LeBrona Jamesa nasmehnila sreča na loteriji. Foto: Profimedia

Omeniti velja še eno zmago Clevelanda, ki je leta 2011 prvi izbor osvojil tudi z 2,8 odstotno verjetnostjo in ujel Kyrieja Irvinga, soigralca slovenskega zvezdnika v minuli sezoni. To je še četrti razplet, ki je na vrh nabora popeljal ekipo z manj kot tremi odstotki možnosti, kolikor jih ima letos za zmago na loteriji Dallas.

Ker se ne izžreba le prvega izbora, dodajmo še največje skoke na drugo, tretje in četrto mesto. Leta 1999 je Charlotte skočil s 13. na 3. mesto z 0,7 odstotka možnosti. Leta 2019 so Jezerniki na 4. mesto skočili z 11. položaja (2,8 odstotka). Leta 2001 pa so njihovi mestni tekmeci Clippersi na 2. mesto poleteli z 8. mesta pred loterijo (3,4 odstotka).

Brez garancije za uspeh

Ne glede na to, kje naposled izbirajo moštva, ni nikakršne garancije, da se bo njihov izbor izkazal za uspešnega. Nenazadnje je bil dvakratni MVP lige Nikola Jokić leta 2014 izbran šele v drugem krogu, kot skupno 41. po vrsti. Goran Dragić je bil leta 2008 celo 45. izbor. Leta 2013 pa je Cleveland kot prvega izbral Anthonyja Bennetta, čigar ime vam najverjetneje ni preveč znano. Le kako bi vam bilo, ko pa je v štirih letih že odletel iz lige NBA.

Ker obstaja daleč največja verjetnost, da bo Dallas izbiral kot 10. po vrsti, smo preverili še košarkarje, ki so bili od leta 2000 izbrani s tem izborom. Od 23 igralcev se jih je le šest podpisalo pod kakšnega od individualnih dosežkov, kot so izbori na tekmo zvezd, v eno najboljših peterk sezone ali v obrambno peterko leta. Takšni so: Joe Johnson (2001), Caron Butler (2002), Andrew Bynum (2005), Brook Lopez (2008), Paul George (2010) in Mikal Bridges (2018). Verjetnost, da moštvo torej z 10. izborom ujame igralca, ki postane ena od zvezd lige, je le približno 26-odstotna.

Victor Wembanyama velja za generacijskega talenta. Foto: Guliverimage

Glavna nagrada: Victor Wembanyama

Že nekaj let je bolj ali manj jasno, kdo bo 22. junija 2023 prvi izbor na naboru lige NBA – Victor Wembanyama. Francoski čudežni deček po zadnjih podatkih v višino meri že neverjetnih 223 entimetrov, a kljub temu na parketu počne vse. Prodira, zadeva z razdalje, preigrava in nasploh izvaja stvari, ki naj bi bile za takšnega orjaka nemogoče.

Za Boulogne-Levallois, kjer so mu letos praktično podredili sezono, v prvenstvu v povprečju na tekmo vpiše 21,8 točke, 10,3 skoka, 2,4 asistence in kar 3,1 blokade. Je prvi strelec in skakalec francoske lige. Več o njem in preostalih kandidatih bomo raziskali bližje naboru.

Kaj bo storil Kyrie Irving?

Po naboru se bo za Mavse nadaljevalo kadrovanje za novo sezono. Prva pomembnejša odločitev, seveda odvisna od tega, če bodo na loteriji izbor tudi zadržali, bo povezana z morebitno menjavo izbranega košarkarja. Bodo Teksašani poskusili srečo z novim mladim košarkarjem, ali bodo na trgu iskali menjavo za že izdelanega in uveljavljenega igralca? V obeh primerih bo šlo za izjemno zahtevno nalogo vodstva, bodisi pri odkritju pravega talenta bodisi pri iskanju pravega partnerja za menjavo.

Prav tako bo veliko odvisno od odločitve Kyrieja Irvinga, ki se mu s koncem sezone 2022/23 izteče pogodba. Pogajanja se lahko začnejo 30. junija. Vodstvo kluba čaka veliko dela, saj je trenutno pod pogodbo za prihodnjo sezono le osem košarkarjev, od vidnejših članov se pogodbe ob Irvingu iztekajo še Christianu Woodu, Dwightu Powellu in Justinu Holidayju

Čas je, da Dallas okoli Dončića končno sestavi moštvo, ki bi mu omogočalo naskok na naslov. Po kritikah, ki jih je zaradi svoje fizične pripravljenosti letos znova poslušal slovenski zvezdnik, je tudi pred njim ključno poletje. Ker se Dallas ni uvrstil v končnico, ima Luka več kot dovolj časa za počitek, popolno regeneracijo in pripravo na novo sezono. Po naših informacijah naj bi te dni že pridno treniral. Prvi rezultati bodo vidni že avgusta, ko bo znova nadel dres slovenske reprezentance.