Šuler: Napake je delal tudi Zlatko Zahović

Nogomet 20. Sep. 202113:03 > 14:29
Delite:
Marko Šuler, nadaljuje s pestrim poletnim kadrovanjem. Foto: Grega Wernig

Po tem, ko so v NK Maribor sporočili, da Simon Rožman ni več trener NK Maribor, je pred medije stopil športni direktor Marko Šuler: "Pred nami je težka pot, na kateri ne bo šlo brez napak. A počel jih je tudi Zlatko Zahović."

Kar se je napovedovalo že nekaj časa, je zdaj tudi uradno. Simon Rožman je ponudil odstop z mesta glavnega trenerja NK Maribor, ki ga je klub sprejel. Odločitev je padla že konec tedna in tudi morebitna zmaga Maribora proti Muri ne bi spremenila dejstva, da Rožman odhaja.

Iz klub odhaja tudi kondicijski trener Aris Naglić, ki je dobil ponudbo iz tujine, ki je ni mogel zavrniti.

Klub naslednika Rožmana še nima. “Maribor je specifična sredina, zato moramo dobro razmisliti o nadaljnjih korakih,” razmišlja Marko Šuler. Športni direktor NK Maribor je pojasnil, da je bilo med trenerjem in klubom sicer nekaj komunikacijskih šumov, da pa je imel trener ves čas njegovo podporo, do zadnjega dne. “Rezultati enostavno niso takšni kot si želimo,” glavni razlog za razhod navaja Šuler.

“Pritisk v Mariboru je nenehno prisoten in iščemo osebo, ki bo to znala dobro prenesti. Iščemo nekoga, ki bo razumel klub. Pred nami je pot, na kateri brez napak ne gre, počel jih je tudi Zlatko,” o prihodnosti razmišlja športni direktor Maribora.

Foto: Duh Zlatka Zahovića je v Mariboru še kako živ

Nekdanji branilec vijolic se je v nadaljevanju navezal na to, da se je tudi prejšnja šampionska generacija gradila kar nekaj časa, hkrati pa izrazil prepričanje, da je lahko Maribor s trenutno ekipo državni prvak. Poudaril je, da gredo Mariboru v škodo tudi sodniške odločitve in da imajo vijolice tudi obilico športne smole v ključnih trenutkih.

Razhod s Simonom je bil po besedah Šulerja miren, skupna zgodba se je končala s stiskom rok. “V finančnem smislu je bil dosežen dogovor s trenerjem. Razhod je bil korekten, v skladu z nivojem NK Maribor,” je na konferenci oznanil Šuler.

“Nehvaležno je trditi, kdaj bo NK Maribor dobil novega trenerja. Lahko bo to čez dva dni, lahko čez en mesec. Gremo po začrtani poti, strategija se ne spreminja,” poudarja Marko Šuler.

“Navijači so gonilo uspehov NK Maribor. Igralci se morajo zavedati, da vedno predstavljajo klub, na igrišču in zunaj njega. Če kdo tega ne razume in ne odreagira v skladu z nivojem kluba in obveznostmi v pogodbi, potem mora za to odgovarjati,” suspenz Andreja Kotnika komentira Šuler.

Foto: Jure Banfi

“Menjave trenerjev so v nogometu nekaj povsem normalnega. Si pa tega v NK Maribor ne želimo. Ta odločitev pa ni bila sprejeta čez noč, kot je to v nekaterih drugih klubih,” še poudarja športni direktor Maribora in poudarja, da v tem klubu vse drugo kot najboljše ni dovolj dobro.

Tekme bo do nadaljnjega vodil Radovan Karanović, ki pa ni dolgoročna rešitev. Šuler odgovarja: “Trenutno ni veliko trenerjev, ki lahko vodil ta klub, iščemo pa dolgoročno rešitev. Prioriteta je bil Slovenec, kar se ni izkazalo kot prava odločitev. Za nivo Maribora med slovenskimi trenerji nimamo veliko imen. Imamo trenerje z znanjem, vprašanje pa, če imamo v Sloveniji trenerja s pravim karakterjem. Maribor je posebno mesto in poseben klub. To moramo upoštevati. Samo znanje ni dovolj.”

Foto: Jure Banfi

“Ne obžalujem ničesar,” na vprašanje o svojih napakah odgovarja Šuler. “So pravilne in napačne odločitve. Zame v tem poslu napak ni. Moraš pa biti dovolj samokritičen, da napak ne ponavljaš. Spreminjal ne bi nič, sem se pa iz tega ogromno naučil.”

Čas, ki prihaja, bo poln izzivov. “Težave imajo tudi veliko večji klubi. Živimo v težkih časih, šok terapije pa so vedno prisotne v nogometu. Fantje, ki so tu, so najboljši in zamenjal ne bi niti enega. Verjamem v nogometaše, a družba se spreminja, težave imamo tudi v reprezentanci. Prestopi igralcev, ki so odšli iz Maribora, pa so pokazali, da smo imeli prav. Edino merilo pa je igrišče, ključna bo želja, želja in še enkrat želja.”

“Te stvari me ne zanimajo,” o številu napak, ki jih lahko stori sam, odgovarja Šuler. “Imam pot, ki jo uprava pozna. Poznam Maribor in mi je zelo jasno, zakaj sem tukaj.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NK Maribor (@nkmaribor)

“Maribor trenutno potrebuje rezultat. Fantje si želijo in to je najbolj pomembno. V življenju ne gre brez borbe in dela. V nogometu hitro pride nova priložnost za popravljanje napak, stvari lahko že čez teden ali dva popoldnoma obrnemo v svojo prid,” zaključuje Šuler.

Komentari

Vaš komentar