Šuler se primerja z Zahovičem: Tudi on je za uspehe potreboval čas

Nogomet 21. Dec 202314:17 0 komentarjev
Marko Šuler je odkrito priznal, da je podrobno spremljal Nejca Gradišarja. Foto: Jure Banfi

Za zaključno oceno jesenskega dela sezone 2023/24 je pred novinarje sedel športni direktor Maribora Marko Šuler, ki se mu je razvozlal jezik. Šuler je potrdil imena igralcev, ki so skoraj zagotovo že končali svojo mariborsko zgodbo, dotaknil se je svoje in klubske prihodnosti ter se primerjal tudi z nekdanjim športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem.

16-kratni državni prvak, ki je sredi jesenskega dela sezone po odhodu Damirja Krznarja v Ljudskem vrtu znova pozdravil Anteja Šimundžo, je na odmor odšel kot četrta ekipa Prve lige Telemach in s kar 18 točkami zaostanka za vodilnim Celjem. “Za nami je pol sezone. Kot razkriva lestvica, so rezultati pod nivojem. Naredili smo analizo storjenega in iskali tisto, kar lahko popravimo. Vemo, kaj Mariboru pomeni zimski prestopni rok. Pripravljamo se za naprej, tako kratkoročno kot dolgoročno. Predvsem pa je naš cilj, da v spomladanskem delu zastavimo stvari in tekmujemo do konca. V tem prestopnem roku bomo nastavili tudi stvari za prihodnjo sezono,” je za uvod povedal športni direktor Marko Šuler.

Nekdanji branilec, ki je v vlogi športnega direktorja z Mariborom osvojil državni naslov v sezoni 2021/22, je vso jesen ponavljal, da verjamem v kvaliteto igralcev, ki jih je pripeljal v štajersko prestolnico. Kako pred koncem leta 2023 odgovarja na vse skupaj? “Moja in trenerjeva analiza je potrdila, da kvaliteto imamo. To potrdi tudi mojo tezo. Odigrali smo nekatere dobre tekme, ki jih brez kvalitete zagotovo ne bi. A če karakterno nisi pravi, se dogajajo nihanja, ki so se nam dogajala. In to moramo popraviti.”

Marko Šuler je prepričan, da Mariboru kvalitete ne manjka. Foto: Jure Banfi

Nedavno smo na spletni strani že razkrili seznam igralcev, ki naj bi že končali s svojo epizodo pri Mariboru. Šuler je bil najprej o imenih skrivnosten: “Imena krožijo, predvsem tisti, ki so igrali manj in slabše, so na seznamu. Z imeni ne želim operirati, saj so fantje pod pogodbami in so člani Maribora,” po konkretnejšem vprašanju pa vendarle potrdil seznam igralcev, ki so na izhodnih vratih. Pogodbi se iztekata Maxu Watsonu in Nemanji Mitroviću. Predvsem prvega bi Šuler rad zadržal, a se zdi, da igralca mami povratek domov, s tujimi ponudbami pa bodo vijoličasti težko tekmovali. “Skuka ne dosega standardov Maribora in se ne vklopi v ekipo. Iskali bomo varianto z Metzom za prekinitev posoje. Na levi strani obrambe imamo štiri igralce, pri čemer bo Sikošek poletja odsoten. Ampak on je karakterno pravi. Tu je Strajnar, ki je naš projekt in upam, da bo potrpežljiv. Vse je odvisno od njega, je mlad, mora nadgraditi veliko stvari. Tu sta še Guerrico in Urata. Urati poteka pogodba in je tujec, ampak pustil je soliden vtis. Njegov status je v zraku. Guerrico me absolutno ni zadovoljil,” je o prvem paketu odpisanih povedal Šuler.

Marko Šuler o Rafiuju: “Rafiu klub razen plače ni stal nič. Njegova plača je v srednjem klubskem razredu.”

Na seznamu tistih, za katere klub išče rešitve, so tudi Ishaq Rafiu, Erico Castro, Marin Laušić in mladi reprezentant Aljaž Antolin. “Rafiu se nikakor ni vklopil v okolje. K nam je prišel iz tretjega sveta, zdaj pa je izgubil zaupanje v klub. Iskali bomo rešitev, bi pa rad dodal, da mediji širite neresnice, saj zanj nismo plačali odkšodnine. Še vedno verjamem, da bi s samozavestjo lahko dokazal svojo kvaliteto, zato želim ohraniti pravico do odstotkov pri naslednji prodaji.”

Ishaq Kayode Rafiu v Ljudskem vrtu ni dobil prave priložnosti. Foto: NK Maribor / Twitter

Športni direktor Maribora je ob tem zatrdil, da Laušić in Antolin nista odpisana. “Laušić igra manj, a bomo videli, kako bo. Aljaž pa je izven kluba dal že veliko znakov, da ne želi biti tukaj. Videli bomo. Želimo pa igralce, ki verjamejo v ta projekt in želijo tukaj ostati.” Ob vseh omenjenih bo v ekipi zagotovo ostal Marko Božić, ki na tekmi jesenskega dela v Kopru ni izpolnil pričakovanj Šimundže, a to ni razlog za slovo: “Marko Božić je naš in je po vseh naših ocenah igralec s potencialom, ki ima nihanja. Poskušali bomo, da s pogovorom pridemo do željenega.” Za konec razglabljanja o najverjetnejših odpisanih je Šuler razkril še status Erica Castra, ki je v klub prišel na željo nekdanjega trenerja Damirja Krznarja: “Je tujec, ki v zapisniku sicer ni tujec. Je starejši in glede na priložnosti, ki jih je dobil … Moramo videti, če se lahko bori za mesto v ekipi. Bil je pripeljan na željo, ker gre za profil igralca, ki ga nimamo. Zaenkrat mislim, da je igrišče pokazalo, da bo težko konkuriral standardu Maribora.”

Trener Ante Šimundža bo na zimskih pripravah spoznal tudi dva igralca, ki sta bila jeseni posojena v druge klube. Iz srbske lige se v Maribor vrača vezist Vladan Vidaković iz 2. SNL pa Alen Dizdarević.

“Če ne bi želel delovati pod pritiskom, ne bi bil tukaj.”

V Mariboru se glede na vse izjave znova napoveduje pester prestopni rok in ogromno sprememb. To je le dokaz, da trenutna ekipa ni dobro sestavljena in premore premalo kvalitete za boj za najvišja mesta. Športni direktor Marko Šuler je sicer eden tistih, ki se mu s koncem sezone prav tako izteka pogodba, ob tem pa vedno brez težav poudari, da on nosi največjo odgovornost za vse, kar se dogaja v članski ekipi.

Šuler je na novinarski konferenci potrdil, da se s klubom pogovarja o podaljšanju sodelovanja, dotaknil pa se je tudi bližnje preteklosti, ki je bila za klub zgodovinsko uspešna. “S športnim delom zagotavljamo proračun kluba, ob tem pa tudi rezultate. Pred dvema letoma smo šli v remont ekipe. Menjali smo najuspešnejšo generacijo Maribora. Tudi najuspešnejši športni direktor je potreboval kar nekaj let, da je prišel do naslova in do uspehov,” je o preteklosti in tudi o Zlatku Zahoviču povedal Šuler in nadaljeval: “Samo z denarjem ne moreš kupiti uspeha. Vidimo, da to v Evropi že dolgo skušata PSG in City, pa ne gre čez noč. Trenutno nam ne gre vse po načrtih, a delamo prave korake. Prestopov je vedno manj. Menjav in posoj je vse manj. Trenutno Maribor živi v drugačnih časih, kot pred leti, ko smo marsikoga lahko pripeljali že zaradi svojega imena.”

Marko Šuler pričakuje, da bo dobil še nekaj časa za sestavo pravega Maribora. Foto: Jure Banfi

V Prvi ligi Telemach ima Maribor resno konkurenco. Tu prednjačijo Celjani, tudi Olimpija pa je na prestopni tržnici zelo resen igralec. “V ligi imamo ekipe, ki vlagajo več denarja kot mi. Imajo ga na razpolago, mi pa ga nimamo. Kar je Maribor porabil, je zaslužil sam. Nič nam ni bilo podarjeno, denarja nismo dobili drugje. Sami ga pridelamo in sorazmerno s tem skušamo porabiti naprej. Za moj status pa so odgovorni drugi ljudje. Sam sem naredil napake, naredili so jih tudi trenerji, predvsem pa ne želim, da se napake ponavljajo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!