Čustveni izbruhi iz Rogaške Slatine

Nogomet 2. Okt 202312:05 6 komentarjev

Športni direktor NK Rogaška Nino Ivačič je sinoči na svojem Facebook profilu objavil daljši zapis, namenjen Nogometni zvezi Slovenije in sodnikom v Prvi ligi Telemach. Za fizično obračunavanje na VIP tribuni po koncu tekme med Rogaško in Olimpijo pa je okrivil vodstvo zmajev. Na istem družbenem omrežju je zgodaj popoldne uradno izjavo objavil tudi klub.

Zaključek nedeljske tekme med Rogaško in Olimpijo (0:2) še naprej dviguje prah. Zaradi enajstmetrovke, dosojene v korist Ljubljančanov, po izteku rednega dela obračuna, je prišlo do fizičnega spopada na tribuni za povabljence. Med udeleženimi se je znašel tudi športni direktor Olimpije Goran Boromisa, ki je svoje videnje dogodka predstavil za Sportklub.

Na Facebook profilu pa se je oglasil tudi njegov stanovski kolega iz Rogaške Slatine Nino Ivačič. Ta je v daljšem zapisu najprej nagovoril glavnega sodnika tekme Alena Bubeka, nato vse sodnike v Prvi ligi Telemach, pozneje pa še Nogometno zvezo Slovenije. Za fizični obračun v zaključku tekme 11. kroga pa je okrivil vodstvo Olimpije. O vroči temi bo sicer govora tudi v večerni oddaji Pod prečko, kamor v goste prihaja Ante Šimundža in Robert Pevnik. V ponedeljek zgodaj popoldne pa so se z izjavo na uradnem Facebook profilu oglasili tudi predstavniki kluba.

Ivačičev zapis objavljamo v celoti:

“Saj nisi kriv ti, Alen Bubek, sodnik na današnji tekmi. V resnici ne razumeš, da si v tej sodniški organizaciji, ki vodi slovenski nogomet, samo orodje za uničevanje slovenskega nogometa. Morda danes pomemben in ponosen, morda si prejel pohvalo vodilnih, da si izpolnil svoje poslanstvo. Ampak prišel bo čas, ko te bodo zavrgli, in takrat boš v nogometu in v življenju nihče. Ali pa se bodo slovenski klubi prebudili in vas zavrgli v paketu. Kar nekaj vas je v sodniški organizaciji in na NZS, ki bi vas bilo treba nagnati. In to nagnati s stilom in na način, da nihče nikoli več ne bi pomislil, da se lahko postavi nad slovenske klube, nad slovenski nogomet.

Ti, Alen Bubek, tvoji nadrejeni in tvoji stanovski kolegi, ki niste sposobni videti dlje od svoje zagledanosti in zaljubljenosti sami vase, se sploh ne zavedate posledic svojih dejanj.
Ni težava v tem, da je NK Rogaška danes izgubil. Ekipa Rogaške je predobra, da bi lahko tudi vaši grobi posegi v rezultate naše ekipe pod vprašaj postavili naše cilje.

Težava je širša in mnogo večja. Dokler si kot pes v pesjaku čakal, da te odpeljejo na sprehod do svojega avtomobila, da greš lahko domov, se je dogajalo marsikaj.
Pokvaril si nogometni praznik v Rogaški Slatini. Najprej so zaradi tvoje odločitve ter svojega manjka kulture in bontona vodilni Olimpije izzvali incident na tribuni, kasneje so še razbijali v VIP-prostoru.

Veliko otrok je prišlo gledat svoje vzornike na igrišču, kjer so korektno navijali in uživali v njihovih potezah, do trenutka, ko so se začeli dreti “Lopovi”, ker se na drug način ne da povedati tega, kar si storil. Ukradel si jim veselje do nogometa. Hkrati si v vseh gledalcih prebudil vsa negativna čustva, ki jih lahko nogomet prinese. Verjamem, da tudi večina navijačev Olimpije ne želi zmagovati na tak način.

Namesto da bi se praznik nogometa v Rogaški Slatini iztekel tako, kot je trajal večino časa, v športnem in prijateljskem duhu, si poskrbel, da se je spremenil v kaos. Na igrišču, na tribuni, na parkirišču, v medijih. Še enkrat, ni težava v tem, da Rogaška ni dobila točk, Olimpija jih potrebuje bolj kot Rogaška. Težava pa je solzivec v očeh navijačev pred stadionom, razbita glava mladoletnega dekleta pri policijskem posredovanju, težava je, da otroci zaradi tebe ne verjamejo v pošten nogomet.

In težava je, da ljudje slovenske lige ne gledajo ravno zaradi vas sodnikov. Ker ste samo vi pomembni, vi krojite rezultate, vi odločate, kdo bo oz. ne bo igral, kdo bo oz. ne bo kaznovan. Še več, imate predsednika nogometne zveze in krojite nogometno politiko v Sloveniji. Nogomet ste pripeljali na najnižjo točko v zadnjih dvanajstih letih, kar kažejo rezultati klubov in reprezentance.

Da vas sodnikov ne želi nihče več gledati, pa dokazuje tudi obisk večnega derbija in drugih pomembnejših tekem v naši ligi. Še malo, pa bo na tekmi več sodnikov, kot je gledalcev. Morda bodo drugi sodniki, ki jih boste vzgajali v svojem duhu in skladno s svojim prepričanjem, celo prišli navijat ‐ za vas sodnike. Takrat se boste lahko še bolj izživljali nad igralci, trenerji in klubi. Morda pa se kljub temu zgodi kakšen preobrat in se bo kdo prilagodil vam in bo ta balkanski pridih rešil na balkanski način. In naj se potem ne čudi slovenska javnost, ko se bo kdo od sodnikov znašel v vlogi mladeničev s solzami v očeh ali v vlogi deklice z razbito glavo.

Preprosto prosite za takšen epilog, ga izzivate in provocirate. Čeprav NZS tolerira in vzpodbuja nasilje, si športniki tega ne želimo, zato je edina rešitev, da takoj začnemo s čistkami na nogometni zvezi in v sodniški organizaciji.

Da ne bo več neprimernega obnašanja funkcionarjev, navijačev. Da ne bo več solzivca in razbitih glav mladoletnic v slovenskem nogometu. Odstopite! In vrnite vero in upanje v slovenski nogomet. Vaša mesta pa naj zasedejo ljudje, ki bodo vsakemu lahko pogledali v oči, ljudje, ki bodo športne prireditve obiskovali brez varnostnikov, in ljudje, ki bodo tekme zapuščali s stiskom roke, ne pa s policijskim spremstvom.”

Uradna izjava NK Rogaška v celoti:

“Rogaška Slatina ni Ljubljana, Športni center Rogaška Slatina niso Stožice in NK Rogaška ni Olimpija. In tudi ne želi biti. Naš stadion je resda majhen, morda stoji sredi koruze, morda ne nudi udobja kot neki drugi stadioni. Smo pa kljub temu ponosni nanj. V rekordnem času smo izpolnili infrastrukturne kriterije, da lahko v Rogaški Slatini igramo prvo ligo, ker smo si to zaslužili na igrišču.

Delo na stadionu so opravili izvajalci, ki so bili za svoje delo poplačani. Pomagajo nam tudi številni prostovoljci, ki so za svoje delo nagrajeni z nogometnim praznikom, ki ga lahko zdaj redno gostimo v našem kraju. Naša VIP tribuna od prvega navijača ni oddaljena 200 metrov kot v Stožicah. Zdelo se nam je, da tudi ne obstaja potreba po dodatnem varovanju VIP tribune, saj pričakujemo, da se gostje na njej obnašajo vzorno.

Naše tekme obiskuje 10–20% vseh prebivalcev našega kraja, v Ljubljani se ne približajo niti polovici enega procenta. Naši navijači se na tekme ne hodijo slikat, temveč pridejo srčno navijat za svoj klub in branijo barve svojega kluba. Imamo zvesto publiko, stalne obiskovalce. Menjajo se samo gosti. Na tekmi z Bravom ni bilo nobenega incidenta, z vodstvom Mure (ki nas je premagala) pa je prijateljsko druženje trajalo še uro ali dve po tekmi.

Na tekmi z Olimpijo so bili prisotni isti domačini, zgolj vodstvo nasprotnega kluba je bilo drugo. Vodstvo z drugačnim razmišljanjem, z drugačnim obnašanjem. Niste bili doma. Bili ste v naši dnevni sobi. In do naših navijačev se v Rogaški Slatini nihče ne bo vedel žaljivo, nihče jih ne bo provociral. To lahko počnete doma, v Ljubljani, kjer se skrivate celo pred svojimi navijači. S kazanjem sredinca, z žalitvami in provokacijami ste izzvali incident. Vodstvo Rogaške tega žal ni moglo preprečiti, ker ni bilo prisotno na VIP tribuni.

Naš klub namreč trenutno nima vodstva, ker ga je vaša mati Nogometna zveza Slovenije zrušila. Nekaj kapljic pijače, usmerjene proti vam, je še dober razplet v primerjavi s tem, kar bi se lahko zgodilo zaradi vašega neodgovornega obnašanja, sploh ob dejstvu, da ste imeli ob sebi otroka. Varnostna služba, osebje in prostovoljci so na srečo dobro odreagirali in preprečili fizični kontakt.

In nikar se ne zatikajte v neprimeren VIP prostor. Za nas je povsem v redu. Če vas morajo v Ljubljani pred lastnimi navijači varovati zidovi in varnostniki, je to vaša težava.

V Rogaški Slatini tega ne potrebujemo. Mi se dobro zavedamo, kaj je smisel nogometa in za koga se nogomet igra. Morda vi mislite, da se nogomet igra zaradi vas pomembnežev na VIP tribuni, mi pa menimo, da se igra zaradi navijačev in nogometnih navdušencev. Ti niso naši sovražniki, temveč naši sopotniki. Brez navijačev ni kluba in mi se z njimi družimo. Po vsaki tekmi. Pa vi? Se družite samo med sabo? Ali morda s sodniki in predstavniki NZS?

Z zanimanjem pričakujemo izrečeno kazen vašemu vratarju Vidovšku, ki je v glavo predstavnika NZS vrgel plastenko vode. Ali ste na vašem druženju tudi to pometli pod preprogo?”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje