Tragedija, ki je močno zarezala tudi v življenje Zlatka Zahovića

Nogomet 3. Avg 20236:50 0 komentarjev
Smrt Mikloša Feherja je leta 2004 pretresla nogometni svet. FOTO: Profimedia.

Spomin na eno najbolj tragičnih zgodb v zgodovini evropskega nogometa, ki se je zgodila na prizorišču, na katerem bodo zvečer v kvalifikacijah za evropsko konferenčno ligo zaigrali nogometaši Celja. Smrt Madžara Miklosa Feherja, ki je pred očmi Zlatka Zahovića umrl na stadionu D. Afonsa Henriquesa v Guimaraesu.

“Največjo bolečino sem občutil ob smrti Miklosa Feherja. Fant je umrl na igrišču. V dresu Benfice. Pred tem sva bila skupaj pri Portu, nato še soseda v Lizboni. Imela sva dolgo skupno preteklost, bolečina ob njegovi izgubi je bila največja. Bil je res krasen fant, poln življenja,” je v intervjuju za Sportal pred časom povedal najboljši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance Zlatko Zahović.

Spomnil se je velike tragedije, ki je močno zarezala tudi v njegovo življenje. Zgodila se je  25. januarja 2004 na nogometnem igrišču, na katerem bodo danes zvečer preobrat na povratni tekmi kvalifikacij za evropsko konferenčno ligo po porazu s 3:4 na prvi tekmi v Celju lovili nogometaši Alberta Riere.

Kdo je bil Miklos Feher?

Miklos Feher je bil eden najboljših madžarskih nogometašev, ki je že tri mesece po 16. rojstnem dnevu prvič zaigral za Gyor v najboljši madžarski ligi. Po 22 golih v treh sezonah se je že kot najstnik preselil k Portu, pri katerem se je prvič srečal z Zahovićem, a tam prave priložnosti ni dobil. Porto ga je posojal drugam, nase pa je prvič opozoril pri Bragi, za katero je v sezoni 2000/01 zabil 14 prvenstvenih golov.

Tudi to ni bilo dovolj, da bi se prebil med prvokategornike Porta, zato se je leta 2002 preselil k Benfici. V sezoni 2002/03 je za Lizbončane zbral 17 nastopov in dosegel štiri gole, z identičnim osebnim izkupičkom pa se je podal tudi v tekmo 19. kroga prvenstvene sezone 2003/04, ko je z Benfico gostoval pri Vitorii v Guimaraesu.

FOTO: Profimedia.

Trenutki groze v Guimaraesu

Na igrišče je prišel v 59. minuti, ko je bil izid na semaforju 0:0, v 90. minuti pa podal za vodilni gol Benfice, ki ga je dosegel še en rezervist, Fernando Aguiar. Nekaj minut za tem je izid tekme postal povsem nepomemben.

Tekla je četrta minuta sodnikovega dodatka, ko je glavni sodnik tekme Olegário Benquerença zaradi prekrška ob robu igrišča pokazal rumen karton Feherju.

Ta se je trenutek za tem zasmejal, z dlanjo šel skozi svoje dolge lase, se sklonil in se z rokama uprl na roke, potem pa padel in negiben obležal na tleh.

“Feher je na tleh. Ne vemo, kaj je, a očitno se je zgodilo nekaj resnega,” je ob tem dejal komentator tekme, ki je bila predvajana v neposrednem televizijskem prenosu.

Na pomoč sta hitro priskočili zdravniški ekipi obeh ekip in ga začeli oživljati.

Defibrilator so, potem ko so ga našli nekje na stadionu, na igrišče prinesli šele pozneje.

Trener Jose Antonio Camacho in Brazilec Argel na pogrebu. FOTO: Profimedia.

Obup objokanih nogometašev obeh ekip

Igralci obeh ekip, med katerimi so bili tudi poznejši nogometaš Olimpije, Hrvat Tomislav Šokota, portugalski zvezdnik Simao Sabrosa in še nekateri, so se objemali med sabo in jokali. Nekateri so bili na kolenih.

Zahović, ki ga ob dogodku ni bilo na igrišču, saj ga je trener Jose Antonio Camacho v 75. minuti potegnil na klop, se je držal za glavo in nemirno postopal po igrišču. Medtem se je s tribun zaslišal tudi spontan aplavz gledalcev, ki so dramo spremljali s tribun.

“Prosim, ne pustite mu umreti!” se je, ko so madžarskega napadalca naložili v reševalno vozilo, zdravnikom zadrl brazilski branilec Benfice Argel.

Žal se ni izšlo. Deset minut čez polnoč je iz mestne bolnišnice, kamor so ga odpeljali, prišla najslabša možna novica. Feher je umrl. Star je bil vsega 24 let.

“Nihče si ne želi prenesti te novice, ki nas je doletela. Globoko smo šokirani. Najprej sožalje vsem članom njegove družine. Vsi smo ožaloščeni,” je žalostno vest sporočil Antonio Cunha Vaz, ki je pri Benfici takrat skrbel za odnose z javnostjo.

Dan za tem je bilo potrjeno, da je Feher umrl zaradi srčnega zastoja.

Navijači čakajo v vrsti pred stadionu La Luz v Lizboni, da bi se poklonili Feherju. FOTO: Profimedia.

Tragedija, ki je spremenila nogometni svet

Do nove odmevne smrti nogometaša na igrišču je prišlo vsega pol leta za tem, ko je na tekmi pokala konfederacij na francoskih tleh umrl kamerunski reprezentant Marc Vivien Foe. Za nameček je Feher umrl na stadionu, ki je bil gostitelj dveh tekem prihajajočega evropskega prvenstva na portugalskih tleh.

Madžara so dva dni pozneje pokopali v domačem Gyoru, kamor je odšla celotna delegacija Benfice na čelu s predsednikom kluba Luisom Filipejem Vieiro. Še pred tem so se od njega poslovili na stadionu La Luz, kamor se mu je prišlo pokloniti na tisoče ljudi. Med njimi tudi sloviti Jose Mourinho, ki je bil takrat trener velikega tekmeca Benfice, Porta.

Smrt Feherja je močno odmevala in prinesla kar nekaj sprememb v nogometni svet. Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je ukazala, da morajo nogometaši na vseh ravneh vsako sezono opraviti temeljite zdravniške preglede. Prav tako je postalo nujno, da so na vseh tekmah ob igrišču defibrilatorji.

Pri Benfici so številko 29, ki jo je na dresu nosil Feher, upokojili.

Dres, ki so ga ob poskusih oživljanja raztrgali, danes najdete v velikem klubskem muzeju v Lizboni.

Ekipa Benfice na čelu s takratnim trenerjem Giovannijem Trappatonijem je leta 2005 odpotovala na Madžarsko in medaljo za naslov državnega prvaka, ki ga je takrat osvojila, poklonila Feherjevim staršem.

Raztrgan dres z usodne v muzeju Benfice v Lizboni. FOTO: SK.

Zahović še danes obiskuje Feherjev grob

Prav tako so pri Benfici pred enim od vhodov na stadion postavili Feherjev doprsni dres in skupaj z Gyorom ustanovili tudi nagrado, ki nosi njegovo ime, vsako leto pa jo podelijo več uspešnim učencem in učenkam. Gyor je v njegovo čast ustanovil nogometno akademijo in tudi muzej. Še danes ga pogosto obišče tudi Zahović.

“Poznam njegovo družino, s katero sem še danes v stikih. Čeprav starši ne govorijo angleško, se vseeno čutimo in sporazumemo. Pogosto se odpravim v Györ, ki je od Maribora oddaljen le 200 kilometrov. Na njegovem grobu prižgem svečko in obiščem njegov muzej,” je v omenjenem intervjuju še povedal najuspešnejši akter v zgodovini slovenskega nogometa.

Feher je bil tudi madžarski reprezentant. V članski izbrani vrsti je debitiral z 19 leti in se takoj izkazal z golom ter asistenco pri zmagi nad Azerbajdžanom s 4:0 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000. Za Madžarsko je odigral 25 tekem in dosegel sedem golov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!