Rogličev veliki tekmec spet poln kritike. Kaj ga je zmotilo tokrat?

Kolesarstvo 2. Apr 20247:56 2 komentarja
Remco Evenepoel
Foto: Guliverimage

Po prvi etapi dirke po Baskiji ni odmevala samo prva zmaga Primoža Rogliča v dresu Bore Hansgrohe, pač pa tudi dejstvo, da je Zasavec na poti do etapnega slavja kljub napaki v zaključku ugnal velika tekmeca Remca Evenepoela in Jonasa Vingegaarda. Belgijec, ki je med kronometrom padel, se je spet hudoval nad pravili, nekdanji Rogličev moštveni kolega pa je bil s prikazanim zadovoljen.

10-kilometrski kronometer v Irunu je poskrbel za več drame, kot se je morda pričakovalo. Primož Roglič je prišel do 81. zmage v profesionalni karieri, prve v dresu Bore Hansgrohe. To mu je uspelo, čeprav je v samem zaključku zgrešil ovinek in namesto proti cilju zapeljal tja, kamor so šla spremljevalna vozila. Kljub obračanju in izgubi nekaj sekund je prepričljivo dobil uvodni prolog, najbližjega zasledovalca Jaya Vina (UAE Emirates) je ugnal za sedem sekund. Sledil je Mattias Skjelmose (Lidl Trek; +0:10), na četrtem in petem mestu pa najdemo Remca Evenepoela (Soudal QuickStep; +0:11) in Jonasa Vingegaarda (Visma Lease a Bike; +0:16).

Belgijec je imel svoje težave, saj je na kronometru padel. “Enostavno sem zdrsnil. Ne bi rekel, da sem preveč tvegal, a v teh 10 kilometrih sem res skušal čim hitreje skozi zavoje. Morda sem pretiraval, a ni bilo nevarno. Če bi sam oblikoval traso, bi drugače speljal ovinke. A bila je moja krivda. Na takšni vožnji je težko zmagati s takšno napako. Na tleh sem bil 13 sekund, preden sem se pobral, sem jih zagotovo izgubil 20. To je razlika med zmago in porazom. Lahko bi zmagal, a zdaj seveda lahko govorim. Na splošno sem zadovoljen s počutjem. Lahko bi se predal in izgubil minuto, tako pa se je dobro izšlo,” je bil tradicionalno zgovoren Evenepoel.

Kolesar Soudala pa je našel nov razlog za pritoževanje. Kaj ga je tokrat razjezilo? “V naši ekipi nismo več smeli nastopati z naglavno nogavico. Medtem ko so jo pri Bori še vedno imeli, češ da je na strani Mednarodne kolesarske zveze prepovedana od 2. aprila naprej. Mi pa smo dobili elektronsko pošto, v kateri piše, da prepoved velja že od 1. aprila. Po preizkušnji Pariz-Nica so dejali, da smo zadnjič lahko tekmovali z njo. Očitno še sami ne vedo, kaj je dovoljeno in kaj ne,” je hudoval svetovni prvak v vožnji na čas.

Primož Roglič
Roglič z naglavno nogavico. Foto: Guliverimage

Za razliko od ostalih dveh favoritov za končno slavje pa je ponedeljkov dan brez težav prevozil Jonas Vingegaard. Branilec lanske zmage na Baskiji je za nekdanjim moštvenim kolegom pri Vismi zaostal 16 sekund. A bil vseeno zadovoljen.

“Kronometer je bil zelo težak, zelo eksploziven. Zato sem glede na občutek zelo vesel ob prikazanem. Dirka glede na traso izgleda lažja kot v minulih letih. A kot smo se naučili, se bo vse skupaj odločalo zadnji dan. Takrat, pa tudi že prej, lahko pričakujemo veliko borbo. Po dirki od Tirenskega do Jadranskega morja sem dobro treniral, forma je prava. Komaj čakam spopade na cesti,” je dejal Danec, prepričan, da razlika do Rogliča ne bo odločilna.

Jonas Vingegaard
Foto: Guliverimage

Dirka po Baskiji se danes nadaljuje s 160-kilometrsko etap od Iruna do Kanba. Glede na traso (na njej je le en vzpon 3. kategorije) gre pričakovati obračun sprinterjev.

2. etapa Baskije 2024. Foto: organizator

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje