To so dragulji mladinske lige EON Next Gen

Nogomet 28. Maj 202410:00 0 komentarjev
Tine Čuk
Foto: Uroš Skaza

Končana je prva sezona prenovljene mladinske lige EON Next Gen in izpostavljamo nekaj nogometašev, ki so v tem letu še kako opozorili nase.

Če iščemo letošnje novosti v slovenskem nogometu, ki jih lahko označimo kot zadetek v polno, je to zagotovo prenova mladinske lige.

Slednja se je v novi sezoni ločila od preostanka nogometne piramide in se preimenovala v EON Next Gen ligo. V njej lahko po novem nastopajo tudi fantje, ki so za leto dni že ‘prerasli’ mladinski staž, tekme se v živo predvajajo v televizijskih prenosih, vse to pa je poskrbelo za dodatno mero zanimivosti in tudi dvigu nivoja kvalitete mladinskega nogometa.

Osnovni namen prenove mladinske lige je sicer omogočanje lažjega prehoda med mladinskim in članskim nogometom. Zadeva se je v praksi izkazala kot zelo dobra, saj je kar nekaj fantom v tej sezoni uspel preskok iz mladinskega v članski nogomet. V tem kontekstu je v tej sezoni natanko to uspelo kar nekaj potencialom slovenske nogometne prihodnosti.

nogomet eon nk maribor
Nogometaši Maribora so prvaki mladinske lige EON Next Gen. Foto: Miran Polanc

Kdo bo prepričal Anteja Šimundžo?

V vrstah prvakov iz Maribora se je to sezono med mladinci dokazalo kar nekaj nogometašev, ki trkajo tudi na članska vrata. Ena izmed gonilnih sil mladinskega naslova je bil krilni napadalec Tine Čuk. Športni direktor vijolic Marko Šuler ga je že večkrat označil kot generacijski talent, za katerega se že zanimajo tuji klubi, a pred nadarjenim najstnikom, ki v oči pade tudi zaradi ‘uličarskih’ preigravanj, je zdaj najprej dokazovanje pod budnim, predvsem pa zahtevnim očesom Anteja Šimundže.

Ko je govora o mladincih, ki so že pokukali v članski nogomet, je to v določenem obdobju sezone uspelo tudi Aneju Lorbku. No, nenazadnje je tudi Marcel Lorber po zimski poškodbi odigral nekaj tekem med mladinci, v ozadju pa sta se v ospredje izstrelila še dva fanta, na katera vijolice v prihodnosti veliko stavijo. Niko Grlić je sezono začel kot ‘eden od mnogih’ mariborskih mladincev, nato pa storil velik korak naprej in postal eden najvidnejših posameznikov Maribora.

Še največ od vseh omenjenih pa morda obeta fant s tragično družinsko zgodbo. Za Nikom Ostercom je zelo težko obdobje, ko je svojo žalost tolažil na igrišču in to mu je odlično uspevalo. Fant letnika 2007 postaja prototip sodobnega vezista, ki svoje kvalitete dokazuje tako v napadu kot obrambi. Zagotovo gre za mladeniča, na katerega velja biti v prihodnosti še kako pozoren.

Niko Osterc
Niko Osterc. Foto: NK Maribor

Bo v ‘novi’ Muri še več prostora za mlade?

S tem, ko je Mura malce spremenila svoj DNK in so časi ‘debelih krav’ in evropskih milijonov mimo, se v prvi ekipi črno-belih dokazuje vse več mladin nogometašev. Tudi takšnih, ki so sicer lep del sezone preigrali v mladinski ligi EON Next Gen.

Luka Turudija, Timotej Brkić, Niko Kasalo pa tudi nesrečni Jaka Domjan, ki je kljub težji poškodbi suvereno osvojil naziv kralja strelcev, so zdaj že ‘stari znanci’ prvoligaških odrov. V ozadju pa velja opozoriti še na enega zelo mladega nogometaša, ki bi lahko v prihodnosti našel svoje mesto v prvi ekipi Mure. To je bočni branilec Alin Kumer Čelik, ki je, čeprav je star šele 17 let, v zadnjem krogu Prve lige Telemach proti Rogaški že sedel tudi na članski klopi.

Niko Kasalo
Čeprav je Niko Kasalo že nekaj časa del članske ekipe, je v tej sezoni nogometne kilometre nabiral tudi med mladinci. FOTO: Aleš Fevžer

Bo tudi Olimpija več stavila na mlade?

Kar nekaj fantov, ki izstopajo, je v tej sezoni predstavila tudi Olimpija. Marko Ristić je tako ali tako že označen kot steber ljubljanske nogometne prihodnosti, v zmajevem gnezdu veliko pričakujejo tudi od Aldina Jakupovića.

Izpostaviti velja tudi Dina Kojića. Gre za napadalno usmerjenega vezista, ki je v tej sezoni vlekel niti Olimpijinih napadov. Igralec z idejo, kako s potezo več izigrati nasprotnikovo obrambo, se je ob koncu sezone tudi že znašel na klopi članskega moštva. Zeleno-beli pa imajo pripravljeno tudi že ‘menjavo’ zanj, ko bo v naslednji sezoni prerasel mladinski staž. To je kapetan kadetske ekipe Mateo Ačimović, ki ga ne izpostavljamo samo zaradi zvenečega priimka, ampak predvsem zaradi izstopajočih nogometnih lastnosti, ki jih je očitno podedoval po očetu Milenku.

Mateo Ačimović
Mateo Ačimović je v Olimpiji označen kot ‘projekt kluba’. Foto: NK Olimpija Ljubljana

Ne bodite presenečeni, če bodo že v naslednji sezoni blesteli med člani

Tudi v nekaterih drugih ekipah, ki so končale nižje na lestvici, najdemo nekaj izstopajočih posameznikov. Lucas Mačak je tako ali tako že pri Albertu Rieri dobil precej vidno vlogo v prvi ekipi Celja, Matej Malenšek je na začetku sezone rešetal mreže v mladinski konkurenci, ob koncu sezone je pod vodstvom Darjana Slavica postal standarden član začetne postave članske ekipe Radomelj in zadel proti velikanoma, kot sta Olimpija in Celje.

V Domžalah se je tako ali tako rodila nova generacija zelo mladih fantov, ki so nase opozarjali tudi med člani. Izstopajoča iz te skupine sta Lukas Hempt in Luka Dovžan Karahodžić. Nekaj še kako perspektivnih mladih fantov pa najdemo celo v spodnjem delu lestvice. Ko se boste morda čez nekaj let spraševali, kje ste že slišali za Maja Blažiča, se spomnite tega pregleda nogometnih draguljev, ki stopajo na največji slovenski nogometni oder. 17-letni vezist Gorice je namreč že zdaj tarča predvsem italijanskih klubov, ki želijo, da pod njihovim okriljem nadaljuje svoj nogometni razvoj …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!