Olimpija dobila potrditev Fife, a ostala brez milijonov

Jaka Cuber Potočnik je nov velik slovenski nogometni talent. FOTO: Guliverimages.

Nogometni klub Köln je prejel hudo kazen Mednarodne nogometne zveze zaradi nepravilnosti pri podpisu pogodbe z nadarjenim nekdanjim nogometašem Olimpije Jako Čubrom Potočnikom. A po razsodbi Fife se niti malo ne smeji niti Olimpiji niti velikemu upu slovenskega nogometa.

Kot danes poroča Bild, bo Köln moral Olimpiji plačati denarno odškodnino v višini 54.000 evrov. Kar je za nemški klub še bistveno večji udarec, pa je dejstvo, da je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) klubu izrekla tudi prepoved podpisovanja pogodb z nogometaši v naslednjih dveh prestopnih rokih.

Razlog? Köln je januarja lani sklenil dogovor z danes 17-letnim Jako Čubrom Potočnikom, ki je pred tem enostransko prekinil pogodbo z Olimpijo. Igralčeva mati in zastopnica Tina Čuber je tedaj kot vzrok za prekinitev navedla kršenje ustnih dogovorov, ki so bili sklenjeni ob podpisu dogovora z mladim napadalcem.

Ljubljanski prvoligaš je zaradi zanje sporne prekinitve pogodbe trdil, da je nemški klub takrat 16-letnika napeljeval k prestopu in proti njemu vložil tožbo na Fifi, v njej pa poleg 2,5 milijonov evrov odškodnine zahteval tudi, da nemška zasedba v naslednjih dveh prestopnih rokih ne sme registrirati novih nogometašev. Če so pri Fifi drugi zahtevi zmajev ugodili, pa so Ljubljančani ostali skoraj praznih rok na račun zahtevane odškodnine, saj so prejeli precej manj od milijonskih zneskov, ki si jih obetali od procesa.

FOTO: Guliverimages.

Kratko je sicer potegnil tudi Čuber Potočnik, ki se je že izkazal v Kölnovi ekipi do 19 let in zanjo na 13 prvenstvenih tekmah dosegel prav toliko zadetkov. Napadalec slovenske reprezentance do 19 let, za katero je na sedmih tekmah zadel štirikrat, je prejel štirimesečno prepoved igranja, kar pomeni, da je sezona zanj praktično že končana.

Köln, ki se še ni odzval na kazen, se lahko v 21 dneh pritoži na Mednarodno športno razsodišče v Lozani.