Urška Žigart ni pričakovala, da bo šlo vse skupaj tako daleč

Kolesarstvo 10. Jul 20247:56 15 komentarjev
Urška Žigart
Foto: Profimedia

Neuvrstitev Urške Žigart med dvojico kolesark, ki bosta barve Slovenije zastopali na prihajajočih olimpijskih igrah, še naprej odmeva v slovenskem kolesarskem okolju. Potem ko je dvojna državna prvakinja svoje razočaranje izrazila na družbenih omrežjih, pri čemer jo je podprl tudi Tadej Pogačar, smo na Sportklubu kot prvi za odziv prosili selektorja reprezentance Gorazda Penka. A s tem zgodbe še ni bilo konec, oglasil se je tudi Urškin in Tadejev agent Alex Carera, zdaj pa znova tudi glavna akterka zgodbe.

Kmalu potem, ko je v ponedeljek luč sveta ugledal seznam slovenskih športnikov in športnic, ki bodo nastopali na olimpijskih igrah v Parizu, je svoje razočaranje na Instagramu izrazila Urška Žigart. Aktualna državna prvakinja tako v kronometru kot na cestni dirki – prednost za nastop v francoski prestolnici sta dobili Eugenia Bujak in Urša Pintar – je zapisala, da obstaja veliko stvari, ki bi jih lahko napisala, “a raje z dvignjeno glavo pišem svojo zgodbo. Ni najlažje sprejeti, a nekatere bitke so izgubljene, preden se sploh začnejo. Srečno vsem, ki so se jim sanje uresničile.”

Njen zapis je delil tudi prvi kolesar sveta in Urškin zaročenec Tadej Pogačar, na Sportklubu pa smo kot prvi za pojasnilo izbora prosili selektorja ženske reprezentance Gorazda Penka. Ta je pojasnil, da obstajajo objektivni kriteriji, zaradi katerih je dal Pintar prednost pred Žigart, ob tem pa dodal, da razume razočaranje 27-letnice.

V torek popoldne se je na družbenem omrežju Instagram oglasil še menedžer Pogačarja in Žigart Alex Carera ter opozoril, da je prav zaradi takšnih odločitev žensko kolesarstvo v Sloveniji še vedno v zaostanku z moškim. Tudi ta zapis je poobjavil vodilni na dirki po Franciji. Posebno sporočilo za javnost pa so pripravili tudi pri Kolesarski zvezi Slovenije, kjer so pojasnili, da je odločitev o potnicah v Pariz zgolj in samo v rokah selektorja.

Zgodba je prerasla v pravo afero, Žigart pa se je znova oglasila na Instagramu. Zapisala je, da ni pričakovala, da bo šla zadeva tako daleč. “S to odločitvijo sem se sprijaznila že pred časom. Moj namen ni bil, da bi izsilila nastop na igrah. Sploh ker si ne želim dirkati nekje, kjer me ljudje ne cenijo in me podcenjujejo. Imam pa pravico izraziti svoje mnenje in nestrinjanje z odločitvijo, da nisem del ekipe za OI. In opozoriti na to, da objektivni kriteriji za to sploh ne obstajajo,” je v angleškem jeziku sporočila svojim sledilcem. In dodala, da je zdaj povsem osredotočena na ekipo in njihove cilje na dirki po Italiji, kjer trenutno nastopa.

Foto: zajem zaslona/Instagram

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje