V katero smer bo pokazal kompas odločevalcev Olimpije?

Nogomet 16. Okt 202311:04 2 komentarja

Obljuba dela dolg in v NK Olimpija Ljubljana so danes dopoldan nogometni javnosti predstavili veter sprememb, ki je te dni zavel v klubu. Na najpomembnejše vprašanje odgovora še ni. Olimpija še nima trenerja, v igri so po besedah vodstva trije kandidati.

Ljubljanska Olimpija je v zaključku prejšnjega tedna javnost obvestila o tem, da Joao Henriques ni več trener prve ekipe zmajev. Čeprav se je zdelo, da bodo na današnji novinarski konferenci odločevali v zmajevem gnezdu predstavili ime novega trenerja, se to ni zgodilo. Pogovori o tem, kdo bo v prihodnosti sedel na klopi kluba iz Stožic, še potekajo. V tem tednu bosta treninge vodila prvi mož Olimpijine akademije Boštjan Miklič in njegov pomočnik Antonio Mlinar Delamea.

“Skupaj odločamo o trenerju. Nihče ne odloča sam, ne jaz ne Boromisa ne Delius. Odločitve so skupne. Tako delajo tudi veliki klubi. Olimpija potrebuje resnega trenerja, drugače je biti trener Olimpije kot trener Mure, Rogaške ali Tabora iz Sežane. Odgovornost je večja. Vsak trener ima svoje pogoje, pred nami pa je veliko število tekem. Dva ali trije trenerji so v ožjem izboru, imamo pa tudi rezervne opcije. Do četrtka oziroma petka bomo predstavili ime novega trenerja,” je razkril direktor kluba Igor Barišić.

So kandidati res tisti, ki se omenjajo v medijih?

“Potrjujem, da smo bili na večerji z Miroslavom Klosejem, njegova žena je prijateljica moje žene. Poznamo se tudi s Felixom Magathom, Delius in Magath sta soseda. Dokler ne bo odločitve, ne bomo preveč komentirali teh stvari,” pojasnjuje Barišić.

Igor Barišić. Foto: Aleš Fevžer

“Trenerji takšnega nivoja v Olimpijo ne bi prišli zaradi denarja, ampak zaradi izziva. Na takšen način je prišel tudi Albert Riera. V Olimpiji so pričakovanja vedno visoka. Ni pa denar glavni motiv trenerjev, s katerimi se pogovarjamo. Naš cilj je poiskati dolgoročno rešitev. Joao Henriques je dosegel zgodovinski uspeh, ampak stvari niso šle v pravo smer in na našo žalost smo morali odreagirati. Garancije o tem, da bo nekdo deloval dolgoročno pri nas, ni. Trener je vedno kriv in on je prvi, ki odide. Če želite garancijo, kupite hladilnik, tam boste imeli dve leti garancije. V tem poslu pa je ni,” še izpostavlja direktor Olimpije.

Med drugim je direktor zmajev opisal tudi, kakšno je finančna slika Olimpije: “Finančno stanje kluba je najboljše v zgodovini. Zaključili smo tudi zadeve z nekdanjima trenerjema. Z Dinom Skendrom smo se dogovorili, proti Albertu Rieri smo dobili boj na Fifi, ki je odločila v našo prid.”

Išče se izkušeni tujec

“Bil sem na kavi z Igorjem Bišćanom v Zagrebu, a trenutno ni realna opcija. V pogovoru smo bili tudi z Gonzalom Garcio, a predsednik se nagiba k tem, da ekipo prevzame izkušenejši trener,” je dodal Goran Boromisa.

“Ponujenih je bilo veliko imen, z Dejanom Grabićem in Slavišo Stojanovićem se nismo pogovarjali. Gremo v smer, da bo novi trener izkušeno ime iz tujine. Iščemo trenerja, ki bi dvignil energijo. Razlogov za menjavo je bilo več. Želeli smo nekaj novega,” še pojasnjuje športni direktor Olimpije.

Goran Boromisa in  zdaj že nekdanji trener Joao Henriques. Foto: Aleš Fevžer

Barišić okrcal igralce Olimpije

Malce presenetljivo je na novinarski konferenci direktor kluba Igor Barišić zelo direktno izrazil svoje razmišljanje, da nekateri igralci Olimpije na igrišču ne dajejo tistega, kar v vodstvu od njih pričakujejo.

“Nogometa ne igra trener, igrajo nogometaši. Olimpija ima najboljši kader v Sloveniji. Nekateri igralci so podpisali najboljše pogodbe v karieri, zdaj pa ne dajejo na terenu tistega, kar od njih pričakujemo. Ne bomo dovolili, da so v coni udobja. Zadržali smo ključne igralce, odbili milijonske ponudbe, da bi naredili zgodovinski rezultat. In to smo. Ampak zdaj ni pomembna samo Evropa, pomembno je tudi prvenstvo.

Pogoji za igralce so na nivoju Bundeslige. Vse, kar se tiče fizioterapevtov, potovanja, hotelov. Vse to smo dvignili na višji nivo. Zato njihovih izgovorov ne morem sprejeti. Da lahko igraš v Carigradu, ne moreš pa proti Bravu. To je nedopustno. Mi smo nivo nad povprečjem ne samo slovenske, ampak tudi hrvaške lige. Zato morajo opravit svoj posel. Vse je na profesionalnem nivoju.

Igramo na tri, štiri dni, ampak to ni izgovor, to je njihova služba. Imamo dovolj širok kader in nikogar ne zanima, da je nekdo utrujen. Njihova služba je, da igrajo nogomet. Seveda so utrujeni, ampak to je njihovo delo. Vprašati se morajo, ali so igralci za Olimpijo. Sicer se bodo vedno našle ekipe, kot so Brinje Grosuplje ali Krka, kjer bodo lahko igrali. Olimpija mora biti vsako leto prvak, zato smo prišli v klub. Vedno govorimo o odgovornosti trenerja, ni pa bil samo trener kriv, da Olimpija ni prva,” je vrelo iz prvega operativca zmajev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje