Španski nogomet vrnili tja, kamor spada (VIDEO)

Euro2024 10. Jul 20248:12 1 komentar

Z zmago proti Franciji z 2:1 so se španski nogometaši prvič po dvanajstih letih uvrstili v finale evropskega prvenstva. Kljub velikemu veselju pa se zavedajo, da njihova naloga še ni končana.

Čeprav se je na papirju z boljšo ekipo ponašala Francija, si je v torek nastop v finalu letošnjega evropskega prvenstva v Nemčiji priigrala španska vrsta, ki z všečnimi predstavami navdušuje že celoten turnir. Junaka zmagovalne zasedbe sta bila mladi Lamine Yamal in sijajni klubski soigralec Benjamina Šeška Dani Olmo.

Prvi je z mojstrskim zadetkom v 21. minuti postal najmlajši nogometaš, ki je mrežo zatresel bodisi na evropskem bodisi svetovnem prvenstvu in tako potolkel 66 let star rekord nepozabnega Peleja, drugi se je med strelce vpisal še na tretji tekmi zapored. Zanimivo, oba sta z igranjem nogometa začela pri sloviti Barcelonini akademiji La Masii.

Foto: Profimedia

Najstnik utišal francoskega zvezdnika

“Pred nami je le še ena stopnica. Neverjetno. Finale smo si zaslužili. Imeli smo smolo, ker smo sprva zaostajali, a se nismo predali in vztrajali. Lamine je dosegel neverjeten zadetek,” po tekmi veselja ni skrival Olmo in zatrdil, da mu je povsem vseeno, ali bodo v nedeljo njegovi reprezentanci nasproti stali angleški oziroma nizozemski nogometaši.

“Navdušen sem, ker smo v finalu, vendar nam še ni uspelo storiti najpomembnejše stvari – osvojiti naslov,” pa je čustva po sijajnem dosežku skušal brzdati še ne 17-letni Yamal. Mladi zvezdnik Barcelone je sicer še enkrat več dokazal, zakaj velja za čudežnega dečka svetovnega nogometa, obenem pa zbodel tudi francoskega reprezentanta Adriena Rabota. Ta je pred polfinalom dejal, da bo moral najstnik pokazati več, če želi zaigrati v finalu, Yamal pa mu je nemudoma po doseženem zadetku odgovoril z vzklikanjem v televizijske kamere: “Govori sedaj, govori sedaj!”

Še naprej želijo ustvarjati zgodovino

Nemara še največ zaslug, da bo Španija sploh prvič po dvanajstih letih znova zaigrala v finalu Eura, ima selektor Luis de la Fuente. Reprezentanca pod njegovim vodstvom ne igra le kot prerojena, temveč tudi sila všečno. Za nameček je proti galskim petelinom slavila zmago še na osmi tekmi zapored, kar ji ni uspelo vse od leta 2010, ko je s selektorjem Vincentom del Bosquejem vpisala 12 zmag v nizu.

Foto: Profimedia

“Seveda smo zadovoljni. Veseli smo bili že, ker smo prišli v polfinale, sedaj pa je sreča še toliko večja. Zelo sem ponosen na te fante, so izjemni. Vedo, kako igrati in brati nogometno igro. To počnejo na neverjeten način,” je povedal 63-letnik, ki je do naslova najboljšega na stari celini popeljal že španske nogometaše do 19 (2015) in 21 let (2019).

“Španski nogomet smo vrnili tja, kamor spada. Ceniti moramo te igralce in stvari, ki jih počnejo. Ne želimo se sprostiti, še naprej želimo ustvarjati zgodovino. Ostati moramo osredotočeni za nedeljski finale v Berlinu,” je še dejal de la Fuente.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje