Objokani Dalić spisal zgodovino, Srbom milijonska nagrada

Nogomet 15. Nov 202110:18 > 19:155 komentarjev
Foto: Guliverimage

V Srbiji in na Hrvaškem proslavljajo neposredno uvrstitev svojih nogometnih reprezentanc na svetovno prvenstvo, ki ga prihodnje leto gosti Katar. Zadovoljni so lahko tudi Makedonci, potem ko so v svoji skupini osvojili drugo mesto in si zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Medtem ko so za slovenskimi nogometaši še ene neuspešne kvalifikacije – sklenili so jih na četrtem mestu, imajo precej več razlogov za veselje sosedi Hrvati. V “slovenski” skupini H so na odločilni tekmi v Splitu z 1:0 premagali Rusijo, osvojili prvo mesto in se neposredno kvalificirali na mundial.

Edinstveni mejnik je s tem uspel Zlatku Daliću, ki je postal prvi hrvaški selektor, ki je aktualne svetovne podprvake popeljal na tri velika tekmovanja. Kako uspešni so Hrvati v kvalifikacijah, pove že podatek, da so od osamosvojitve izpustili le dve veliki tekmovanji – EP 2000 in SP 2010.

“Odleglo mi je. Bila je velika borba. Vesel in ponosen sem na hrvaško reprezentanco in ljudi, ki so jo tako zelo lepo sprejeli in jo spodbujali. Nisem človek, ki veliko joka, ampak to je bil eden mojih najlepših športnih trenutkov v življenju,” je po tekmi v solzah dejal Zlatko Dalić.

Avtogol, ki je Hrvatom zagotovil nastop v Katarju:

Tokratne kvalifikacije je označil celo za najboljše v zgodovini hrvaške vrste, saj so podobno kot za EP 2008 in 2020 izgubili le sedem točk. “Mislim, da smo na pravi poti. Težko je pričakovati, da bomo po svetovnem prvenstvu v Rusiji vse ponovili, a smo se sestavili,” je dodal 55-letnik.

Srbi v evforijo spravili tudi Aleksandra Vučića

Nemara še večji podvig je v skupini A uspel Srbom, ki so sredi Lizbone z 2:1 premagali evropske prvake iz leta 2016 Portugalce. Do zmage so prišli v velikem slogu in po pravi drami, saj so odločilni zadetek dosegli v 90. minuti ter si po letu 1990 zagotovili peti nastop na svetovnem prvenstvu.

Vrhunci tekme Portugalska – Srbija:

“Že od samega začetka smo govorili, da bo tekma v Lizboni kot finale in to se je zgodilo. Vedeli smo, da nam prvo mesto prinaša le zmaga. Mentalna moč, zrelost, obnašanje, požrtvovalnost, spoštovanje vseh načel, ki sem jih iskal… Vse našteto je razlog, da je Srbija na nas ponosna. Nič drugače ne bi bilo, če bi remizirali. Fantje si zaslužijo čestitke,” je uspeh komentiral srbski selektor Dragan Stojković.

Kot poročajo srbski mediji, se njihovim nogometašem za uvrstitev v Katar nasmiha tudi zelo lepa nagrada. Srbski predsednik Aleksandar Vučić jim je namreč pred odhodom v Lizbono v primeru neposredne uvrstitve na prvenstvo obljubil premijo v višini enega milijona evrov.

“Odšli ste in zmagali! Ponosni smo na vas! Hvala vam za vse! Živela Srbija,” po tekmi na svojem instagram profilu evforije ni skrival Vučić.

Vse uvrstitve Hrvaške in Srbije na SP:

Hrvaška: Francija 1998, Južna Koreja in Japonska 2002, Nemčija 2006, Brazilija 2014, Rusija 2018, Katar 2022.

Srbija: Francija 1998, Južna Koreja in Japonska 2002, Nemčija 2006, Južna Afrika 2010, Rusija 2018, Katar 2022.

Severni Makedonci premoč priznali le Nemcem

Od držav nekdanje Jugoslavije imajo razlog za veselje tudi Makedonci, ki so v zadnjem krogu doma premagali Islandijo s 3:1, v skupini J zaostali le za Nemci in si zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah.

“Čaka nas še veliko dela, da dosežemo raven, ki jo želimo. Mislim, da imajo fantje potencial, da dosežejo še veliko več. Trdo smo delali, da smo sestavili ekipno igro in mislim, da se to opazi. Funkcioniramo kot ekipa,” je po uspehu povedal makedonski selektor Blagoja Milevski.

Če se bo Severna Makedonija uvrstila v Katar, se bo prvič po letu 2002 zgodilo, da bodo na svetovnem prvenstvu nastopile tri reprezentance iz nekdanje Jugoslavije. Tedaj so na mundialu namreč poleg Srbije in Hrvaške zaigrali tudi Slovenci.

Poleg Slovenije (2002 in 2010), Hrvaške (1998, 2002, 2006, 2014, 2018 in 2022) in Srbije (1998, 2002, 2006, 2010, 2018 in 2022) so se s področja nekdanje skupne države na največje tekmovanje prebili še nogometaši Bosne in Hercegovine. Del elite so bili leta 2014 v Braziliji.

Komentari

Vaš komentar