Teden zavrnitev: NZS z rdečo označila pritožbi Mure in Maribora

Nogomet 19. Sep 202315:00 3 komentarji
Foto: Jure Banfi

Administrativni zaplet Rogaške, ki je v zaključku avgusta zatresel slovensko nogometno javnost, ima številne 'repe'. Tudi ti pa počasi dobivajo svoje epiloge. NZS je v minulem tednu tako obravnavala pritožbi Mure in Maribora, ki sta poizvedovala o ustreznosti zapisnikov dveh njunih tekem Prve lige Telemach. Obe pritožbi sta bili zavrnjeni.

Pravilo doma vzgojenih nogometašev, ki ga je v novi sezoni Prve lige Telemach uveljavila Nogometna zveza Slovenije, je v prvi vrsti namenjen ščitenju domačih igralcev pred poplavo tujcev, ki so v minulih sezonah preplavili elitni rang slovenskega nogometa.

Do tu vse lepo in prav. Namen je zagotovo dober. Implementacija v praksi pa je zaradi nekaterih ne povsem jasnih določb naletela na nekatere ovire. Največ težav je imela z izpolnjevanjem pogojev Rogaška, ki je za zeleno mizo izgubila tekmo proti Kopru. Razlog je bil ta, da so želeli Slatinčani na tekmi nastopiti z le sedmimi nogometaši, ki so zadoščali kriterijem novega pravila. Dodatno težavo pa je predstavljalo dejstvo, da so pod enakimi pogoji odigrali tudi tekmo z Mariborom teden dni prej, a takrat napaka ni bila ugotovljena.

Foto: Jure Banfi

Poročali smo že o tem, da so se Mariborčani na zadevo pritožili oziroma od Nogometne zveze Slovenije naslovili vprašanje o tolmačenju zapisnika 5. kroga Prve lige Telemach med Rogaško in vijolicami (2:2). NZS je na njihovo pritožbo po naših informacijah odgovorila z zavrnitvijo, saj je rok za pritožbo na zapisnik (48 ur) že potekel. Z drugimi besedami, če bi vijolice napako ugotovile pravočasno, bi tekmo podobno kot Koper dobile s 3:0. A ker ni ravno v navadi, da nasprotnikova ekipa pregleduje zapisnike nasprotnikov do zadnje črke izpolnjevanja oziroma ne izpolnjevanja pravil, je povsem razumljivo, da Mariborčani tega niso naredili. Se pa lahko na aktualno zavrnitev pritožbe Mariborčani še enkrat pritožijo. Skrajni rok je danes …

NZS pojasnila Muri: Vidovšek je doma vzgojen nogometaš

No, praksa se bo zdaj spremenila, zapisniki tekem bodo odslej vselej pod drobnogledom nasprotnika. To nam govori primer Mure, ki se je pritožila na zapisnik 7. kroga Prve lige Telemach, ko so se Prekmurci udarili z Olimpijo (1:3). Črno-bele je namreč zanimalo, ali Matevž Vidovšek v resnici izpolnjuje pogoje doma vzgojenega nogometaša, saj je po njihovem izračunu v predpisanem obdobju med 15. in 21. letom v Sloveniji prebil 33 in ne zahtevanih 36 mesecev.

Matevž Vidovšek se je ‘ne kriv ne dolžan’ znašel v središču birokratske pozornosti. Foto: Aleš Fevžer

NZS je tudi njihovo pritožbo zavrnila in pojasnila, da ima Matevž Vidovšek v t. i. Fifinem potnem listu označeno, da je v tem obdobju v Sloveniji preživel več kot 36 mesecev. In to je merilo, ki se ga bo težko izpodbijalo, čeprav so v javnosti zaokrožili tudi italijanski dokumenti, ki kažejo na to, da je bil Korošec že julija 2016 član Atalante in ne šele oktobra 2016 kot beleži NZS. A eno so datumi pogodb, nekaj drugega pa datumi registracij, ki jih ima označene Fifa. Slednja je torej pri tem najbolj merodajna, Vidovšek pa ustreza trenutnim kriterijem in tu bo Mura s svojo morebitno nadaljnjo pritožbo, zdi se, zelo težko uspešna.

Kot je v oddaji Pod prečko napovedal direktor reprezentanc NZS Miran Pavlin, so v krovni organizaciji odprti za dialog in so stvari, ki niso najboljše, pripravljeni popraviti. Trenutna formulacija pravila bo tako verjetno dobila posodobitve. Upamo, da se bomo potem izognili debatam, v kakršno smo zapadli v tem primeru, ko se sprašujemo, ali je slovenski reprezentant Matevž Vidovšek sploh doma vzgojen nogometaš ali ne …