Skomina: Ob roki Milca VAR sploh ne bi smel posredovati

Nogomet 21. Feb 20238:53 2 komentarja
Foto: Uroš Skaza

Kot smo zdaj že vajeni, smo tudi v včerajšnji oddaji Pod prečko v sodniškem pogledu gostili našega nekdanjega vrhunskega mednarodnega sodnika Damirja Skomino. Slednji je z nami pregledal kar 12 situacij minulega kroga, ki so sprožale debate v nogometni javnosti. Po mnenju Primorca bi lahko sodniki v 22. krogu Prve lige Telemach marsikaj dosodili drugače.

Največ polemik so seveda zbujale sodniške odločitve na večnem derbiju. Damir Skomina meni, da je bila večina odločitev pravilnih, tako po njegovem mnenju ni dvoma o igri z roko Josipa Iličića in enajstmetrovki ter posledično rdečem kartonu, enako velja za drugi rumeni karton Aljaža Krefla, ki je bil kaznovan zaradi nevarne igre.

Obrazložitev drugega rumenega kartona za Josipa Iličića

Še najbolj pa se je v nogometni javnosti govorilo o situaciji v 79. minuti, ko je Aldair po desni strani pobegnil obrambi Maribora in ob predložku v kazenski prostor v roko zadel Martina Milca. Sodnik David Šmajc je bil poklican na ogled posnetka, sodniki pa so s pomočjo sistema VAR ugotovili, da bil napadalec Olimpije v prepovedanem položaju. A včeraj smo dobili opravičilo skrbnikov tehnologije, da se je zgodila napaka in da VAR črte niso bile narisane pravilno.

Toda Damir Skomina poudarja, da se v tem primeru VAR niti ne bi smel vmešati: “Sicer je po mojem mnenju roka za odtenek predaleč od telesa, a nikakor ne gre za nedvoumno situacijo. Prepričan sem, da če bi imeli to zadevo na seminarju, bi bila mnenja 70:30. Nikakor pa ne 100:0. Zato v tem primeru ne sme priti do VAR posredovanja. Po navodilih VAR sodnik glavnega sodnika na ogled pokliče le v čistih in jasnih primerih. Ta pa ni takšen. Sodnik je jasno presodil, da ne gre za igro z roko in le če bi bila njegova odločitev popolnoma napačna, se ga pokliče na ogled posnetka. Nikakor pa v tem primeru Milec ne bi prejel drugega rumenega kartona, ker ne gre niti za strel na gol niti za preprečitev nevarne akcije.”

Težave s sistemom Hawk Eye in razlaga situacije:

Celjani in Koprčani so bili oškodovani

V tem krogu so imeli precej pritožb na delo sodnikov tudi v taboru Celjanov in Koprčanov. Proti obema ekipama sta bila namreč v drugem polčasu njunih tekem dosojeni enajstmetrovki, Damir Skomina pa bi situaciji ocenjuje takole.

Kazenski strel za Tabor proti Celju po prekršku Žana Karničnika nad Adrianom Zeljkovićem: Nogomet je kontaktni šport in vsak kontakt ni kazniv. Roka Karničnika je na napadalcu, a ne vidim razloga za kazenski udarec. Situacijo je potrebno pogledati v živo. To so prelahko dosojeni kazenski udarci. Pomembno vlogo igra tudi to, da je igralec s hrbtom obrnjen proti vratom, poleg tega takoj, ko začuti roke nasprotnika na hrbtu, nenaravno pade. Takšnih situacij je ogromno in če bi sodili vsak takšen prekršek, bi bilo enajstmetrovk bistveno preveč.

Kazenski strel za Gorico proti Kopru po prekršku Maksa Barišića nad Vahidom Selimovićem: Tudi tu menim, da gre za prestrogo dosojen kazenski udarec. Napadalec takoj, ko začuti stik z nasprotnikom, nenaravno pade. To je absolutno prestrogo dosojena enajstmetrovka. Dvomim, da imajo sodniki navodila, da se vsak kontakt sodi kot prekršek. Za nogometno igro ne bo dobro, če bodo želeli napadalci izrabiti vsak takšen kontakt. Prestrogo dosojeno. To je bila napaka.

Celoten sodniški pogled oddaje Pod prečko

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje