Krznar pogorel, Ante se je poigral: ozadje mariborske zmage v šumi

Nogomet 15. Okt 202314:10 1 komentar
Ante Šimundža se je to jesen vrnil v Ljudski vrt. Foto: Jure Banfi

Za nogometaši Maribora je mini pripravljalno obdobje, ki so ga vijolice sklenile z včerajšnjo visoko zmago proti Aluminiju (5:1). Iz štajerskega tabora prihajajo signali, da so bile priprave v Radencih sicer naporne, a še kako koristne. Da je v Mariboru zavel nov veter, opaža tudi trener Kidričanov Robert Pevnik, ki je v pogovoru za Sportklub razmišljal o tem, kako so se vijolice spremenile, odkar so ravno šumarji s trenerskega stolčka odnesli Damirja Krznarja.

Dvakrat Skuka, po enkrat Kolar, Iličić in Soudani. To so bili strelci Maribora na prijateljski tekmi z Aluminijem, ki je na začetku oktobra Maribor Damirja Krznarja na prvenstveni tekmi ugnal z 1:0, štirinajst dni kasneje pa so šumarji proti istemu tekmecu izgubili z 1:5.

Sobotno zgodnje popoldne je tako prineslo novo spoznanje, da se nogometni Maribor pod vodstvom Anteja Šimundže znova prebuja. A po mnenju trenerja Aluminija Roberta Pevnika končni rezultat vendarle ni realen odraz tega, kar je pokazalo igrišče.

“Zame ne obstajajo prijateljske tekme, tudi pripravljalna tekma je tekma kot vsaka druga. Dejstvo pa je, da so v naši ekipi zboleli trije oziroma štirje ključni igralci. Nisem dovolil, da bi tekmo odpovedali, saj potrebujejo minute v nogah tudi fantje, ki so igrali nekoliko manj. Drago so nas stale predvsem individualne napake, v polju smo bili nasprotniku dokaj enakovredni, sodniki so nam razveljavili dva regularna zadetka,” včerajšnje dogajanje v šumi povzema strateg Kidričanov.

Pevnik Šimundža
Ante Šimundža in Robert Pevnik sta nedavno skupaj gostovala v naši oddaji Pod prečko. Foto: Uroš Skaza

Ko vidiš, kako se borita Iličić in Soudani …

Če kdo, potem lahko ravno Pevnik dobro oceni, v čemer je današnji Maribor drugačen od tistega, ki je pod vodstvom Damirja Krznarja z 0:1 izgubil pod žarometi stadiona v Kidričevem.

“Razlika je v disciplini in strasti do nogometa. Ko vidiš, da Iličić v prvem in Soudani v drugem polčasu šprintata in se z drsečimi starti mečeta pod noge nasprotniku, takrat veš, da je v Mariboru zavel nov veter. Ante je Mariboru vrnil srčnost in pripadnost klubu. Že največji zvezdniki se borijo, kaj šele ostali. Me pa veseli, da so vsi, ki premagajo Aluminij, tako veseli našega skalpa. To pomeni, da nekaj delamo dobro,” v svojem slogu zadevo pokomentira naš sogovornik.

Foto: Aleš Fevžer

Simundža: S tem se ne bomo zadovoljili

Za Mariborčani je torej prvi pravi delovni teden pod vodstvom Anteja Šimundže in več kot očitno se stvari v Ljudskem vrtu znova vračajo v ustaljene tirnice. Novi/stari strateg vijolic je z videnim doslej zadovoljen, a nikakor to ne pomeni, da ne opaža prostora za izboljšave.

“Najbolj pomembno je, da nimamo nobene nove poškodbe. Fantje so dobili po 45 minut, boj za drese, ki mora biti vedno prisoten, je bil opazen. Prav tako odličen pristop. Zadeve, o katerih smo se dogovorili glede postavitve, so se izpolnjevale. Bili smo učinkoviti, da bi se s tem zadovoljili, pa se nikakor ne bomo. Veseli, da fantje sprejemajo navodila, zahteve in jih v ustrezni obliki prenašajo na igrišče. Eno je govoriti in trenirati, nekaj povsem drugega pa izpeljati zadeve tudi na tekmi. Opazno je, da fantje prevzemajo odgovornost, da želijo zmagovati in kažejo samoiniciativnost,” je po sobotnem testu za mariborsko spletno stran izpostavil Ante Šimundža.

nogomet nk maribor nš mura ante šimundža aleks pihler
Foto: Jure Banfi

Pevnika gostilniške zgodbe ne zanimajo

Dogajanje v Mariboru pa seveda ni v središču razmišljanja Roberta Pevnika, ki ga s šumarji do konca sezone bržkone čaka zelo izenačen boj za obstanek v Prvi ligi Telemach. Z opravljenim za zdaj je trener Aluminija zadovoljen, čeprav poudarja, da bi si glede na predstave njegova ekipa zaslužila še nekaj točk več. Po dobrem začetku in padcu forme pa so se v Kidričevem začele celo pojavljati govorice, da se mora Pevnik počasi bati za svojo službo, a 54-letni Savinjčan se s tem ne obremenjuje.

“Zame je najbolj pomembno, da ekipa dobro igra in v prihodnosti bomo še boljši. Garderoba stoji za mano, mladi igralci napredujejo, imamo jasno vizijo. A kot trener v mladosti ne iščem alibija za rezultate, to vselej poudarjam. Nekateri jih morda bi, jaz jih ne. Igralci imajo zaupanje strokovnega vodstva in to nam vračajo na igrišču. So vzponi in padci, a to je naša pot. Vemo pa, kateri mediji so pisali o tem, da bom zamenjan. Te gostilniške zgodbe me ne zanimajo. Podpira me prvi mož kluba in to je najbolj pomembno,” pogovor zaključuje Robert Pevnik.

Aluminij je v resnici ena najmlajših ekip v Evropi

Nogometni observatorij CIES je v teh dneh objavil raziskavo, ki potrjuje, da imajo šumarji globalno gledano v resnici eno najmlajših ekip. V raziskavi, ki je zajemala 53 najmočnejših lig na svetu, je po povprečni starosti začetne enajsterice moštvo iz Kidričevega označeno kot sedmo najmlajše.

Povprečna starost nogometašev v vseh ligah znaša 27,24 let, Aluminijeva začetna postava pa je v povprečju stara le 22,57 let. Na visokem 10. mestu najmlajših ekip je tudi Bravo (23,04 let).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje