V Ljudskem vrtu je znova živahno

Nogomet 9. Jan 202316:33
Damir Krznar je dal zaključku jeseni oceno +4, celotnemu delu sezone pa +3. FOTO: Jure Banfi

S pripravami na spomladanski del sezone so začeli tudi v Ljudskem vrtu. Damir Krznar je na uvodnem treningu pozdravil ogromno nogometašev, ki se bodo v naslednjih petih tednih borili za mesto v udarni enajsterici.

Za Maribor je zimski premor prišel v napačnem trenutku. Aktualni prvak je po jeseni polni razočaranj prav v finišu ujel izvrstno formo in se začel vzpenjati po lestvici. Navkljub vsemu je že po zadnji tekmi jesenskega dela proti Gorici trener Krznar zatrdil, da bo odmor igralcem dobro del in da je zaključek jeseni predvsem napoved, kakšen Maribor lahko pričakujemo v preostanku sezone.

“Za nami so dobri štirje tedni premora. Premor je bil dovolj dolg, da so igralci željni nogometa in treniranja. To smo lahko videli že danes in to me veseli. Pred nami je mesec dni priprav. Konec jeseni je bil izjemno dober. Zdaj pa moramo ponavljati te dobre stvari, kar je vedno najtežje. A verjamem, da imamo znanje in kvaliteto, da s tem nadaljujemo,” je ob prvem nagovoru novinarjem v letu 2023 povedal Damir Krznar.

Za hrvaškega stratega bodo to prve priprave na klopi Maribora, ki je v preteklosti pozimi vedno opravil glavni del kondicijskih treningov in od njih ‘živel’ skozi celo leto. Kako bo tokrat? “Vse je odvisno od časa, v katerem smo. Zimski premor je zelo dolg, poletni pa kratek. Zato moramo že zdaj nekaj narediti na kondiciji, a moramo se osredotočiti tudi na taktiko. Že na tretjem treningu bomo kombinirali oboje. Ne bo posebej poudarka na kondiciji, a bodo priprave težke (smeh).”

Nosilci igre za zdaj ostajajo, iskanje okrepitev v teku

Navijače 16-kratnih prvakov najbolj zanima, kaj se dogaja na prestopni tržnici, ki bo sicer odprta še kar nekaj časa. Trenutno se veliko govori le o odhodu Vida Kodermana, glede prihodov pa je zaenkrat vse tiho. Pred iztekom leta je Krznar namigoval, da bi Maribor lahko okrepil Fran Tomek, a se to vsaj zaenkrat ne bo zgodilo.

“Prva misija je bila, da zadržimo nosilce igre. Za zdaj vsi ostajajo. Prestopni rok se je šele začel. Če se na trgu pojavi kak zares zanimiv igralec, bomo reagirali. Zadnji tedni jesenskega dela so dokazali, da se lahko s to ekipo borimo za vrh lestvice. Seveda bi se radi okrepili, ampak potrebujemo igralce, ki so boljši kot igralci, ki jih imamo zdaj,” o prestopnem roku razkriva Krznar in dodaja: “Danes imam na treningu 30 igralcev in štiri vratarje. To je veliko igralcev. Na zimskih pripravah imam rad takšno število, a to je morda vseeno preveč. Da bi samo kopičili igralce, tega ne želimo. Izluščili smo nekaj imen, ki so nam zanimiva, a bomo videli.”

Kakšno je stanje z Josipom Iličićem? “Oddelal je 10 dni priprav na priprave, sedem dobrih treningov. Z njim je delal Željko Filipović. S tem sta naredila neko bazo in Josipu omogočila, da lahko priprave z nami začne s polno obremenitvijo.”

V časih legendarnega kapetana Marcosa Tavaresa je bila glavna tema začetka zimskih priprav tehtnica, po besedah trenerja Krznarja in kapetana Martina Milca v ekipi ni težav z odvečnimi kilogrami. “Devet igralcev je prišlo na zbor z dvema kilograma manj. Ne vem, če je to zaradi finančne krize ali zaradi dobrega dela (smeh). Igralci so prišli na zbor v odličnem stanju,” je povedal Krznar, Milec pa je opisal svojo situacijo: “Prišel sem s kilogramom manj. Ne zaradi financ, ampak zato, ker smo bili doma v decembru veliko bolani. Z ženo sva novo leto preležala. Morda kilogram manj zaradi tega in morda tudi zaradi treningov.”

Kapetan Maribora Martin Milec si želi podobne turške epizode kot v lanskem letu.

Krznar želi Maribor brez nihanj, Milec upa na ponovitev lanskih priprav

Maribor je velik korak do naslova v prejšnji sezoni storil prav na pripravah v Turčiji. Vijoličasti se tudi letos odpravljajo v Belek, ki se ga Milec rad spominja: “Pred parimi dnevi sem doma razmišljal o tem, da moramo letos skušati ponoviti lanske priprave v Turčiji. Takrat smo se nenormalno povezali, odigrali dve ali tri tekme, na katerih smo se morali tudi malo ‘stepsti’. Blizu je bilo, da bi celo zapele pesti. V takšnih trenutkih smo začutili energijo. Prepričan sem, da bom letos prišel iz Turčije z enakimi občutki. Želim si, da bi ponovili lanske priprave. Morda so bile to celo naše najboljše priprave do zdaj.”

Pripravljalne tekme NK Maribor:

  • 17. 1. Aluminij
  • 22. 1. Čukarički (Turčija)
  • 25. 1. Slavia Sofia (Turčija)
  • 28. 1. Dinamo Kijev (Turčija)
  • 1. 2. Shakhtar (Turčija)

Na drugi strani trenerski štab razmišlja o tem, kje je prostor za napredek. Če odštejemo zadnje tedne, ko je Maribor igral izjemno, je bila glavna težava nekonstantnost v igri. Veliko je bilo nihanj in prav to želi Krznar med pripravami dokončno odpraviti. “Upam, da nam to uspe. Za pomlad je to glavni cilj. Želimo si stabilen Maribor brez vzponov in padcev. Najbolj pomembno je, da ne bo poškodb. Če bomo zdravi, bomo na odličnem nivoju.”

Maribor bo spomladi napadel iz četrtega mesta z le dvema točkama zaostanka za drugim Koprom. Vodilna Olimpija beži za 15 točk, pred vijoličastimi pa so s točko naskoka še tretji Celjani. V boju za Evropo sta tudi Mura in Domžale, o merjenju moči z neposrednimi konkurenti za vrh pa v slačilnici Maribora še ne želijo razmišljati. “Imamo še dovolj časa za razmišljanje o Kopru, Olimpiji in vseh ostalih, ki nas čakajo. Zdaj je na nas, da čim bolje treniramo in se dobro pripravimo,” še dodaja Milec.

Komentari

Vaš komentar