Superliga rešitev? Bartomeu je lagal, Barca je pred kolapsom

La liga 30. Apr 20219:53 > 11:04
Thiago Prudancio
Thiago Prudancio

Zapis katalonskega časnika L'Esportiu je med navijači Barcelone poskrbel za nemalo slabe volje. Finančno stanje kluba naj bi bilo skrb vzbujajoče, kar pomeni, da Joana Laporto in sodelavce čaka izjemno težka naloga.

“Laporta in njegovi ljudje so po prihodu v klub prejeli 14 ogromnih fasciklov prepolnih papirjev, ki so jih predali v analizo eni od finančnih hiš. Rezultati in razmere krize, v kateri je klub, bodo znani konec junija, a že sedaj je jasno, da bo klub leto sklenil s 400 milijoni evrov minusa. To nima povezave z nerealnimi izjavami Josepa Bartomeua, ki je načrtoval proračun v višini 828 milijonov evrov,” so zapisali pri L’Esportiu.

Isti vir navaja, da je Bartomeuova ekipa v proračun vračunala tudi potencialne prihodke od prodaje klubskih spominkov in obiskov Nou Campa, kot tudi uvrstitev Barcelone v četrtfinale Lige prvakov. Zaradi koronavirusa je prvi del načrta povsem propadel, tudi drugi pa se ni uresničil v celoti, saj so Katalonci izpadli v osmini finala.

“Bartomeu je v proračun redno vračunal uvrstitev v četrtfinale Lige prvakov, kar se je smatralo za normalno. Ob tem v proračun ni vračunanih 70 milijonov evrov, ki jih mora klub v letošnjem letu plačati igralcem zaradi odloga plačila zaradi epidemije. Odkrite so tudi neverjetne klavzule v pogodbah določenih igralcev, kot je izplačilo bonusa ob izteku pogodbe. Z analizo je dokazano, da številnimi igralcem po pogodbi plača raste iz leta v leto, ne glede na rezultate. Te klavzule so dodali v pogodbe, potem ko je postalo jasno, da bodo morali zaradi koronavirusa zmanjšati plače. Iz vseh teh razlogov je bila Superliga rešitev za Barcelono. Tistih 350 milijonov evrov, ki bi jih dobila takoj po ustanovitvi lige, bi praktično izničilo celotno izgubo za letošnje leto,” dodajajo pri istem viru.

Z nastankom Superlige naj bi Barcelona v roku dveh let začela poslovati z dobičkom, zato ni čudno, da se v Kataloniji še vedno borijo, da bi omenjeni projekt vseeno zaživel. Novi predsednik Joan Laporta razmišlja o prodaji štirih manjših klubskih podjetji, med katerimi je tudi akademija. Barcelona bi na ta način dobila okoli 200 milijonov evrov, vendar je to zadnji adut Laporte, dodajajo pri L’Esportiu.

Bartomeu je na začetku leta potencialnim kupcem ponujal deleže v številnih akademijah po vsem svetu. Prodaja slednjih še ni zaključena, prav tako pa ni znano, ali bo Laporta nadaljeval z isto prakso. Pri Bloombergu pišejo, da morda sploh ne bo imel možnosti izbire …