Utrip z rive: Split ne diha z reprezentanco in sanja Keka

FIFA Svetovno Prvenstvo 7. Sep 202114:00 > 14:16 0 komentarjev

Na dan pomembne tekme kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 med Hrvaško in Slovenijo, ki bo zvečer na Poljudu, smo se sprehodili po splitski rivi in preverili utrip med Splitčani.

Da Split živi z nogometom, lahko vsak, naključni ali nenaključni obiskovalec, v tem obmorskem hrvaškem mestu ugotovi na vsakem koraku. Toda precej bolj kot s hrvaško reprezentanco s tamkajšnjim ponosom, Hajdukom.

Tudi zaradi tega, še bolj pa verjetno zato, ker Hrvaška v zadnjem času ne blesti, na znameniti splitski rivi nismo začutili utripa pomembne nogometne tekme, ki bo zvečer v mestu.

Zaradi nesporazumov na relaciji Hrvaška nogometna zveza – Split je tamkajšnja nogometna reprezentanca v tem tisočletju na Poljudu gostovala vsega desetkrat. Šest od teh tekem je bilo prijateljskega značaja.

Tudi zato danes na tribunah ne bo najglasnejših navijačev Hajduka, tamkajšnje Torcide. Kljub temu bodo tribune precej zasedene. Organizatorji pričakujejo več kot 20 tisoč gledalcev na veličastnem objektu, ki sprejme 34 tisoč obiskovalcev.

Tekme Hrvaške v Splitu v tem tisočletju:

2020: Hrvaška – Portugalska 3:2 (Liga narodov)
2019: Hrvaška – Madžarska 3:0 (kvalifikacije za EP 2020)
2015: Hrvaška – Italija 1:1 (kvalifikacije za EP 2016)
2012: Hrvaška – Švica 2:4 (prijateljska tekma)
2011: Hrvaška – Gruzija 2:1 (kvalifikacije za EP 2012)
2008: Hrvaška – Nizozemska 0:3 (prijateljska tekma)
2005: Hrvaška – Brazilija 1:1 (prijateljska tekma)
2004: Hrvaška – Nemčija 1:2 (prijateljska tekma)
2003: Hrvaška – Poljska 0:0 (prijateljska tekma)
2000: Hrvaška – Španija 0:0 (prijateljska tekma)

Split z reprezentanco ne diha že več kot 20 let

“Split in hrvaška reprezentanca že več kot 20 let ne dihata skupaj. Zaradi vseh krivic, ki so se v tem času dogajale Hajduku. Vodilni v hrvaškem nogometu so leta in leta ustrezali zagrebškemu Dinamu in tamkajšnjim veljakom, medtem ko so nas vseskozi porivali nazaj. Ne bom rekel, da svoje reprezentance nimamo radi, sploh v zadnjem času so se stvari izboljšale, ampak nas na tribunah danes ne boste videli,” nam je povedal 28-letni Mario, pripadnik organiziranih Hajdukovih navijačev.

Na znameniti splitski rivi ni začutiti utripa pomembne večerne tekme na Poljudu. FOTO: Guliverimages.

“Rezultat? Hrvaška bo zmagala. Če ne bo, potem naj se niti ne vrača na Poljud,” se je zasmejal naš sogovornik, ki smo ga ujeli v enem izmed polnih gostinskih lokalov na splitski rivi.

“Malo se hecam, ampak seveda pričakujem, da bomo zmagali, ne bo pa lahko. Recimo, da bo 2:1 za Hrvaško,” je še povedal Mario in nekaj besed namenil še slovenskemu reprezentantu, ki si kruh po novem služi pri Hajduku, Janu Mlakarju. “Dober igralec. Všeč mi je predvsem, da je borben. To je prvo pravilo, ki ga mora vsak nogometaš v svetem dresu izpolnjevati,” je še povedal.

Branko Oblak? Legenda, kdo ga ne bi poznal?

Arhivski članek o Branku Oblaku v klubskih prostorih Hajduka. FOTO: SK.

Ne samo 22-letnega Mlakarja, od Slovencev Splitčani, sploh tamkajšnji starejši prebivalci, dobro pomnijo predvsem Branka Oblaka, najboljšega slovenskega nogometaša vseh časov, ki je za Hajduk igral med letoma 1973 in 1975.

“Kako ga ne bi poznal? Povejte mi, je on v sorodu z Janom Oblakom? Ni? Tega nisem vedel. Kako ne bi poznal Branka Oblaka. Kdo ga ne pozna? On je legenda,” nam je povedal starejši Splitčan Ivan, ki zelo ceni tudi zdajšnjega slovenskega kapetana Jana Oblaka in selektorja Matjaža Keka.

“Jan Oblak je najpomembnejši slovenski reprezentant. Poznam tudi selektorja Keka. Preostali niso pomembni,” je povedal njegov prijatelj Krešimir, s katerim sta uživala na s soncem obsijani rivi, v Splitu se je temperatura danes povzpela do skoraj 30 stopinj Celzija.

Splitčan Krešimir ob Branku zelo ceni tudi Jana Oblaka. FOTO: SK.

Oba sta napovedala tudi rezultat. “Zmagala bo Hrvaška z 2:1,” sta povedala Ivan in Krešimir, ki si tekme ne bosta ogledala. Razlog so izpolnjevanje pogojev PCT, ki so potrebni za vstop na stadion.

Iz današnjega tiska: Hrvati se bojijo nepremagljivega Keka

Današnja tekma med Hrvaško in Slovenijo je seveda osrednja tema današnjega športnega dogajanja na Hrvaškem in tudi nasploh.

“Ognjeni po velik ulov,” piše na naslovnici Sportskih Novosti. “Maščevanje za Ljubljano,” še dodajajo pri kultnem hrvaškem športnem dnevniku in seveda ciljajo na marčevsko tekmo v Stožicah, kjer je Slovenija v devetem poskusu (pred tem je trikrat remizirala in petkrat izgubila) prišla do prve zmage nad Hrvaško. “Poljud išče novega junaka, kdo bo to Perišić, Livaja, Pašalić, Kramarić …?” se še sprašujejo pri SN.

FOTO: SK.

Slobodna Dalmacija je današnjo naslovnico v celoti namenila večerni tekmi na Poljudu, svojim bralcem pa ponudila tudi mega poster hrvaške nogometne reprezentance. “Gremo, Hrvaška!” z velikimi tiskanimi črkami piše na naslovnici največjega lokalnega časopisa, ki ponuja tudi intervju z nekdanjim hrvaškim selektorjem Slavenom Bilićem. “Verjamem, da lahko Hrvaška na krilih navijačev premaga Keka,” je o Keku, ki z Rijeko ob desetih gostovanjih ni izgubil niti enkrat (šest zmag in štirje remiji), povedal Bilić.

“Livaja na Poljudu v začetni enajsterici?” pa se v naslovu sprašujejo v Jutarnjem listu, pri katerem pa so se na tekmo očitno pripravili precej površno. Selektor Hrvaške Zlatko Dalić je namreč na včerajšnji novinarski konferenci pred tekmo razkril, da bo Marko Livaja, zvezdnik splitskega Hajduka, zagotovo zaigral od prve minute. “Kakšno ukano Hrvaški pripravlja Kek?” so se še vprašali pri priznanem hrvaškem dnevniku.

Pandemije koronavirusa, ki je v zadnjih dveh letih ustavila svet, v Splitu sicer ne jemljejo preveč resno. Da je očitno res tako, pa lahko hitro ugotovimo ob pogledu v notranjost tamkajšnjih gostinskih lokalov in preostalih objektov.

Ljudi, ki so v njih nosili sicer obvezne maske, smo prešteli na prste ene roke. Kar nekaj sogovornikov nam je dejalo, da v virus ne verjamejo. Vsi pa verjamejo v to, da bo Hrvaška danes zmagala.

Naleteli smo tudi na nekdanjega mladinskega hrvaškega reprezentanta

“Gladko bomo zmagali, z 2:0. Seveda bo tekma težka, saj vaš selektor Kek odlično pozna hrvaški nogomet in nogomet na splošno,” nam je povedal Stjepan Roić, ki se je izkazal za odličnega nogometnega poznavalca. Hitro smo ugotovili, zakaj. Gre za nekdanjega mladinskega reprezentanta Hrvaške in člana mladinskega pogona italijanske Parme, ki pa v nogometu na članski ravni višje od druge hrvaške lige ni prišel. Danes, ko je star 29 let, je pomorščak.

Stjepan je nekdanji mladinski hrvaški reprezentant, ki zelo ceni Josipa Iličića. FOTO: SK.

Tudi njega danes na Poljudu zaradi omejitev, ki jih narekuje korona, ne bo. Si bo pa tekmo ogledal prek televizijskih ekranov. Pesti bo seveda stiskal za Hrvaško, od slovenskih reprezentantov pa spoštuje predvsem dva. Josipa Iličića in vratarja Oblaka.

“Iličić je pokazal, da je odličen nogometaš na višji ravni od te, ki ga čaka danes. Z Atalanto je navduševal v Ligi prvakov. Z dvema potezama lahko reši tekmo. Zagotovo se najbolj bojimo njega,” je pohvalil glavnega kreatorja igre slovenske reprezentance.

“Odličen vratar. Ustavlja tudi malce boljše nogometaše, kot jih zdaj najdemo v hrvaški reprezentanci. Lionela Messija in Cristiana Ronalda,” pa je povedal o slovenskem kapetanu.

Od slovenskih reprezentantov spoštuje še enega. “Mlakar je dober igralec. Izkazal se je za okrepitev. Za zdaj še lovi formo, sistem igre in to, kar od njega zahteva trener Hajduka, ki ga koristi na več igralnih mestih. Je dober golgeter. Dober je v nasprotnikovem kazenskem prostoru,” je o slovenskem nogometašu Hajduka povedal Stjepan in dodal, da precej dobro pozna tudi slovensko ligo. Je namreč dober prijatelj vratarja slovenskega prvaka Mure, Matka Obradovića.

Na znamenitem Poljudu danes pričakujejo prek 20 tisoč gledalcev. FOTO: Guliverimages.

Ob tem pa večkrat poudaril, da zelo spoštuje Keka, ki si ga nekoč želi videti tudi na klopi Hajduka. Podobno je o slovenskem selektorju, ki po letih uspehov v vlogi trenerja Rijeke na Hrvaškem uživa poseben status, povedal praktično vsak navijač Hajduka, ki smo ga pocukali za rokav. “Naj nas, Splitčane osreči tako, da danes izgubi proti Hrvaški, potem pa še s tem, da postane trener Hajduka,” nam je povedal eden od njih.

Verjamemo, da vsaj glede prvega dela slovenski selektor razmišlja povsem drugače, medtem ko je na to, da se nekoč vidi na klopi nogometnega ponosa Dalmacije, namignil že večkrat. Upamo in verjamemo, da bo Kek pohvale Splitčanov in to, da je odličen trener, potrdil tudi danes v njihovem nogometnem svetišču vsaj remiziral, če ne kar zmagal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!