V petnajstem poskusu končno uspelo vsem trem državam

Nogomet 22. Nov 20239:25 3 komentarji
Jugoslovanska reprezentanca na SP 1990. Foto: Profimedia

Z uvrstitvijo Hrvaške na Euro 2024 v nogometu se bo sploh prvič od razpada nekdanje skupne države zgodilo, da na velikem tekmovanju skupaj nastopajo Slovenija, Hrvaška in Srbija. Zvezde se na predhodnih 14 evropskih oziroma svetovnih prvenstvih nekako niso poravnale. Vselej je nekdo manjkal.

Pisalo se je leto 1990. Svetovno prvenstvo je gostila Italija. Čeprav tega tedaj – kljub očitnim mednacionalnim trenjem in osamosvojitvenim težnjam – mnogi niso verjeli, je bilo to zadnje veliko tekmovanje, na katerem je nastopila reprezentanca SFR Jugoslavije. Zanjo je zaigral tudi Srečko Katanec, jasno, ob številnih Hrvatih in Srbih. Leto pozneje je država razpadla, prav zaradi krvave vojne in mednarodnih sankcij pa je preostanek države, ki sta ga sestavljala Srbija in Črna gora, leta 1992 ostal brez nastopa na evropskem prvenstvu. ”Plave” so v zadnjem trenutku nasledili Danci  in presenetljivo osvojili Euro 1992. Odtlej je bilo odigranih 15 velikih turnirjev, na naslednjem, torej Euro 2024, pa bodo šele prvič zaigrale reprezentance Slovenije, Hrvaške in Srbije.

Kako so se uvrstili na Euro 2024?

Srbija je ja s 4 zmagami ter po dvema remijema in porazoma zasedla drugo mesto v skupini G.

Slovenija je bila s 7 zmagami, remijem in dvema porazoma druga v skupini H.

Hrvaška je bila s petimi zmagami, remijem in porazoma druga v skupini D.

Hrvaška je v tem pogledu najmočnejša in brez konkurence. Naši južni sosedi so izkoristili že prvo priložnost za preboj na Euro, ko so se leta 1996 pod taktirko Miroslava Blaževića prebili v Anglijo in tam svojo pot končali v četrtfinalu proti poznejšim prvakom Nemcem.

Legendarni Ćiro je “ognjene” vodil tudi dve leti kasneje na SP v Franciji, ko je bila zraven tudi tedanja ZR Jugoslavija, manjkala pa je Slovenija. Dve leti zatem je tandem Zahović-Katanec poskrbel za prvo slovensko nogometno pravljico, na elitni turnir stare celine je pripotovala tudi ZRJ, manjkala pa je Hrvaška, ki sta jo v kvalifikacijah tedaj prehiteli ZRJ in Irska.

Drobtinice za ostale

Za pridih nekdanje skupne države na velikih nogometnih tekmovanjih so z epizodnima vlogama poskrbeli tudi nogometaši Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine. Prvi so bili leta 2021 del Eura, izbrana vrsta BiH pa je zaigrala na mundialu 2016 v Braziliji. Na prvi samostojni nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu pa še čakata Kosovo in Črna gora.

Hrvati manjkali le dvakrat

Reprezentanci Hrvaške, ki je na zadnjih dveh mundialih kar dvakrat prišla do (vsaj) polfinala, se je v namenu preboja na veliko tekmovanje zalomilo le še enkrat. Ko se je Slovenija veselila uvrstitve na SP 2010 v Republiko Južno Afriko, so se morali “kockasti” obrisati pod nosom. V kvalifikacijskih skupini 6 so tedaj pod vodstvom Slavena Bilića potegnili kratko ob troboju z Anglijo in Ukrajino.

Slaven Bilić, takratni selektor Hrvaške; FOTO: Profimedia

Srbiji, prej kot ZRJ oziroma Srbija in Črna gora, svetovna prvenstva očitno predstavljajo precej večjo motivacijo kot Euro. Na evropskem prvenstvu so se orli znašli sploh prvič po 22 letih, medtem ko so bili del mundiala od razpada “Juge” petkrat, tudi nazadnje v Katarju.

Preboj na veliko tekmovanje:

Hrvaška: 13 (7x Euro+ 6x SP)
Srbija: 7 (5+2)
Slovenija: 4 (2+2)

Žreb predtekmovalnih skupin bo na sporedu 2. decembra ob 18. uri. V živo ga bomo, kot tudi pozneje vse tekme prvenstva, prenašali na programih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje