V Španiji in po svetu se vrstijo pozivi k odstopu Rubialesa

Nogomet 24. Avg 202310:28 0 komentarjev
Getty Images/Getty Images

Španska ženska nogometna liga zahteva razrešitev predsednika španske zveze Luisa Rubialesa, ker je po zmagi na svetovnem prvenstvu na usta poljubil igralko Jenni Hermoso, njegovo vedenje pa označila za "nagnusno". Rubiales se je znašel pod plazom kritik, k odstopu ga poziva tudi mednarodni sindikat Fifpro, španska vlada pa zahteva preiskavo.

Rubiales je poljubil Hermoso na usta po nedeljskem zmagoslavju Španije z 1:0 nad Anglijo v finalu svetovnega prvenstva v Sydneyju.

Predsednik je sprva celo napadel svoje kritike in jih označil za neupravičene, preden se je na koncu le opravičil za svojo potezo, vendar kritike njegovega vedenja niso pojenjale.

Sindikat igralcev Fifpro zahteva takojšnje ukrepanje proti Rubialesu in preiskavo primera v skladu z etičnim kodeksom Mednarodne nogometne zveze Fife, piše v izjavi Fifproja.

“Sramotno vedenje”

Fifpro je Rubialesov poljub označil za “neprimerno vedenje”, saj je “umazal” poseben trenutek za španske igralke po osvojitvi naslova. Fizični izkazi naklonjenosti brez soglasja niso primerni ali sprejemljivi v nobenem kontekstu, še posebej, če prihajajo od osebe na položaju moči, še piše v izjavi mednarodnega sindikata.

Španska ženska liga F pa je vložila pritožbo pri predsedniku višjega sveta za šport (CSD) in poziva k odstopu Rubialesa.

“Enega največjih podvigov v zgodovini španskega športa je omadeževalo sramotno vedenje najvišjega predstavnika španskega nogometa, ki je še enkrat pokazal, da ni dorasel položaju, ki ga zaseda,” so zapisali v ženski ligi in dodali: “Šefa, ki zgrabi svojo zaposleno za glavo in jo poljublja na usta, preprosto ni mogoče tolerirati.”

FOTO: Guliverimage

“Ne gre le za poljub. Slaviti zmagoslavje na predsedniški loži, medtem ko drži svoje genitalije poleg kraljice, je nesprejemljivo in odvratno.”

Ta kritika se je sklicevala na drug incident v nedeljo zvečer, ki so ga predvajali po vsem svetu in je videti, da Rubiales zgrabi svoje genitalije z obema rokama, da bi proslavil zmago Španije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Manj kot dva metra stran od njegovega sedeža sta bili španska kraljica Letizia in njena hčerka Sofia, ki sta prav tako spremljali tekmo.

“V kakšnem narobe svetu živimo?”

Že pred tem je španska vlada od domače nogometne zveze zahtevala preglednost in nujno ukrepanje, zaradi česar so pri RFEF sklicali izredni sestanek in sprožili notranjo preiskavo incidenta.

Victor Francos, španski sekretar za šport in predsednik državnega športnega sveta (CSD), je za radijsko postajo Cadena Ser dejal, da bo svet ukrepal, če ne bo ukrepala španska zveza RFEF.

Tudi španski premier Pedro Sanchez je že v torek dejal, da je bilo Rubialesovo opravičilo za poljub nezadostno.

FOTO: Guliverimage

Incident je komentirala tudi ameriška napadalka Megan Rapinoe (na fotografiji), prva zvezda ženskega nogometa, ki je bila ostra v pogovoru za Atlantic.

“V kakšnem narobe obrnjenem svetu živimo? Na največjem odru, kjer bi morali proslavljati, mora Jenni ta tip fizično napadati,” je dejala Rapinoe.

Rubialesovo vedenje v finalu je označila za prikaz “globoke stopnje mizoginije in seksizma”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!