Kek se je raje ugriznil v jezik, formulo za Malto še išče

Nogomet 7. Okt 202121:46 > 21:56 2 komentarja
Matjaž Kek je bil na novinarski konferenci dan pred tekmo dobro razpoložen.

Matjaž Kek ve, da so tri točke proti Malti nuja. Vse kaj drugega bi pomenilo, da bi Slovenija že po sedmih tekmah izgubila vse možnosti za uspeh v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, a se zaveda tudi tega, da v Ta'Qualiju ne bo lahko. Hude kritike po porazu v Splitu so ga očitno zabolele. Po dogajanju na zadnjem treningu sodeč, slovenski selektor enajsterico za Malto še išče.

“Večkrat sem že rekel, kaj pomeni igrati za državno reprezentanco. Tukaj ni govorjenja, treba je pokazati na igrišču. Čaka nas zelo motivirana domača ekipa. Treba bo biti discipliniran, organiziran, agresiven. Iskati bomo morali druge žoge, po dobljenih žogah s hitro tranzicijo skušati čim prej priti pred nasprotnikov gol in čim prej izkoristiti situacije, ki se nam bodo ponudile. To je tekma, v kateri bo treba pokazati vse. Slovenija na Malti tudi v drugačnih okoliščinah ni zmagovala s štirimi, petimi goli razlike. Če ne bomo dali nekaj več, bomo imeli težave. Ko vsak posameznik da vse od sebe, se sestavi dobra skupina,” se je na začetku novinarske konference večer pred tekmo v Ta’Qualiju razgovoril Matjaž Kek.

“Je pa zanimivo, kako lahko ena slaba tekma spremeni odnos do reprezentance … Tukaj sem na tenkem ledu. Bom raje tiho,” je slovenski selektor še dodal in se raje ugriznil v jezik.

Jasno je, na kaj je ciljal. Na hude kritike, ki so jih on in slovenski nogometaši prejeli po septembrskem porazu z 0:3 proti Hrvaško v Splitu. Ob tem je treba dodati, da so jih njegovi varovanci slišali tudi iz Kekovih ust.

Oblak osrečil mladega navijača, zraven tudi Mijatović

Jan Oblak je seveda najbolj prepoznaven slovenski nogometaš in kot tak pogosto tarča lovcev na avtograme tudi na reprezentančnih akcijah. Tokrat ni bilo drugače, zvezdnik Atletico Madrida je pred treningom osrečil svojega mladega oboževalca z Malte, ki je od svojega idola prejel podpise in z njim poziral za skupno fotografijo. Spomin, ki ga mladi navdušenec nad najboljšim slovenskim nogometašem verjetno ne bo pozabil nikoli.

Omeniti pa velja še to, da je z reprezentanco na Malti tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, ki je tudi obiskal tokratni trening in se sprehodil ob zelenici. Kdo ve, morda je na Malto odšel tudi zaradi tega, da bo s Kekom uskladil podrobnosti glede podaljšanja pogodbe, ki se selektorju bojda obeta kljub ne najboljšim rezultatom v zadnjem času. Odvisno utegne biti tudi od tokratnega rezultata.

Malta nevarnejša kot kadarkoli

“Ne samo na igrišču ampak tudi ob njem mora biti fokus zgolj na naši igri in tem, da bomo čim boljši. Drugače si lahko kaznovan. Odloča vsaka malenkost. Pomembna mi je res vsaka malenkost,” je še povedal selektor Slovenije pred tekmo z Malto, ki v sedmi krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 vstopa tik za Slovenijo. Ta je s sedmimi točkami na četrtem mestu skupine H. Po šestih tekmah ima Malta štiri točke, blizu vsaj ene pa je bila pred mesecem dni tudi v Stožicah, kjer so Slovenci po hitro dosojeni enajstmetrovki zmagali z 1:0.

Malta, trenutno 171. reprezentanca sveta, ki pa je glede na svojo uvrstitev na Fifini lestvici v teh kvalifikacijah nepričakovano nevarna, je še toliko bolj neugoden nasprotnik doma. Na Malti po septembrski zmagi s kar s 3:0 nad Ciprom na zadnji domači tekmi kvalifikacij vlada nogometna evforija. Maltežani, ki so drugo domačo tekmo ob začetku kvalifikacij z 1:3 izgubili z Rusi, a so se morali za tri točke pošteno potruditi, so prepričani v uspeh.

Petar Stojanović med treningom. FOTO: Uroš Skaza.

Slavljenec Stojanović optimist, a ve, da bo težko

Da bodo Maltežani trd oreh, je prepričan tudi slavljenec v reprezentanci, ki je pred treningom ob selektorju stopil pred novinarje. Petar Stojanović, v zadnjem času standardni desni bočni branilec slovenske reprezentance, namreč prav danes praznuje 26. rojstni dan.

“Zagotovo nas čaka težka tekma. Odigrati bomo morali vrhunsko tekmo, če želimo zmagati, kar je seveda naš cilj. Maltežani so že na tekmi v Ljubljani pokazali, da so kakovostni, a smo tudi mi pokazali svojo kakovost in zmagali. Če bomo jutri dali vse od sebe, bomo zmagali,” je dejal nogometaš italijanskega prvoligaša Empolija.

“Jutri v poštev pridejo samo tri točke. Smo zelo motivirani. Dali bomo vse od sebe, na igrišču bomo nastopili kot eno. Poskušali bomo pokazati, kaj znamo in osvojiti tri točke. Najprej sebi želimo pokazati, da lahko. Že velikokrat smo. To smo pokazali tudi v teh kvalifikacijah. Res je, da smo na zadnji tekmi izgubili proti Hrvaški, ampak ta poraz je za nami,” je še dejal Stojanović, pred katerim je 27. reprezentančni nastop.

Odločitev bo verjetno padla na dan tekme

Na zadnjem, uradnem treningu so na nacionalnem stadionu v Ta’Qualiju, ki sprejme prek 16 tisoč ljudi, trenirali vsi slovenski nogometaši. Selektor z izbiro začetne enajsterice ne bo imel težav oziroma bodo te sladke narave.

Če gre soditi po zadnjem treningu, na katerem je uigraval številne postavitve oziroma postave, v glavi še nima enajsterice, s katero se bo lotil Maltežanov. Odločitev bo najverjetneje padla šele po prespani noči, dopoldne na dan tekme.

Komentarji (2)

Prikaži vse komentarje