V pričakovanju Romunov vijolice navdih iščejo pri Armencih

Evropa 18. Avg 20229:07 > 9:07
Delite:
Foto: Jure Banfi

Mariborska sezona je na novi prelomnici. V zadnjih tednih jih je bilo kar nekaj, a na prav vsaki je vijolicam spodrsnilo. Tokrat jim enostavno ne sme, čeprav je ovira precej višja, kot je bil izziv Helsinkov pred nekaj dnevi. A po šok terapiji in imenovanju Damirja Krznarja na mesto glavnega trenerja v mestu od Dravi puške ne mečejo v koruzo. Zakaj bi jo, tudi romunski Cluj nikakor ni nepremagljiv nasprotnik.

Že pred obračunom s Helsinki v 3. krogu kvalifikacij za Ligo Evropa je bilo bolj ali manj jasno, da bo Maribor Evropo lažje ujel preko finskih prvakov kot v play-offu Konferenčne lige. Toda načrt A je padel v vodo. Blede vijolice so dobro odigrale le prvi polčas obeh obračunov s Finci, vse ostalo pa je bilo bistveno premalo, da bi slovenski prvak izločil finskega. Še več, v 180 minutah varovanci Radovana Karanovića proti Helsinkom, čeprav niti pod točko razno ne gre za kakšno vrhunsko ekipo, niso uspeli doseči niti zadetka.

A v nogometu nikoli ni veliko časa za obžalovanje. Ceno za mariborski neuspeh je plačal trener Radovan Karanović, Damir Krznar pa je moral na hitro zavihati rokave, če želi svoje nove varovance karseda dobro pripraviti na spopad z romunskim prvakom Clujem.

“Če se po jutru dan pozna, bo večer prijeten. Pred nami je zadnja stopnica do skupinskega dela. Ne moremo zagotoviti napredovanja, lahko pa obljubimo, da bomo iztisnili iz vsakega posameznika zadnje atome moči. Ko sta količini teka in prizadevnosti na dovolj visoki ravni, se lahko tehtnica prevesi na stran ekipe, ki si bolj želi uspeha. Gre za prvi polčas dvoboja, a verjamem, da bomo prišli do dobrega izhodišča pred potjo v Romunijo,” pred tekmo razmišlja novi mariborski strateg Damir Krznar.

FOTO: Jure Banfi.

Novejša romunska nogometna zgodovina pozna le enega šampiona

Feroviarii so v zadnjih petnajstih letih absolutni vladarji romunskega nogometa. Njihovi evropski uspehi pa so precej primerljivi z mariborskimi. Za Clujem so trije nastopi v skupinskem delu Lige prvakov (2008/2009, 2010/2011 in 2012/2013), tri Lige Evropa (2009/2010, 2019/2020 in 2020/2021), lani pa so Romuni igrali v Konferenčni ligi, kjer pa so v skupini z danskim Randersom, češkim Jabloncem in nizozemskim Alkmaarjem osvojili zadnje mesto.

V domačem prvenstvu ima klub osem državnih naslovov, pet so jih nanizali v zadnjih petih sezonah. Ekipa je na Transfermarktu ocenjena na nekaj manj kot 28 milijonov evrov, kar je približno trikrat več kot znaša ocenjena vrednost Maribora. A čeprav so papirnati favorit, imajo tudi železničarji svoje izzive, zaradi katerih ne morejo povsem mirno pričakovati dvoboja z vijolicami.

Lanska evropska sezona za Cluj ni bila pretirano uspešna. Foto: Guliverimages

Začetek sezone tudi v Cluj-Napoci ni idealen

Podobno kot Maribor je tudi Cluj izgubil zadnjo prvenstveno tekmo. Od aktualnih prvakov je bil boljši Botosani (1:0), ki je po petih krogih na vrhu prvenstvene lestvice. Cluj je z dvema točkama manj četrti.

Toda še bolj kot dejstvo, da niso na vrhu prvenstvene lestvice, romunske prvake boli in skeli izpad v prvem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, v katerem je bil po pravi drami, dveh poznih izenačujočih zadetkih ter kazenskih strelih uspešnejši armenski Pyunik. To je seveda pomenilo, da se je Cluj preselil neposredno v kvalifikacije za Konferenčno ligo, v katerih je najprej pričakovano izločil andorski Inter Escalades (4:1), nato pa se še bolj kot Maribor mučil s Šahtarjem iz Soligorska (1:0).

Če se Cluju ne bi uspelo uvrstiti v evropsko jesen, bi bil to za romunske prvake velik, zelo velik udarec. Manjšega so doživeli že v teh dneh, saj bo zaradi poškodbe, ki jo je staknil na povratni tekmi proti Soligorsku, dlje časa z zelenic odsoten Gabriel Debeljuh. 25-letni robustni napadalec je bil v lanski sezoni najboljši strelec romunskih prvakov in brez njega bo igra rdeče-črnih zagotovo nekoliko drugačna.

Proti Mariboru se bodo Romuni morali znajti brez Gabriela Debeljuha. Foto: Guliverimages

Kdo so nosilci igre?

Največja nevarnost za mariborska vrata bo tako veteran Ciprian Deac. 36-letnik, ki je za Cluj v dolgoletni karieri zbral že skoraj 400 nastopov, je v tej sezoni zelo razpoložen in je na enajstih tekmah v vseh tekmovanjih že dosegel tri zadetke ter prispeval štiri asistence. Na sredini igrišča je motor igre novinec, Španec Jefté Betancor, ki je bil mož odločitve na obračunu s Soligorskom.

V obrambi čvrstost ekipe dajeta romunska reprezentanta Cristian Manea in Andrei Burca, pomembno vlogo v ekipi pa ima tudi nekdanji nogometaš Aluminija, Zavrča in Celja Lovro Cvek. Še en stari znanec slovenskih zelenic Karlo Bručić, ki je lani igral za Koper, v Evropi ne dobiva prave priložnosti.

Med letoma 2014 in 2019 je Lovro Cvek v slovenski prvi ligi zbral 150 nastopov. Foto: Guliverimages

Če bo Maribor pravi, Cluj ni nikakršen “bav-bav”

Na papirju je torej Cluj favorit, a vsi nestrpno čakamo, kakšna bo nova podoba Maribora pod vodstvom Damirja Krznarja. Če bo v tabor vijolic prinesel določeno novo, svežo energijo, potem tudi romunski prvak ni ovira, ki bi jo bilo nemogoče preskočiti. Ljudski vrt ima svojo moč, že današnja tekma pa bo v veliki meri odgovorila na to, kakšne so realne možnosti za evropsko nogometno jesen Maribora, ki bi vsaj nekoliko popravila tudi klavrno podobo, ki jo je slovenski nogomet v tej sezoni pustil v Evropi.

Komentari

Vaš komentar