Utrujeni Čeferin še ne ve, če bo lovil nov mandat

Nogomet 28. Jan 202410:40 4 komentarji
Foto: Profimedia

V evropskem nogometnem svetu še vedno odmeva odločitev Zvonimirja Bobana, da zaradi nestrinjanja z ravnanjem predsednika Aleksandra Čeferina odstopi s svojega položaja pri Uefi. Slovenec se je na potezo Hrvata odzval v velikem intervjuju za The Guardian.

“Njegov odhod ni sprožil velikega šoka v Uefi ali nasploh v evropski nogometni skupnosti, čeprav je bil nepričakovan. O tem se bomo naprej pogovarjali ob primernem času, najverjetneje po našem kongresu (8. februarja v Parizu, op. p.),” je odhod Zvonimirja Bobana v intervjuju za The Guardian pokomentiral predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Legendo hrvaškega nogometa je zmotil drugačen pogled obeh akterjev na spremembe statuta. Medtem ko je Čeferin prepričan, da bo leta 2027 po statutu Uefe lahko kandidiral še za dodaten mandat na čelu krovne evropske zveze, saj prvi – polovični – ni štel kot prvi, pa Boban meni, da je prav obljuba glede omejitve mandatov Slovencu leta 2016 izdatno pomagala k prvi izvolitvi.

“Ne zasluži si komentarja. Ljudje, ki poznajo tako mene kot njega, bodo sami prišli do zaključka,” pa se je Čeferin odzval na Bobanove besede, češ da je nekdanji predsednik NZS začel gledati na lastne interese.

FOTO: Guliverimage

Bo sploh kandidiral?

V pogovoru za britanski Guardian, ki sicer velja za enega najbolj kritičnih do njegovega delovanja, je najbolj vpliven Slovenec v tem trenutku pustil neodgovorjeno, ali se bo leta 2027 res podal po nov mandat. “Ključno vprašanje je: si želim kandidirati za predsednika tudi leta 2027? O tem bom medije obvestil, ko bo čas za to. Iskreno, po vsem dogajanju v zadnjih letih sem res utrujen, tako da nisem povsem prepričan. A če se pravna podlaga ne spremeni, enostavno nimamo omejitve naših mandatov.”

Izrazil pa je prepričanje, da se je situacija v evropskem nogometu po njegovem prihodu spremenila na bolje. “Z nekaterih vidikov se je Uefa zagotovo spremenila na bolje. Upam in verjamem pa, da se sam nisem veliko spremenil kot oseba. Moji prijatelji so še vedno moji prijatelji, jaz pa sem le zelo utrujen. Če bi me nekdo pri 20 letih vprašal, ali bi želel postati predsednik Uefe, bi odgovoril, koliko moram plačati. Zdaj sem za to dobro plačan, a je tudi veliko stresa. Velikokrat se srečujem tudi z neumnimi stvarmi.”

Čeferin je med drugim govoril tudi o superligi. Kaj ga je decembra, ob odločitvi sodišča, najbolj presenetilo? “Najbolj me je presenetilo sporočilo za javnost s strani superlige. Bilo je povsem drugačno kot odločitev sodišča. Pritožili smo se, a neuspešno. Odločitev je boljša za Uefo kot za A22 (podjetje, ki promovira superligo, op. p.). Oni hodijo okrog, se snemajo in skušajo dajati intervjuje. Mi na Uefi pa dejansko vodimo evropski nogomet. Gradimo igrišča, ukvarjamo se s številnimi problemi. To ni pravi projekt, do superlige nikoli ne bo prišlo, saj je nihče noče. Nobeno sodišče, policija ali vojska ne morejo prisiliti ljudi, da sprejmejo takšen nesmisel.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje