Skender že pozabil Vidmarja, Banić je nova številka ena

Nogomet 16. Jan 202218:00 > 17. Jan 2022 9:59 3 komentarji

Nogometaši Olimpije so včeraj v Poreču odigrali drugo pripravljalno tekmo v sklopu priprav na nadaljevanje sezone. Po porazu proti zagrebškemu Dinamu (2:0) so zmaji klonili tudi proti Osijeku, trener zmajev Dino Skender pa je zadovoljen predvsem z delom nogometašev na treningih. Skozi pogovor po obračunu s Slavonci je potrdil, da je Ivo Banić nova številka ena ljubljanske Olimpije. Vse bolj je jasno, da je Nejc Vidmar njena preteklost.

Glede na predstavo zeleno-belih proti Osijeku Dino Skender včeraj prav veliko razlogov za zadovoljstvo ni imel. Olimpija je bila na obračunu s tretjeuvrščeno ekipo hrvaške lige nadigrana, Hrvatov nekoliko spremenjen sistem, v katerem je imel denimo Nik Kapun nekoliko bolj napadalno vlogo, ni obrodil sadov. Manjka tudi doprinos novincev, Marina Pilja in Roberta Mudražije, a nekdanja nogometaša Osijeka se vendarle šele privajata na novo okolje in potrebujeta še nekaj časa za pravo, predvsem nogometno aklimatizacijo.

Zmaji glede na videno včeraj še potrebujejo nekaj časa, da bodo na želenem nivoju. Foto: Uroš Skaza

Trener pohvalil odlično delovno atmosfero

Pripravljalne tekme so seveda z razlogom pripravljalne in včasih ne dajejo realnega vpogleda v zmožnosti ekipe. Olimpija se je sicer v Poreču pripravljala v idiličnih razmerah, sončnem vremenu in vsaj 15 stopinj toplejšim ozračjem, kot so bili najbolj mrzli dnevi letošnje zime v Ljubljani. Zaradi dejstva, da je poreška Zelena laguna v tem delu leta “mesto duhov“, je bilo lažje vzpostaviti v teh časih nepogrešljivi “protikoronski” mehurček.

“Razmere za treninge so bile zares dobre, odločitev za prihod je bila zagotovo pravilna. Fantje trenirajo zelo intenzivno, pohvaliti moram delovno atmosfero. Zaradi intenzitete treningov se v zadnjih dneh morda malce že pozna utrujenost, zato zdaj sledi nekaj lažjih treningov pred naslednjo fazo priprav. Za zdaj gre vse v pravi smeri,” ocenjuje strateg zmajev Dino Skender.

Ljubljančani so si za začetek priprav izbrali dva težka nasprotnika, hrvaška prvokategornika Dinamo in Osijek. Tekmi sta razkrili, da Olimpija še ni na želeni ravni, časa za napredek pa je vendarle še nekaj – do 9. februarja, ko v Stožicah gostuje Mura.

“Želel sem, da takoj preidemo v tekmovalni pogon, da takoj vidimo, kje smo. Prvenstvo bo kmalu tu. Na tekmi z Dinamom smo igrali dobro, padli smo šele v zaključku, ko so se zgodile določene zamenjave. Z Osijekom smo odigrali nekoliko slabše, ampak zadetki so bili plod napak, v polju stvari niti niso bile tako slabe. Presekala nas je enajstmetrovka, poznala se je tudi utrujenost. Osijek in Dinamo sta odlični ekipi, igrata hitro in kaznujeta vsako napako. Če smo pravi, lahko pariramo takšnim ekipam, čaka pa nas še precej dela, da pridemo na želeni nivo.”

Pripravljalne tekme ljubljanske Olimpije

Dinamo Zagreb 0:2
Osijek 0:3
22. januar: Haladas (Madžarska)
25. januar: Slovacko (Češka)
29. januar: Austria Celovec (Avstrija)
2. februar: Javor (Srbija)

Pričakujemo lahko še kakšno novo ime

V novi eri Olimpije za prestope skrbita športni direktor Mladen Rudonja in tehnični direktor Marin Skender, ki pri odločitvah tesno sodelujeta tudi s strokovnim štabom, ki ga vodi Dino Skender. Ima trener Olimpije za nas kakšne nove informacije o dodatnih okrepitvah ekipe?

“Še vedno smo aktivni na trgu, iščemo še kakšno okrepitev. Ne bi preveč razpredal o pozicijah, dejstvo je, da si na vseh položajih želimo zdrave konkurence. Moja želja je, da morajo nogometaši vložiti veliko truda in znoja, da dobijo svoje mesto v ekipi oziroma na igrišču. Odločitve bomo sprejemali v naslednjih tednih, ko bomo analizirali, v kakšnem stanju so igralci, ki jih imamo trenutno na voljo.”

Zimske kadrovske aktivnosti ljubljanske Olimpije

Odhodi: Miha Kompan Breznik (Mura), Marko Futacs, Denis Šme, Sava Petrov (prekinitev pogodbe)

Prihodi: Marin Pilj (Osijek), Robert Mudražija (Kobenhavn, posoja), Ivo Banić (Gorica (HRV), posoja), Žan Mauricio (priključen iz mladinske ekipe, prva profesionalna pogodba), Žan Baskera (vrnitev s posoje v Krškem).

Na izhodnih vratih: Mihailo Perović, Dino Špehar, Erik Gliha, Maj Fogec, Enrik Osterc (vnitev v Troyes), Nejc Vidmar (?).

Podaljšana pogodba: Svit Sešlar (do 2026).

Ena izmed zimskih okrepitev Olimpije je tudi nov vratar Ivo Banić, ki je na obeh tekmah v hrvaški Istri dobil priložnost od prve minute. Je 27-letnik trenutno številka ena in prva vratarska izbira ljubljanske Olimpije?

“Ja, Ivo je v tem obdobju številka ena. Matevž Vidovšek in Žan Mauricio na to vlogo še nista pripravljena, šla bosta po svoji razvojni poti. Sta pa velik potencial za prihodnost. Z Ivanom smo zelo zadovoljni in upam, da bo prava okrepitev,” ocenjuje Dino Skender.

Vidmar ne bo del “nove” Olimpije

Glede na to, da trener zmajev pri analizi vratarske izbire niti omenil ni Nejca Vidmarja, ki je po uradnih informacijah poškodovan, a slabo varovana skrivnost je, da si lahko najde nov klub, smo hrvaškega nogometnega strokovnjaka seveda vprašali, ali na ljubljenca navijačev Olimpije sploh ne računa več.

“Kar se tiče Vidmarja moramo še preveriti njegov status, tudi to, kako je z njegovo poškodbo. Ta del priprav ni treniral z nami, tako da na to vprašanje težko odgovorim,” na kratko pojasni Skender.

Nejc Vidmar
V nogometni javnosti krožijo informacije, da “zeleni Vidmar” nikakor ni našel skupnega jezika z novim vodstvom zmajev. Foto: Uroš Skaza

Vprašanje prihodnosti Nejca Vidmarja tako ostaja odprto, po naših informacijah pa se bo z novim vodstvom Olimpije 33-letnik sestal jutri, ko bomo morda dobili tudi kakšno uradno informacijo o tem, kakšna bo prihodnost vratarja, ki so mu zaradi njegove pripadnosti klubu navijači podelili vzdevek “zeleni Vidmar”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje