Simbol vsega, kar je narobe s sodobnim Manchester Unitedom

Nogomet 9. Feb 202211:30 > 12:52 1 komentar
Foto: Guliverimages

"Res je zanič. Takšnega igralca najdete v vsakem amaterskem klubu na Nizozemskem," je včeraj v nizozemski oddaji o Premier ligi razmišljal nekdanji zvezdnik Tottenhama Rafael van der Vaart. 38-letnik po včerajšnji tekmi ni govoril o kakšnem branilcu Burnleyja, kar bi bilo še morda nekako razumljivo. Govoril je o kapetanu enega največjih klubov na svetu Harryju Maguireju.

Je van der Vaart v svoji oceni pretiraval? Je. Je precej pretiraval? Hm … Če smo povsem pošteni, se moramo z Nizozemcem deloma kar strinjati. Harry Maguire nikoli ni slovel kot pretirano eleganten branilec, kakršen je denimo Virgil van Dijk. Pa je bil, ne pozabimo, vseeno dražji od njega. Ampak to, kar 28-letnik počne v zadnjem obdobju, res spominja na kakšnega robustnega fanta, s katerim se ob nedeljah pomerimo na tradicionalni nogometni rekreaciji.

Bizarno neroden prekršek Maguireja

Noro, koliko denarja so plačali zanj

Po novem neuspešnem večeru Manchester Uniteda, ki je zgolj remiziral na gostovanju pri zadnjeuvrščenem Burnleyju (1:1), so v angleški nogometni javnosti seveda morali poiskati krivca za neuspeh. In našli so ga v najdražjem branilcu na svetu. Magiure je še ena v vrsti neposrečenih, a zelo dragih investicij rdečih vragov, ki so zanj leta 2019 Leicester Cityju plačali kar 87 milijonov evrov.

Že takrat so mnogi zmajevali z glavo, kako je mogoče, da branilec stane toliko denarja. A ker je šlo za prestop angleškega reprezentanta, to samo po sebi ceno dviguje za vsaj 20 milijonov evrov.

Harry Maguire je leta 2019 postal najdražji branilec na svetu. Foto: Twitter

V karieri ni osvojil še prav ničesar

Da Magiure ni kakšen branilec najvišjega kakovostnega razreda, je danes jasno vsem ljubiteljem nogometa. Za kaj takšnega je enostavno … preneroden, prepočasen in premalo zanesljiv. Če potrebujete kakšen dodaten dokaz za to, da ga res ne moremo uvrščati med najboljše branilce na svetu, kliknite njegov profil na slovitem Transfermarktu in preverite, koliko ima v svoji karieri lovorik.

Odgovor bo – nobene. Potem pa recimo za primerjavo kliknite še njegovega štoperskega kolego Raphaëla VaranaTu ni potrebno dodati ničesar več.

Na sliki sta nogometaša, ki sta skupaj v karieri osvojila 20 lovorik. Nekdo izmed tega dvojca je prispeval bistveno več kot drugi. Foto: Gulvierimages

Gegenpressing mu niti približno ne ustreza

Tudi s prihodom Ralfa Rangnicka Anglež ni doživel kakšne posebne renesanse. Prej nasprotno. Sloviti “gegenpressing”, ki ga zagovarja Nemec, mu niti malo ne ustreza. Spet se bomo vrnili k tezi, da je za ta sistem enostavno prepočasen. Pri takšnem načinu igre je zelo pomembno, da je branilec čim hitreje zelo blizu napadalca in mu s tem onemogoči udobje časa za sprejem najboljše odločitve in izbiro prave poteze.

Potrebujete dokaz? Oglejte si še enkrat včerajšnji zadetek Burnleyja ter bodite pozorni na to, kako je Maguire pokrival podajalca pri zadetku Wouta Weghorsta.

Kdaj bodo pri Unitedu priznali svojo napako?

Vodilnim možem rdečih vragov kmalu ne bo ostalo več veliko manevrskega prostora. Dejstvo je, da tako naprej ne bo šlo in dejstvo je, da je obramba Uniteda luknjasta kot tako opevani švicarski sir. Za Harryja Maguireja pa velja naslednje – ne le, da slabo poveljuje tej obrambi, najpogosteje je kar sam glavni razlog za to, da slednja prepogosto kapitulira.

Včasih si je enostavno potrebno priznati: “Naredili smo skoraj 90 milijonov evrov vredno napako. Zadnji čas je, da jo popravimo in se Harryju zahvalimo za sodelovanje.” Ko si bodo to priznali odločevalci pri Manchester Unitedu, bodo takoj imeli eno veliko (in drago) skrb manj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje