Hrvatom gori pod nogami, je na delu slovenski urok?

Nogomet 16. Okt 20238:14 2 komentarja

Računali so na šest točk, a vknjižili veliko ničlo. Hrvaški nogometaši so se po porazih proti Turčiji in Walesu v oktobrskem kvalifikacijskem ciklusu za nastop na evropskem prvenstvu znašli v hudih težavah, saj jim grozi, da prvič po letu 2010 ostanejo brez nastopa na velikem tekmovanju.

Bronasta reprezentanci z zadnjega mundiala v Katarju je močno ogrozila svoje možnosti za neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo prihodnje leto v Nemčiji. V nezavidljiv položaj so zašli po četrtkovem domačem porazu proti Turčiji (0:1) in nedeljskemu neuspehu v gosteh pri Walesu (1:2).

Kaj to pomeni v praksi? Hrvati so kljub enakemu številu točk kot Wales zaradi slabšega medsebojnega izida z njim v skupini D zdrsnili na tretje mesto, v primeru, da Otočani dobijo oba zadnja kvalifikacijska obračuna proti Armeniji in Turčiji pa jih pred morebitnimi dodatnimi kvalifikacijami ne bosta rešili ni zmagi proti Latviji in že omenjeni Armeniji.

Selektor prevzel odgovornost za neuspeh

“Nasprotnik je bil boljši, bolj agresiven in imel več želje. Nismo imeli energije, imeli smo težave v napadu. Bili smo brez idej, kar je res slabo. V dveh letih in pol smo izgubili le dve tekmi, zdaj pa smo izgubili dve v treh dneh. Postavili smo se v težek položaj. Od tistega, kar je bilo precej verjetno, smo zdaj odvisni od drugih. Prevzemam odgovornost, jaz sem krivec, saj bi se na tekmo zagotovo lahko pripravil bolje. A zdaj moramo dvigniti glave. Pred nami sta še dve tekmi, situacija pa je težka,” je po porazu v Cardiffu za hrvaško televizijo Nova TV povedal selektor ognjenih Zlatko Dalić.

Verjetno ni treba poudarjati, da sta neuspeha hrvaške vrste v preteklem tednu povzročila veliko nezadovoljstvo med njenimi navijači. Čeprav reprezentanca tokrat ni mogla računati na Andreja Kramarića, Bruna Petkovića, Ivana Perišića in Luke Ivanušca, krivdo za poraza pripisujejo selektorju, nekateri pa že zahtevajo njegovo zamenjavo.

Foto: Profimedia

“Veliko je dejavnikov, ne le eden, na katerega bi morali pokazati s prstom. Zagotovo je eden od razlogov tudi ta, da večina igralcev manj igra v klubih, vključno z mano. Mogoče nas je malo zavedel tisti september, ko smo odigrali dve odlični tekmi, a ta ni bilo dobro,” je po tekmi v Walesu razloge za poraz iskal hrvaški vezist Mario Pašalić.

Je na delu “slovenski urok”?

Poleg gostiteljice Nemčije so si nastop na tekmovanju najboljših reprezentanc stare celine doslej že zagotovile tudi Španija, Škotska, Turčija, Francija, Belgija in Portugalska, po sobotni zmagi proti Finski s 3:0 pa je velik korak na poti do izpolnitve cilja napravila tudi Slovenija. Nogometaši selektorja Matjaža Keka so na sedmih tekmah doslej osvojili 16 točk in zasedajo prvo mesto v skupini H, za uvrstitev na prvenstvo pa potrebujejo še pet točk.

Foto: Aleš Fevžer

V primeru srečnega razpleta, bi bila to za Slovenijo sploh prva uvrstitev na veliko tekmovanje po svetovnem prvenstvu leta 2010 in šele druga na evropsko prvenstvo, ki se ga je prvič in zadnjič udeležila pred 22 leti. Zanimivo, na obeh omenjenih turnirjih so manjkali prav Hrvati. Tudi zato se ne bi se čudili, če bi najbolj vraževerni podporniki reprezentance naših sosedov razlog za morebitno neuvrstitev v Nemčijo našli prav v “slovenskem uroku”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje