Takšnega ne bo več: najboljše izjave legendarnega Ćire

Nogomet 8. Feb 20239:22
Foto: Guliverimages

Zaradi uspehov na klopi Dinama in predvsem zaradi dejstva, da je hrvaški nogomet po razpadu Jugoslavije popeljal do 3. mesta na svetovnem prvenstvu, se je danes, žal, preminulega Ćira Blaževića prijel vzdevek trener vseh trenerjev. A nogometna ikona Balkana ni slovela zgolj po svojem trenerskem znanju.

Ko je spregovoril Ćiro Blažević, je prisluhnil ves nogometni Balkan. Ne le zaradi modrosti, ki jih je skozi medijske nastope in izjave delil super izkušeni trener, ampak tudi zaradi njegove hudomušnosti in iskrivosti. Miroslav Blažević je obvladal svoj posel do te mere, da se je dobro zavedal, kako je za trenerja pomembno, da ima naklonjenost javnosti.

A najboljše pri vsem je bilo to, da se mu pri medijskih nastopih ni bilo potrebno pretvarjati. Takšen je pač bil legendarni Hrvat, ki je znal še kako nasmejati športno javnost. Zbrali smo nekaj njegovih misli, ki bodo tako kot Ćiro Blažević odšle v večnost.

Opozarjamo vas, da vse izjave niso politično korektne. Zagotovo mednje spadata naslednji:

“Moški, ki ne marajo nogometa, so v glavnem homoseksualci.”

“Zakaj ženske na komentirajo tekem? Ne morejo nogometaši tako hitro teči, kot lahko ženske hitro govorijo!”

Njegova novinarska konferenca pred svetovnim prvenstvom leta 1998 je takoj šla v zgodovino hrvaškega nogometa. Še posebej pa njegova izjava: “Niti Zvone niti jaz ne bi dali Šukerja za deset Batistut. Haha, j*bo te Batistuta!”

Leta 2000 je na vprašanje novinarja o tem, kdo je bil najboljši igralec evropskega prvenstva, Blažević odgovoril: “Zahirović”. Ko ga je novinar vprašal, ali misli na Nevresa Zahirovića ali morda na našega Zlatka Zahovića, mu je Ćiro odvrnil: “Sinko, ti si se zares odločil, da me popolnoma razburiš. Pa seveda mislim na Zahovića!”

Zlatko Zahović na EURO 2000, Foto: Guliverimage

Blažević se je veliko ukvarjal tudi s politiko. Bil je podpornik in prijatelj Franja Tuđmana in tudi član njegove stranke HDZ. Leta 2005 se je kot neodvisen kandidat potegoval celo za mesto predsednika države, a dobil manj kot odstotek glasov. Rezultat je komentiral v svojem slogu: “Jaz sem politični antitalent.”

Da je Tuđmana zares izredno cenil, govori tudi ta anekdota: “Ko smo igrali z Estonijo, je predsednik Tuđman napovedal, da bomo slavili s 6:1. To mi je povedal nekdo na klopi. Ko je semafor kazal 6:1, sem prepovedal, da dosežemo še en zadetek. A ta fakin Šuker je zabil tudi sedmega in zrušil moj celoten koncept.”

Davor Šuker je bil njegov glavni adut v konici napada. Foto: Guliverimages

Ena njegovih največjih zmag je iz svetovnega prvenstva 1998, ko je v četrtfinalu Hrvaška premagala Nemčijo. Dve leti pozneje so Nemci v Zagrebu gostovali na prijateljski tekmi, Blažević pa je o tekmecu razmišljal takole: “Nemčija je najboljši in najbolj atraktiven tekmec, ki smo ga lahko pripeljali na naš največji stadion. Kdo je bolj atraktiven? Brazilci? Ne, Brazilci nikoli niso bili evropski prvaki!”

V zaključku svoje kariere je Ćiro nekaj časa sedel tudi na klopi NK Zagreb in posnetek enega izmed treningov, na katerem svoje nogometaše zmerja z sloni, jih nagovarja, da naj bodo intimni z žogo in jim obljubljal, da bodo lahko igrali v napadu “leta 1941, ko pridejo Nemci,” je še danes pravi hit družbenih omrežij.

No, kakšnega izmed svojih varovancev na koncu karieri niti ni dobro poznal. Ni kaj, pravi balkanski trener “stare šole”. Takšnih ne bo več.

Komentari

Vaš komentar