Ne boste verjeli, koliko Slovencev želi v Nemčijo

Nogomet 18. Dec 202313:19 1 komentar
Vstopnice euro 2024 ep slovenija nemčija evforija
Foto: Aleš Fevžer

Osrednji del prodaje vstopnic za evropsko prvenstvo 2024 se je zaključil 12. decembra, ko se je zaprla prijava za nakup kart v navijaških sektorjih vseh uvrščenih reprezentanc, med njimi tudi Slovenije. Dokopali smo se do številk, zanimanje za slovenski sektor je večje, kolikor ima prebivalcev naša prestolnica Ljubljana. Evforija je pol leta pred prvenstvom v polnem zamahu!

Ker je povpraševanje močno preseglo ponudbo, bo o prejemnikih vstopnic v tej fazi prodaje odločal žreb, ki ga bo Uefa izvedla najkasneje do 31. januarja 2024. V virtualno vrsto za nakup se je bilo mogoče postaviti med 2. in 12. decembrom, vsaki uvrščeni reprezentanci pa je bila dodeljena kvota 10.000 vstopnic za posamično tekmo skupinskega dela. Sloveniji torej za dvoboje proti Danski, Srbiji in Angliji skupno 30.000.

Zanimanje za tekme slovenske reprezentance je ogromno. Nogometna zveza Slovenije je zato vse navijače izbrane vrste s sončne strani Alp pozvala, da ob prijavi za vstopnice v polje, kjer je bila predvidena številka osebnega dokumenta, vpišete EMŠO. Gre za ukrep, s katerim je NZS svojim navijačem zagotovila prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme Slovenije. Če tega niste storili, ste ob številu prijav najverjetneje že zamudili priložnost za nakup v tem ciklu prodaje.

Slovenija si lahko v Nemčiji obeta ogromno podporo s tribun. Foto: Aleš Fevžer

Zanimanje večje od slovenske prestolnice

Verjeli ali ne, če bi Uefa odobrila nakup vseh vstopnic za slovenski sektor, bi bilo po naših informacijah razdeljenih kar 344.000 dragocenih lističev! Glede na zadnje podatke statističnega urada Republike Slovenije je to kar 16,3 odstotka vseh prebivalcev Slovenije (2.120.937). Oziroma dobrih 50 tisoč več, kot ima prebivalcev Ljubljana (293.218).

Trije stadioni, na katerih bo Slovenija odigrala tekme skupinskega dela, imajo skupno kapaciteto za 174.809 navijačev. Tudi, če bi bila vsa mesta namenjena slovenskim navijačem, bi tribune še vedno zadostile zgolj 50,6 odstotka povpraševanja.

Daleč največje zanimanje je bilo za tekmo Slovenije in Srbije v Münchnu. Skozi slovensko “vejo” prodaje kart je zahtevkov za nakup kart kar 160.000. Sledi dvoboj Slovenije in Anglije v Kölnu, kamor si želi 103.000 ljubiteljev nogometa. Najmanj, a še vedno ogromno, je zanimanja za obračun Slovenije in Danske v Stuttgartu, prijav je 81.000.

Pri Nogometni zvezi Slovenije številke ne komentirajo, saj so podatki v domeni krovne organizacije, naj bi pa Mednarodna nogometna zveza še ta teden tudi uradno sporočila točne številke prijav za tekme skupinskega dela evropskega prvenstva 2024.

Velja dodati, da je posameznikov, ki so vložili teh 344.000 zahtevkov, zagotovo precej manj. Vsak se je lahko namreč prijavil na vse tri tekme Slovenije. Prav tako gre predpostavljati, da se je iz posameznih družb, ki ciljajo na pot v Nemčijo, za vstopnice prijavilo več oseb in ne zgolj ena.

Prijave za nakup vstopnic na EP 2024 v slovenskem sektorju:

81.000 vstopnic: Slovenija – Danska (Stuttgart, 16. junij)

Kapaciteta stadiona MHPArena: 54.906

160.000 vstopnic: Slovenija – Srbija (München, 20. junij)

Kapaciteta stadiona Allianz Arena: 70.076

103.000 vstopnic: Slovenija – Anglija (Köln, 25. junij)

Kapaciteta stadiona RheinEnergie: 49.827

Allianz arena ep 2024 euro vstopnice
Največ zanimanja je pričakovano za najbližjo tekmo Slovenije v Münchnu. Foto: Profimedia

Če je morda kdo dvomil v novo nogometno evforijo v Sloveniji, je zdaj prejel potrditev, da je zanimanje za slovensko reprezentanco znova na vrhuncu. Zagotovo je pri porastu zanimanja, poleg vrnitve na veliko tekmovanje po 14 letih, veliko vlogo odigrala bližina gostiteljice Nemčije. Prav vsa tri prizorišča so namreč dosegljiva z avtomobilom. Najdlje Köln, ki ga od severne slovenske meje loči slabi 1.000 kilometrov, oziroma približno 10 ur vožnje.

Kako postopam, če sem izžreban?

Če ste se prijavili za več tekem ni zagotovila, da boste lahko kupili vstopnice za vse izbrane tekme. Vaša prijava je namreč lahko v celoti uspešna, delno uspešna ali neuspešna. To pomeni, da vam lahko dodelijo vstopnice za vse, nekatere ali nobeno tekmo, za katere ste se prijavili. Za vsako tekmo, ki boste izžrebani, pa vam bo dodeljeno celotno število vstopnic, ki ste jih zahtevali za posamezni obračun.

Vsi, ki boste uspešni na loteriji, boste o tem obveščeni po spletni pošti, vključno s podatki za plačilo. Če plačilo ne bo izvedeno v dodeljenem roku, bo vaša prijava preklicana, vstopnice pa se bodo vrnile v kvoto za naslednji cikel prodaje, ki je na sporedu marca.

Če boste izžrebani za eno ali več tekem, boste morali plačati vse vstopnice, ki so vam bile dodeljene. To pomeni, da posameznih vstopnic ali tekem ne boste mogli odstraniti iz svojega naročila. Če se odločite, da ne boste nadaljevali s plačilom, bo celotna prijava preklicana.

Marca steče preprodaja vstopnic

Naslednja faza prodaje bo stekla marca, ko boste lahko vsi, ki ste se že uspeli dokopati do dragocenih lističev, vstopnice preprodali naprej, a zgolj po nakupnih cenah. Preprodaja bo mogoča le preko uradne Uefine platforme, prodali pa boste lahko tudi posamezne vstopnice.

Foto: NZS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje