Rentgen reprezentantov (in) Matjaža Keka: Kdo, koliko, kako?

Liga narodov 29. Sep 20227:00 0 komentarjev
Slovenija
FOTO: Guliverimages.

Po zaključku slovenskih nastopov v Ligi narodov 2022/23, ki se je za reprezentanco Matjaža Keka končala uspešno, smo analizirali igre slovenskih nogometašev. Kaj smo ugotovili pod črto štirimesečnega cikla, ki je za nami?

Slovenija je letos prvič igrala v B razredu Lige narodov in v strnjenem junijskem ciklu, v katerem je v desetih dneh odigrala kar štiri tekme, z nastopi v skupini 4 začela slabo.

Najprej je doma ostala brez točk proti Švedski (0:2) in tri dni pozneje v Beogradu proti Srbiji doživela polom, izgubila je z 1:4. Sledil je spodbuden remi v Oslu proti Norveški (0:0), toda ko je proti Srbiji v Stožicah ob polčasu izgubljala z 0:2, se je zdelo, da je njenih upov o obstanku v B Ligi narodov konec. Potem je prišlo do preobrata. Slovenci so remizirali z 2:2.

Po skoraj štirimesečnem premoru je ta mesec sledila zmaga nad Norveško v Stožicah z 2:1 in v torek še remi z 1:1 v gosteh pri Švedski, ki je, potem ko je v prvem krogu zmagala, naslednje štiri tekme izgubila in bi za obstanek v zadnjem krogu potrebovala zmago, zato se seli v C razred.

Slovenija v Ligi narodov 2022/23:

Slovenija – Švedska 0:2 (2. junij 2022)
Forsberg 39./11m, Kulusevski 88.

Srbija – Slovenija 4:1 (5. junij 2022)
Mitrović 24., Milinković-Savić 56., Jović 85., Radonjić 90.; Stojanović 30.

Norveška – Slovenija 0:0 (9. junij 2022)

Slovenija – Srbija 2:2 (12. junij 2022)
Gnezda Čerin 48., Šeško 53.; Živković 8., Mitrović 35.

Slovenija – Norveška 2:1 (24. september 2022)
Šporar 69., Šeško 81.; Haaland 47.

Švedska – Slovenija 1:1 (28. september 2022)
Forsberg 42.; Šeško 28.

Varovanci Matjaža Keka so na šestih tekmah enkrat zmagali, kar trikrat remizirali in dvakrat izgubili. Dosegli so le šest golov, kar je najmanj v skupini, in jih prejeli 11. Le enega manj kot Švedi, ki so imeli v tem pogledu najslabšo obrambo v skupini B4.

Slovenija je torej dosegala natanko enega in prejemala 1,8 zadetka na tekmo. Povprečno je proti nasprotnikovemu golu sprožila 3,8 strela in si ustvarila 1,7 velike priložnosti na tekmo. Tudi žogo je imela v svojih nogah občutno manj od nasprotnikov.

V vseh teh statističnih prvinah razen ene (ustvarjene velike priložnosti) je bila slovenska reprezentanca v spodnjem delu 55 reprezentanc, ki so sodelovale v vseh razredih letošnje Lige narodov.

Izstopala sta Benjamin Šeško in Jan Oblak

Kako je z igralci? Selektor jih je uporabil 23, a le eden je bil na igrišču vseh 540 minut. To je kapetan Jan Oblak, ki je bil tudi med najboljšimi slovenskimi reprezentanti.

Prvo ime je bil zagotovo mladi, komajda 19-letni Benjamin Šeško, ki je s tremi goli in dvema asistencama sodeloval pri petih od šestih slovenskih golov v tekmovanju.

slovenija norveška
Jan Oblak. FOTO: Aleš Fevžer

Izpostaviti gre tudi Petra Stojanovića, ki je na zadnjih dveh tekmah spremenil svojo vlogo v ekipi. Namesto na desnem bočnem položaju je zaigral višje, bližje nasprotnikovemu golu, kar ne čudi. Bil je med najbolj kreativnimi reprezentanti v zadnjem letu. V statistiko je vpisal gol in asistenco.

V obrambi je svoj položaj učvrstil Jaka Bijol, eden od šestih slovenskih reprezentantov, ki so zaigrali na vseh šestih tekmah Slovenije v letošnji Ligi narodov. Čeprav je še mlad, star je 23 let, se zdi, da postaja steber slovenske obrambe. V paru z njim je največkrat igral Miha Blažič, ki je poskrbel tudi za edini rdeči karton Slovenije.

Na sredini igrišča je še vedno nezamenljiv Jasmin Kurtić, ki je pri 33 letih najizkušenejši član te reprezentance in tudi z naskokom vodilni po številu odigranih tekem. Z 81 nastopi je na večni lestvici na šestem mestu ujel Samirja Handanovića in Marinka Galića.

Benjamin Šeško. FOTO: Profimedia.

Na sredini se je dodatno uveljavil še en mlajši nogometaš, Adam Gnezda Čerin, ki je s 477 minutami celo na drugem mestu po številu odigranih minut. Vpisal je tudi drugi reprezentančni gol.

V napadu v sistemu 4-4-2, na katerega je po nekaj tekmah s tremi osrednjimi branilci v zaključku cikla na zadnjih dveh tekmah uspešno preskočil selektor, zna v prihodnosti veliko pridobiti Andraž Šporar, ki se trenutno zdi kot drugi slovenski napadalec. Dosegel je en gol in vpisal tudi asistenco.

Največja dobitnika letošnjega reprezentančnega leta sta zagotovo bočna branilca Žan Karničnik in Gregor Sikošek, ki do zdaj prav veliko priložnosti nista dobivala, v letošnji Ligi narodov pa sta nastopila na vseh šestih tekmah.

Žan Karničnik. FOTO: Guliverimages.

Največji poraženec se zdi Sandi Lovrić, ki je bil še v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 eden od nosilcev, v letošnji Ligi narodov pa je odigral vsega 127 minut. Zadovoljen s priložnostmi, ki jih je dobil, zagotovo ne more biti niti Miha Zajc, odigral je 194 minut.

Koliko je selektor Kek upošteval nogometaše iz slovenske lige? Namenil jim je 426 od 5.940 minut, ki jih je med vse igralce prerazporedil. Od tega 398 na račun Sikoška iz Maribora. Njegov klubski soigralec Martin Milec je v edinem nastopu dobil devet, kapetan Olimpije Timi Max Elšnik pa 19 minut.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!