Švedski ultrasi so se rogali sodobnemu nogometu

Evropa 2. Apr 202414:52 2 komentarja
AIK Solna navijači
FOTO: Guliverimage

Na Švedskem se je minuli konec tedna začelo državno prvenstvo v nogometu, poleg samih rezultatov pa je v ospredju domiselna poteza navijačev kluba AIK Solna.

Ti so po vzoru priljubljenega francoskega stripa Asterix izdelali koreografijo za tekmo z Västeräsom.

Ta Stockholm prikazuje kot zadnji branik tradicionalnega nogometa, v katerega ne posegata Mednarodna in Evropska nogometna zveza, poleg tega na odločitve med tekmami (še zmeraj) ne vpliva VAR in je tekmovanje imuno na velike vsote denarja (beri: zasebnega kapitala). Ob simpatični karikaturi na transparentu čez sektor, kjer se nahajajo najbolj zvesti navijači kluba, se je znašel tudi pomenljiv zapis.

“V majhni deželi na severu Evrope, kjer bitka še ni zaključena … Tukaj, v domovanju lige Allsvenskan, je v nevarnosti edinstvena zgodba. Sodobni nogomet je tako rekoč pogoltnil ves svet. Ves svet? Ne! Obkrožena z ruševinami sodobnega nogometa grožnjam kljubuje majhna regija, ki se je uspešno uprla zavojevalcem …,” je pisalo na transparentnu skoraj identično, kot se začne vsak Asterixov strip francoskega avtorja Alberta Uderza.

“Zato se borimo naprej! Kajti v Allsvenskan ligi, kjer se bitka nikoli ne konča, je vsaka tekma novo poglavje zase. Skupaj tvorimo zadnji branik nogometa, za katerega je vredno umreti,” so še dopisali ultrasi kluba iz švedske prestolnice. AIK je otvoritveno tekmo prvenstva dobil z 1:0. V polno je meril Rui Modesto, sicer pa naslov prvaka brani Malmö.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje