Trener Olimpije odkrito o pravilu, ki dviguje vse več prahu

Nogomet 14. Nov 202314:17 1 komentar
Foto: Uroš Skaza

V ponedeljkovi nogometni oddaji smo gostili trenerja ljubljanske Olimpije Zorana Zeljkovića, ki je med drugim razkril svoj pogled na pravilo o obveznem vključevanju mladih nogometašev na tekmah Prve lige Telemach.

Nova sezona, nova pravila. Nogometna zveza Slovenije je z letošnjim obdobjem Prve lige Telemach uvedla nekaj novosti, katerih namen je večje vključevanje doma vzgojenih mladih nogometašev na tekmah prve in druge slovenske nogometne lige. Zadeva je bila sprva sprejeta kot izrazito pozitivna v praksi pa je naletela na precej izzivov.

Veliko vprašanj se v zadnjem obdobju pojavlja predvsem glede potez Koprčanov. Ti na zadnjih tekmah mladega nogometaša, ki zadošča pravilu, da mora tekmo začeti vsaj en nogometaš, ki je v danem trenutku lahko kandidat za slovensko reprezentanco, zamenjajo po le nekaj minutah tekme, na kar se je odzval tudi direktor reprezentanc Miran Pavlin, eden od idejnih vodij novega pravilnika, svoj pogled pa je za Sportklub predstavil tudi športni direktor Kopra Ivica Guberac.

Koprčani so s svojimi potezami dvignili precej prahu. Foto: Uroš Skaza

Obveza, da mladi igralci morajo igrati, ni dobra

V včerajšnji oddaji Pod prečko je svoje stališče glede obveznega igranja mladih nogometašev podal tudi trener Olimpije Zoran Zeljković.

“V javnosti se je pojavlja kar nekaj kritik te koprske poteze. Sam nimam nobenih težav, da povem svoje mnenje. Za mlade igralce pogoj, da morajo igrati, ni dober. Vsak igralec se mora potruditi za to, da igra. Nameni Nogometne zveze Slovenije so dobri, res je tudi, da je bilo v nekaterih sezonah v določenih klubih ogromno tujcev, zato je verjetno to pravilo stopilo v veljavo. Sem pa vesel, da je Miran (Pavlin, direktor reprezentanc NZS, op. a.) v tem studiu dejal, da niso nezmotljivi in so se pripravljeni pogovarjati ter so pred kratkim že prilagodili eno pravilo,” poudarja novi strateg zmajev. Njegove besede se nanašajo na dopolnilo, ki ga je v minulem tednu sprejela NZS.

Zoran Zeljković
Foto: Jure Banfi

Zakaj so bile ukinjene dvojne izkaznice?

V nadaljevanju svojega razmišljanja o tej temi pa je Zeljković izpostavil zadevo, ki je dobro delovala v preteklosti, zdaj pa jo že nekaj let nismo videli na slovenskih nogometnih zelenicah.

“Sam imam drugačne ideje, moti me, da ni več tako imenovanih dvojnih izkaznic oziroma posoj. Sam sem to doživel in je bilo zelo koristno za mojo kariero. Če nekdo pri nas sedi na klopi, bi bilo zanj zelo koristno, da lahko igra v drugi ligi. Takšen sistem imajo Hrvati, Madžari, Srbi … Osebno bi nagrajeval klube, ki igrajo z več mladimi, nekateri so to že doslej izkoriščali. Ne zagovarjam pa da morajo igrati. Slišim, da se sprašujemo, kako se počuti mladi igralec, ko je zamenjan po nekaj minutah. Sam bi se še slabše počutil, če bi vedel, da moram igrati zaradi nekega pravila. Takšno je moje stališče,” odločno poudarja trener Olimpije.

Zoran Zeljković v oddaji Pod prečko

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje