Umetnost, v kateri Slovenijo prekaša le Gibraltar

Nogomet 22. Nov 202312:05 0 komentarjev
Timi Max Elšnik je porumenel v Kobenhavnu; FOTO: Profimedia

Slovenska nogometna reprezentanca je drugič na evropskem prvenstvu, pot v Nemčijo pa si je utrla na zelo športen način, saj je bila v vrhu po statističnem kazalniku prejetih rumenih kartonov.

Športni ali ne, zdaj je tako ali tako vseeno – državna izbrana vrsta je od ponedeljka dalje uvrščena na evropsko prvenstvo!

Toda vseeno nam srce lahko zaigra, ko pogledamo statistiko obnašanja fantov na igrišču in pred Slovenijo zagledamo samo evropskega nogometnega palčka, Gibraltar. Moštvo iz omenjene žepne državice je v minulem ciklusu kvalifikacij za preboj v Nemčijo zbrala vsega sedem “malih” kazni, Kekova četa jih je vknjižila deset, na zmagovalni oder pa so se s po enajstimi rumenimi kartoni zdrenjali še Švedi, Norvežani in Hrvati.

Slovenija sodi med tiste ekipe, ki v boju za uvrstitev na EURO niso prejele rdečega kartona, “porumeneli” so Petar Stojanović (Kazahstan in San Marino v gosteh), Andraž Šporar (Finska in Severna Irska v gosteh), David Brekalo (Danska in Severna Irska doma), Erik Janža (Finska doma), Timi Max Elšnik (Severna Irska in Danska v gosteh) ter Benjamin Verbič za slečen dres predvčerajšnjim (Kazahstan doma).

Kar se tega področja tiče so najbolj grobi v tekočem ciklusu Belorusi, ki so na desetih kvalifikacijskih tekmah prejeli kar 30 (trideset!) rumenih kartonov.

Belgijski stroj za gole

Med grobijane spadajo še reprezentanti Kosova in Kazahstana, ki so “porumeneli” 29-krat. Osem moštev si je v ciklusu kar dvakrat privoščilo izključitev. V tej kategoriji najdemo Andoro, Azerbajdžan, Bolgarijo, Gibraltar, Grčijo, Latvijo, Wales in Severno Makedonijo.

Mimogree, najboljši strelec kvalifikacij je Belgijec Romelu Lukaku s 14 zadetki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!