Prekinitve zaradi VAR-a ubile ritem Slovenije

Nogomet 12. Nov 202110:10 > 10:48 3 komentarji
Foto: Radovan Stoklasa / Reuters / Guliverimage

Strelca obeh zadetkov na gostujoči kvalifikacijski tekmi proti Slovakom (2:2) Miha Mevlja in Miha Zajc sta prepričana, da bi se slovenska nogometna reprezentanca iz Trnave lahko vrnila tudi z boljšim izkupičkom, a ji je krila spodrezala izključitev Mihe Blažiča v drugem delu. Selektor Matjaž Kek se je obregnil tudi ob nekatere sodniške odločitve.

Kljub temu da dvoboj v Trnavi ni odločal več o ničemer, saj sta tako Slovaška in Slovenija še pred zaključkom kvalifikacij ostali brez možnosti za uvrstitev na mundial v Katarju, so se nogometaši selektorja Matjaža Keka prikazali v pozitivni luči.

V prvem polčasu so uspešno kljubovali pritisku gostiteljev , svoje priložnosti iskali iz protinapadov, v enem od teh pa po domiselni akciji prek Mihe Zajca tudi prvi povedli. Pravzaprav se je cela tekma vrtela okoli Mihov, saj je drugi gol dosegel Miha Mevlja, Miha Blažič pa je po igranju z roko v svojem kazenskem prostoru in posledično izključitvijo močno olajšal nalogo Slovakom pri lovljenju zaostanka. Domači so v drugem delu namreč najprej zadeli z najstrožje kazni, dobrih 15 minut pred koncem pa po ponesrečenem izbijanju Jureta Balkovca postavili končni izid 2:2.

“V prvem polčasu smo povedli, nato imeli tudi obetavne protinapade. Škoda za zadnji, nesrečen gol, po katerem smo vzeli točko. Mislim, da bi lahko odnesli več,“ je ocenil Mevlja, ki pa izgovorov v številčni premoči Slovakov v zadnji tretjini tekme vseeno ni želel iskati.

Nezadovoljni, saj so prišli po tri točke

Da je bil drugi rumeni karton Blažiču eden od prelomnih trenutkov na obračunu, je priznal tudi Zajc. “Do izključitve Mihe Blažiča smo igrali dobro in mislim, da smo si zaslužili več, saj bi lahko dali še kakšen gol. Na koncu je bilo 2:2.“ Tekmo je sicer opisal kot težko in trdo, a tudi odprto z obeh strani, pa čeprav ni odločala o ničemer. “Nismo zadovoljni, saj smo prišli po tri točke Nekatere stvari smo naredili dobro, nekatere lahko še vedno popravimo,“ je ocenil.

Opazno vlogo so tokrat sicer odigrali tudi sodniki. Glavni si je kar dvakrat pomagal z video sistemom VAR. Prvič je Sloveniji šla odločitev na roko, drugič pač ne. “Težka tekma tudi zaradi VAR-a, saj takšne prekinitve ubijejo ritem. Sodniki so nas na koncu začeli preveč obremenjevati. Bolj se moramo osredotočiti nase, na našo igro, na stvari, ki jih moramo popraviti. Izboljševati se moramo iz treninga v trening, iz tekme v tekmo,“ je dejal Zajc, z njegovo ugotovitvijo pa se je strinjal tudi Mevlja.

“To je nogomet. Treba se je prilagoditi situacijam. Mi smo se dokaj dobro. Četudi so Slovaki dominirali, niso imeli izrazitih priložnosti,“ je še zaključil 31-letni nogometaš.

Kek se je pogovoril s sodnikom

Številne sodniške odločitve je kritično pospremil selektor Kek, ki je po tekmi pristopil tudi do sodnika. “Vprašal sem ga, če je bila na igrišču samo ena barva. Treba je pogledati vse skupaj. Bili smo kaznovani za nekatere stvari. Ko je bila Slovakom dosojena enajstmetrovka, smo prejeli še karton, pa čeprav je bila dviognjena zastavica za prepovedan položaj ki je vplival na igro. Pred tem je bil morda storjen celo prekršek nad Josipom Iličićem. VAR se v prvem polčasu ob igranju nasprotnika z roko ni oglasil. Škoda, da smo tako hitro ostali brez igralca ob neodločenem izidu, saj je bilo nato zelo težko igrati,” je dejal Kek, prepričan, da reprezentanca koraka v pravo smer.

Selektor Slovenije Matjaž Kek

“Skozi kvalifikacije smo menjavali ekipo, igralci so odpadali, prihajali novi, iskali rešitve. Žrejo me predvsem neizsiljene napake, ko sami sebe spravljamo v težak položaj. A tvori se jedro , v slačilnici je pozitivna klima. Starejši igralci so za seboj potegnili srednjo generacijo, ki je tako vprašljiva. O tem sem se tudi pogovarjal z njimi. Prihajajo novi igralci, ki jih je morda celo preveč, za to, da bi lahko imel avtomatizem in uigrano ekipo. A takšna je zdaj situacija,” je sklenil selektor Slovenije.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje