“Grozno”, “Krivica”, Španci besnijo po odločitvi sodnikov

Nogomet 11. Okt 202110:13 > 10:29 6 komentarjev
Španci se čudijo odločitvi sodnikov. Foto: REUTERS/Alberto Lingria

Francozi so na prestolu lige narodov nadomestili Portugalce. V finalu na San Siru so po preobratu z 2:1 premagali Špance, odločilni zadetek je v 80. minuti zadel Kylian Mbappe, a po mnenju mnogih iz prepovedanega položaja. Zakaj je zadetek obveljal?

V nogometnem spektaklu v Milanu sta se za prestižni naslov ligi narodov udarila Francija in Španija. Furija je povedla v 64. minuti prek Mikela Oyarzabala, dve minuti kasneje je z mojstrovino galske peteline v igro v vrnil Karim Benzema, odločilni zadetek pa je deset minut pred koncem zadel Kylian Mbappe. Laično gledano zadetek ne bi smel obveljati, saj je bil napadalec PSG globoko v prepovedanem položaju, a glavni sodnik Anthony Taylor in soba VAR so prižgali zeleno luč in galski petelini so prišli do prestižne lovorike.

Sporni zadetek Mbappeja:

Uradna obrazložitev sodnikov po tekmi je bila, da je španski branilec Eric Garcia z dotikom podaje namenjene Mbappeju začel novo fazo in zato ni šlo za prepovedan položaj. “Uničuje se nogomet,” je pisala Marca, “Grozno,” je glasila naslovnica Munda Deportiva, z besedo krivica pa je zadetek opisal SPORT.

“Mbappe je bil prepovedanem položaju, a sodnik je dejal, da je Eric z dotikom začel novo fazo igre,” je skomignil pred kamerami RTVE Sergio Busquets.

Kylian Mbappe je bil junak finala na San Siru. Foto: Jonathan Moscrop/CSM

“Vse skupaj nima smisla, saj je le želel prestreči žogo, ker je mislil, da je Mbappe za špansko obrambo. Naredil je le to, kar bi vsak branilec,” se je čudil vezista Barcelone.

Enrique: Raje ne bi govoril o tem

“Kolikor vem, je šlo za zadetek iz prepovedanega položaja, a raje ne bom govoril o zadevah, na katere ne morem vplivati. Vse skupaj je še malce začinilo grenkobo po porazu v tekmi, v kateri smo bili enakovredni svetovnim prvakom,” je nemočno dodal španski selektor Luis Enrique.

Medalje je podeljeval predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Foto: REUTERS/Alberto Lingria

“Zakaj ni bilo črt?”

Tudi sodniški strokovnjak zaposlen za španski Marca Alfonso Perez Burrull ne more razumeti, zakaj Uefa ni narisala črt, ki so običaj pri takih primerih: “Zanimivo je, da niso narisali črt v času podaje Mbappeju, saj je bil v tistem trenutku, vsaj tako se zdi, globoko v prepovedanem položaj.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje