V nedeljo zvečer nočna mora Olimpije, v ponedeljek v službi

Nogomet 11. Nov. 202113:141 komentar
Delite:
Foto: Jure Banfi

Po nedeljski veliki zmagi nogometašev Aluminija proti Olimpiji je bilo v domačem taboru precej junakov. Trener Kidričanov Oskar Drobne je za borbo, pristop in vnemo pohvalil vse svoje varovance, a vendarle je nogometno javnost najbolj navdušil vratar Luka Janžekovič, otrok Aluminija, ki si je prislužil tudi naziv igralca 16. kroga Prve lige Telemach.

Nogometaši Aluminija so tekmo z Olimpijo dočakali v nezavidljivem položaju – na zadnjem mestu prvenstvene razpredelnice in s štirimi točkami zaostanka za deveto uvrščenimi Radomljami. “Psihološki moment pred tekmo zagotovo ni bil najboljši. S tega vidika je bila tekma zelo težka. V goste prihaja Olimpija, ti pa moraš tekmo za vsako ceno dobiti, če želiš obdržati stik z ostalimi ekipami, to se sliši kot misija nemogoče,” vpogled v razmišljanje nogometašev Aluminija pred tekmo ponuja kapetan Kidričanov.

Izkupiček Aluminija na 15 tekmah v tej sezoni: 3 zmage, 6 remijev, 7 porazov.

Luka Janžekovič je prepričan, da je s svojimi obrambami soigralcem predvsem vrnil določeno vero v uspeh. Je bila to za zdaj njegova najboljša tekma v sezoni? “Predvsem sem soigralcem z obrambami pomagal v mentalnem smislu. Ne bi rekel, da je bila to moja najboljša tekma v sezoni, na obračunu z Muro sem imel boljši občutek. Res sem zbral precej obramb, ampak večinoma to niso bili čisti streli. Moji soigralci so izvrstno opravljali svoje delo v obrambi ter dobro pokrivali nekatere najbolj kvalitetne nogometaše v naši ligi. Da takšno tekmo dobiš, moraš iti v tekmo “moško”, hkrati pa imeti tudi nekaj sreče.”

Kaj je Janžekovič povedal takoj po tekmi proti Olimpiji?

Čeprav je Aluminij na zadnjem mestu v Prvi ligi Telemach, je v tej sezoni že premagal vse tri vodilne ekipe v slovenskem nogometnem prvenstvu. “Glede na to, da smo zanesljivo premagali Maribor, tri točke pa že osvojili tudi proti Kopru in Olimpiji, sem prepričan, da jih bomo v nadaljevanju osvajali tudi na tistih tekmah, na katerih jih nekako moramo,” razmišlja Aluminijeva številka ena.

Ekipni duh je tisti, ki bo ekipo povlekel iz dna lestvice

Kidričani so v tej sezoni že pokazali voljo in karakter, saj so bili najpogosteje uspešni ravno takrat, ko so se znašli v določeni krizi in pod pritiskom. “V Aluminiju sem vse od naših prvoligaških začetkov, to je šest let. Ne spomnim se, da bi bili v tem obdobju kadarkoli povsem na zadnjem mestu, vsaj ne daljše obdobje. Lani smo se sicer borili za obstanek, ampak zgolj v luči tega, da se izognemo dodatnim kvalifikacijam.”

Kaj je tisto, kar lahko šumarje “povleče” iz trenutne krize? “Po mojem mnenju nismo ekipa, ki bi imela kakšno posebno individualno kvaliteto. Smo pa zares homogena ekipa. Zelo dobro se razumeva s Timotejem Dodlekom, ki je bil že marsikje v nogometnem svetu, a tudi on priznava, da takšne povezanosti v ekipi še ni doživel. Igralci ogromno časa preživimo skupaj tudi izven treningov, veliko se družimo. Morda je to tista dodana vrednost, ki nam pomaga, da osvajamo točke takrat, ko jih najbolj potrebujemo.

Luka Janžeković vrata Aluminija brani vse od svojih prvih nogometnih korakov. Foto: Jure Banfi

Skozi pogovor je Luka Janžekovič iz besede v besedo podiral stereotipe o vratarjih, ki naj ne bi bili ravno spretni govorniki. Na vprašanja je odgovarjal mirno, preudarno in še dodatno pojasnil, kako bi lahko ta enotnost Aluminijeve slačilnice vplivala na to, da se dvigne rezultatska krivulja.

“Dejstvo je, da zadnje štiri ekipe trenutno delita le dve točki. Tu bo ta homogenost ekipe na igrišču in izven njega še posebej pomembna. Takole bom rekel, ne bojim se za prvoligaško usodo Aluminija. Fantje znamo stopiti skupaj, ko je to zares potrebno. Pravzaprav je na nek način škoda, da letos stopimo na plin šele takrat, ko nam gori pod nogami.”

Aluminij je prvoligaš od sezone 2016/2017. Najuspešnejše tekmovalno obdoje je bila sezona 2019/2020, ko so Kidričani končali na 5. mestu, le točko za četrto Muro.

Boj za obstanek v ligi bo v tej sezoni očitno zelo pester. “Že pred sezono smo vedeli, da so Radomlje letos bistveno močnejše, kot so bile v preteklih prvoligaških sezonah. Na nek način so nam s tem dali manj manevrskega prostora za napake. Prisilili so nas, da moramo igrati še bolje, sploh v tem zadnjem nizu, ko smo morda dobili celo kakšno opozorilo preveč. Zagotovo si ne želim, da bi izpadli v drugo ligo. Klub je dal ogromno slovenskemu nogometu, tudi nekaj reprezentantov, imamo odlične pogoje za treninge in po mojem mnenju je zelo dobrodošlo, da tako organiziran klub ostane v prvi ligi.”

Ne bi odšel samo zato, da bi v življenjepisu pisali – igral je v tujini

Luka Janžekovič je celotno kariero zvest Aluminiju. Bil je član mlajših reprezentanc, pri štiriindvajsetih še vedno velja za zelo perspektivnega vratarja, a ostaja v domačem okolju. Razlogov je več.

“Moja zgodba je precej specifična, saj poleg igranja nogometa hodim tudi v službo. Delam v domačem družinskem podjetju in vse skupaj usklajujem z nogometom. Vsak dan sem na terenu od jutra do večera – služba, nogomet, poleg tega pa še študiram. Kljub temu nisem nikoli zanikal želje po odhodu v tujino, ampak zaradi vsega naštetega bi morala biti ponudba res prava. Tako v finančnem smislu kot tudi v filozofiji kluba oziroma klimi v morebitnem novem nogometnem okolju,” pojasnjuje Luka Janžekovič.

V nadaljevanju pogovora še dodatno razloži svoj pogled na nadaljevanje kariere. “Zagotovo ne bom odšel samo zato, da bi igral v tujini. Poleg tega imamo vratarji tudi nekoliko daljšo nogometno kariero, tako da je za to še čas. V vsakem primeru pa želim dolgoročno ostati v Aluminiju, klub mi je dal ogromno in če se bomo za določen čas razšli, si zagotovo želim, da bo ob mojem odhodu zadovoljen tudi klub. Potem pa upam, da se bom v neki vlogi vrnil nazaj domov.”

Z dobrimi predstavami v slovenskem prvenstvu Luka Janžekovič vse bolj opozarja nase. Foto: Jure Banfi

Zanimive sezone povečujejo zanimanje za slovenski nogomet

V nadaljevanju sezone Aluminij torej čaka boj za obstanek, kaže pa na to, da bo ta vsaj tako zanimiv, kot je bil tisti v lanski sezoni, ko so ekipe med petim in devetim mestom ločile le tri točke.

“Že nekaj časa sem v prvi ligi, a se tako zanimive in izenačene sezone, kot je bila lanska, ne spomnim. Napeto je bilo na vrhu, napeto je bilo na dnu. Liga je postala zelo atraktivna in to se letos nadaljuje. Dejal sem, Radomlje so močno napredovale, mi si vsekakor želimo ostati v prvi ligi, a tudi v Sežani imajo zelo dobro ekipo. Iskreno, Bravu je šlo marsikaj na roko, da so tako visoko, tudi oni bodo po mojem mnenju še izgubljali točke. Dvomim pa, da bodo Domžale ostale na tem delu lestvice. Dejstvo pa je, da lahko v naši ligi vsak premaga vsakogar. Najverjetneje bo zanimivo vse do konca, kar je na nek način tudi prav,” pogovor sklene Luka Janžekovič, najboljši posameznik 16. kroga Prve lige Telemach.

Vrhunci tekme med Aluminijem in Olimpijo (1:0) z vsemi obrambami Luke Janžekoviča:

Komentari

Vaš komentar