Po smučarskem uporu rdeča luč FIS

Alpsko smučanje 2. Okt 202310:39 2 komentarja
Tudi Mikaela Sfiffrin je podpisala peticijo proti ekipni kombinaciji. Foto: Guliverimages

Ekipna kombinacija, ki je bila predmet odločnega upora številnih smučarskih zvezdnikov, v novi smučarski sezoni svetovnega pokala vendarle še ne bo dočakala svoje premiere na najvišji tekmovalni ravni.

Vsega 26 dni nas loči od prve tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju. Trenutno slika na vse manjšem ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer za 28. in 29. 10. načrtujejo tradicionalni dvojni veleslalomski program, ni prav nič tekmovalna, tako da tirolske organizatorje čaka še veliko dela in tudi sreče z vremenom.

Bolj optimistični toni medtem prihajajo izpod Matterhorna, kjer švicarsko-italijanska organizacijska druščina pripravlja teren za prvo izvedbo spektakularnega smuka Zermatt-Cervinia (11. – 12. 11.). Tamkajšnji smučarski delavci že pripravljajo smukaško progo Gran Becca s štartom v Švici in ciljem v Italiji. Minuli mesec so člani švicarske B ekipe že preizkusili tudi spektakularni skok, na katerem naj bi na tekmah smučarji leteli tudi do 70 metrov daleč.

Organizatorji, ki so morali lani priznati premoč naravi, poročajo o pospešenih pripravah, ob tem pa se zanašajo tudi na pripravljene deponije snega. Celotna proga naj bi bila pripravljena že v tem mesecu in bo na voljo tudi za treninge. Ledeniški smuk, resda v nekoliko skrajšani obliki, bodo preizkusila tudi dekleta na čelu z Ilko Štuhec. To naj bi bila najbolj odmevna novost v novi sezoni, ki med drugim prinaša tudi moški slalom v Gurglu (18. 11), ženska veleslaloma v kanadskem smučarskem središču Tremblant, vračajo se Jasna, Bansko, Val di Fassa in Palisades Tahoe.

Foto: Guliverimages

Ob nedavnem potrjevanju koledarja pa so se pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) le odzvali na odmeven upor smučarjev in smučark. Slednji so namreč ostro nasprotovali tekmovalnemu formatu kombinacije. Ta naj bi bila po novem ekipna, kar pomeni da bi se za skupno uvrstitev borila rojaka – prvi bi nastopil v slalomu, drugi pa v smuku (ali superveleslalomu). Več kot 100 tekmovalcem (med njimi so bili tudi Mikaela Shiffrin, Aleksander Aamodt Kilde in Sofia Goggia) je podpisalo peticijo, v kateri so nasprotovali novosti. V nos jim je šel predvsem način podeljevanja točk, saj naj bi si jih tekmovalca delila. To bi po eni strani vplivalo na skupni seštevek, obenem pa je pravilo nepošteno do manjših reprezentanc, ki ne premorejo slalomista in smukača na najvišji ravni.

Na jesenskem zasedanju v Zürichu je tako FIS prižgala rdečo luč za ekipno kombinacijo. Tekmi, ki bi morali potekati v Ktzbühlu in Crans Montani, sta že uradno prečrtani. Ideja o kombinaciji se tako seli v vnovično razpravo, morebitno premiero pa bi disciplina lahko dočakala na svetovnem prvenstvu v Saalbachu 2025. Obenem pa v tekmovalnem sporedu ni prostora za paralelne tekme. To zgolj priča o tem, kako nespretni so pri FIS v iskanju novih tekmovalnih formatov, s katerimi želijo dvigniti raven atraktivnosti.

Dvakrat Kranjska Gora

Uradna potrditev koledarja vključuje tudi štiri tekme v Sloveniji. Vse bo gostila Kranjska Gora. Že 6. in 7. januarja 2023 bosta v Podkorenu najprej potekala ženski slalom in veleslalom, dobra dva meseca pozneje (9. in 10. 3.) pa se bodo v dvojnem tehničnem programu v okviru pokala Vitranc pomerili še moški. Maribor je tako dokončno izgubil bitko za pohorsko Zlato lisico. Ta naj bi kot blagovna znamka “živela” na Gorenjskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje