Žalostna vest s Hrvaške, poslovil se je Ćiro Blažević

Nogomet 8. Feb 20238:04
Foto: Guliverimage

Tik pred 88. rojstnim dnevom je po dolgem boju z rakom umrl legendarni hrvaški trener Ćiro Blažević. V zgodovino bo odšel kot trener, ki je po dolgih letih naslov državnega prvaka vrnil v Dinamo, kot selektor hrvaške reprezentance pa je svoj največji uspeh dosegel na svetovnem prvenstvu leta 1998, ko je s Hrvaško osvojil bronasto medaljo.

“Zelo sem bolan, tako zelo mi je težko. Ta prekleta bolezen me je popolnoma uničila. Mučim se, trpim. Noge me ne držijo več, telo imam polno vode, priklopljen sem ne infuzijo. Situacija je težka, rak mi je napadel kosti, uničuje me počasi, a zagotovo,” je še pred nekaj dnevi v svojem slogu za hrvaške medije razmišljal legendarni Ćiro Blažević. Danes ponoči se je za vedno poslovil.

Ćiro Blažević se je rodil 10. ferburarja 1935 v Travniku. Njegova nogometna kariera je bila solidna, a ne impresivna, zato pa se je toliko bolj proslavil kot nogometni trener. Za prehod v trenerske vode se je odločil že v 31. letu starosti, najprej pa je z delom začel v Švici, kjer je tudi končal aktivno kariero. Blažević je v deželi sira in čokolade hitro opozoril nase, od večjih klubov je vodil Sion, s katerim je osvojil pokalno lovoriko, nato pa je dve tekmi kot začasni selektor vodil celo švicarsko reprezentanco.

Foto: guliverimages

Po 24 letih vrnil naslov Dinamu

V zaključku 70. let se je vrnil v Jugoslavijo in postal trener Rijeke. Iz tega obdobja je njegov največji dosežek četrtfinale pokala pokalnih zmagovalcev, kjer je njegovo moštvo izločil veliki Juventus. A na Hrvaškem je v legendo odšel kot trener Dinama. V sezoni 1981/1982 je namreč z Zagrebčani osvojil naslov jugoslovanskega prvaka, ki ga je Dinamo čakal dolgih 24 let.

“To je bilo nekaj popolnega in brez konkurence največji uspeh moje kariere. Bronasta medalja v Franciji je velik uspeh, a zame je Dinamov naslov iz leta 1982 krona moje trenerske kariere,” je razmišljal pred nekaj leti.

Foto: Guliverimages

Hrvaški nogomet iz “ničle” popeljal do brona na SP

Po končani zgodbi na klopi Dinama je Blaževič znova odšel v Švico, se v Zagreb še vrnil, nato pa deloval tudi v Franciji in Grčiji. Ob razpadu Jugoslavije se je vrnil na Hrvaško in bil gonilna sila nogometa novoustanovljene reprezentance. Nekaj časa je bil celo predsednik zveze, leta 1994 pa je postal selektor hrvaške izbrane vrste.

Z njo je največje uspehe spisal leta 1998, ko je na svetovnem prvenstvu v Franciji Hrvaška osvojila 3. mesto. Sijajna generacija z Davorjem Šukerjem, Robertom Prosinečkim, Zvonimirjem Bobanom in ostalimi velikimi imeni tega športa je odšla v zgodovinske knjige nogometa, z njimi pa tudi Ćiro Blažević, ki je pri naših južnih sosedih dobil naziv trener vseh trenerjev.

Foto: Guliverimages

Deloval tudi v Sloveniji

Pozneje je Blažević vodil celo vrsto klubov, bil tudi del zgodbe nogometnega kluba Mura (2003) in selektor reprezentance Bosne in Hercegovine, s katero je v dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki (2010) izgubil proti Portugalski. Nato je deloval tudi na Kitajskem v Iranu, kariero pa končal leta 2015 kot trener Zadra.

V zadnjih letih se je boril z rakom, danes pa dokončno odšel v večnost kot eden največjih balkanski trenerjev vseh časov.

Komentari

Vaš komentar