Šeško deveti Slovenec z golom v ligi prvakov, Luka Zahović ostaja rekorder

Nogomet 19. Sep 202321:12 1 komentar
Benjamin Šeško je dočakal prvi gol v ligi prvakov. FOTO: Profimedia.

Benjamin Šeško je dočakal prvi gol v ligi prvakov in postal deveti slovenski nogometaš, ki mu je to uspelo, a ni popravil še enega rekorda. Najmlajši slovenski strelec v elitni evropski nogometni ligi ostaja Luka Zahović. Je pa 20-letni napadalec zato postal najmlajši, ki mu je to uspelo v zgodovini Leipziga.

Benjamin Šeško je v Švici na igrišče pri izidu 1:1 vstopil v 64. minuti in malo za tem po strelu z glavo zadel, a je sodnik njegov gol razveljavil zaradi prepovedanega položaja. Šlo je za milimetre.

Ko se je že zdelo, da bo 20-letni slovenski nogometni dragulj tudi v 13. nastopu v ligi prvakov ostal brez gola, pa se je zgodilo.

V sodnikovem dodatku je izkoristil luknje v obrambi Young Boys, ki so ob zaostanku z 1:2 napadli na vse ali nič, prišel pred nasprotnikovega vratarja in ga premagal.

Šeško je postal osmi slovenski strelec v ligi prvakov, na dan prvenca je (bil) star vsega 20 let, 3 mesece in 19 dni.

Mladi zvezdnik RB Leipziga, ki je letos poleti postal najdražji igralec v zgodovini slovenskega nogometa, pred tem pa tudi najmlajši debitant in strelec v zgodovini slovenske reprezentance, je po novem najmlajši strelec v ligi prvakov v zgodovini Leipziga (prejšnjega rekorderja Jeana-Kevina Augustina je prehitel za 12 dni), ni pa postal najmlajši med slovenskimi nogometaši.

Luka Zahović je bil, ko je ob debiju zadel za remi Maribora proti lizbonskemu Sportingu septembra 2014, star vsega 18 let, 10 mesecev in 2 dni.

Šeško se je razvrstil na drugo mesto lestvice najmlajših slovenskih strelcev v ligi prvakov, na tretje pa je zdrsnil Damjan Bohar, ki je bil konec septembra 2014, ko je zadel za remi Maribora v Gelsenkirchnu z 1:1, star 22 let, 11 mesecev in 12 dni.

Najmlajši slovenski strelci v ligi prvakov:

Luka Zahović – 18 let, 10 mesecev in 2 dni (Maribor – Sporting, 17. september 2014)
Benjamin Šeško – 20 let, 3 mesece in 19 dni (Young Boys – Leipzig, 19. september 2023)
Damjan Bohar – 22 let, 11 mesecev in 12 dni (Schalke – Maribor, 30. september 2014)

Zlatko Zahović. FOTO: Profimedia.

Zlatko Zahović in Josip Iličić daleč pred vsemi

Šeško je postal deveti Slovenec z golom v ligi prvakov v prenovljenem formatu, ki ga poznamo od leta 1992.

Absolutni slovenski rekorder med strelci je že več kot 20 let Zlatko Zahović, ki je za Porto, Olympiakos in Valencio v ligi prvakov dosegel 11 golov v 32 nastopih.

S sedmimi goli, vse je dosegel za Atalanto, je na drugi v zadnjem času iz povsem drugih razlogov vroči Josip Iličić.

Na tretjem mestu sta z dvema goloma Kevin Kampl, ki je dvakrat v ligi prvakov zadel v majici Bayerna Leverkusna, in Damjan Bohar, ki je oba gola dosegel za Maribor.

Vsi slovenski strelci v ligi prvakov:

11 – Zlatko Zahović (Porto, Olympiakos, Valencia)
7 – Josip Iličić (Atalanta)
2 – Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) in Damjan Bohar (Maribor)
1 – Benjamin Šeško (RB Leipzig), Valter Birsa (Auxerre), Ante Šimundža (Maribor), Luka Zahović (Maribor), Mile Ačimović (Lille)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje