Vrnil se je in sporočil: Ne pozabite name, se vidimo! (VIDEO)

Nogomet 23. Apr 202414:26 0 komentarjev

V oddaji Pod prečko se je v slovenski nogomet oziroma medijski prostor vrnil nekdanji trener Olimpije in Celja Albert Riera.

Lahko ga imate radi ali pa ga ne morete niti videti. Albert Riera je pač nekdo, ki nikogar ne pusti ravnodušnega.

V lanski sezoni je nekdanji nogometaš Liverpoola slovenski nogomet obrnil na glavo. Kot trenerski novinec je z ljubljansko Olimpijo rušil vse pred sabo in osvojil dvojno domačo krono. Ter se nato po odmevnem sporu z vodstvom kluba poslovil od slovenskega nogometa.

A z njim je sedanji trener Bordeauxa ostal še kako povezan. Ne samo zaradi Žana Vipotnika, ki pod njegovim vodstvom igra za žirondince, tudi sicer Riera še vedno spremlja slovensko ligo. In se je, čeprav ima te dni zelo poln urnik, vseeno z veseljem odzval na naše vabilo, da pred morda že odločilnim dvobojem njegovih nekdanjih ekip Celja in Olimpije gostuje v oddaji Pod prečko.

“Seveda še vedno spremljam slovensko ligo in tudi vašo oddajo. Če rečem, da bo Celje prvak, ne bom presenetil nikogar. Vemo, ta vikend mora Olimpija premagati Celje, sicer bodo že prvaki. Vemo, da se v nogometu lahko zgodi marsikaj, ampak v tej sezoni ima Celje ligo pod nadzorom,” uvodoma razmišlja Albert Riera.

V nadaljevanju preverite, kako 42-letni Španec ocenjuje letošnjo sezono slovenskega prvenstva, ki ga je začel na klopi Celja, komu osebno najbolj privošči naslov, razgovoril se je tudi o nastopu Slovenije na Euru 2024 in možnosti, da se še kdaj vrne v slovenski nogomet.

Albert Riera
Albert Riera. Foto: Aleš Fevžer

O čem je v oddaji Pod prečko govoril Albert Riera?

O tej sezoni slovenske lige:

Celje trenutno ne igra na najvišjem nivoju. Ampak to je normalno, sezona je dolga. Olimpija in Maribor zdaj igrata na podobnem nivoju. Celje ima trenutno ligo pod nadzorom. Ker sem bil v tej sezoni trener Celja, si želim, da osvojijo naslov, ampak ne bom pozabil, da je bila Olimpija tista, ki mi je ponudila prvo trenersko priložnost. To bom vselej cenil. Zgodovino kluba zelo spoštujem. Predsedniki, igralci, trenerji pridejo in gredo, mi sploh nismo pomembni. Smo le del zgodovine kluba, ki je v Olimpiji izjemna, enako velja za Maribor. V prihodnosti želim klubu vse najboljše, od naslednje sezone bom navijal za tistega, ki bo igral najboljši nogomet.

O svoji sezoni v Bordeauxu:

Nova izkušnja zame je, da sem v klub prišel sredi sezone. Dobil sem ekipo, ki je nisem sestavil sam, potrebovali so nekaj časa, da so se navadili na moje ideje. Ni preprosto, v Franciji je velik poudarek na fiziki, vsi igrajo podobno, v sistemu 4-4-2 in se zanašajo na dolge žoge.

A zdaj začenjamo uživati, na zadnjih tekmah igramo, kot si želimo. Toda sezona se bliža koncu. Ni kaj, nova izkušnja, naslednjo ekipo si želim prevzeti že poleti. Trenutno igramo dobro, na zadnji tekmi smo vodili do sodniškega dodatka, nato pa so dosegli dva krasna gola in tekmo smo izgubili. Ne zmaga vedno tisti, ki je boljši. Ampak ostajam pozitiven, uživam v tem, kar počnem. Želim si presenetiti nasprotnika na vsaki tekmi, to je bil recept za uspeh v lanski sezoni. Moj pristop je takšen, da želim uživati in ostati pozitiven.

Albert Riera
V Franciji Rieri še ne gre vse po načrtih. Foto: Profimedia

O tem, zakaj bo Celje prvak:

Rad imam številke, ki nikoli ne lažejo. Če imam kakšno napako, je to ta, da sem preveč iskren. In igralcem vedno pojasnim, da če dosežejo v povprečju več kot dva gola na tekmo in če prejmejo manj kot enega, bodo prvaki. To je letos uspelo Celju in zato bodo prvaki. To je jasno, in to si zaslužijo.

V naslednji sezoni bom povsem nevtralen pri tem, komu privoščim naslov. Sam vedno rad zmagujem, ko igram dobro. Če zmagam in ne igram dobro, nisem zadovoljen. Zato bom privoščil tistemu, ki bo igral najboljši nogomet.

O derbiju Olimpije in Maribora:

Derbi je derbi. Ampak če hočeš biti prvak, moraš premagati tudi Domžale, Koper, Radomlje … Je pa res, da je to posebna tekma, vedno želiš biti boljši od nasprotnika. Spomnim se še posebej derbijev v Mariboru. Resnica je pač takšna, da tam ljudje še bolj čutijo nogomet. V Ljubljani imamo veliko drugih športov, tam pa živijo za nogomet. To je realnost. To vsi spoštujemo in uživamo v takšnih derbijih.

Albert Riera
Njegova najpomembnejša zmaga na derbiju je zagotovo tista v finalu lanskega pokala. Foto: Aleš Fevžer

O Sloveniji na Euru:

Slovenija je dobro igrala v kvalifikacijah, odlično je odigrala tudi proti Portugalski. Atmosfera je dobra in na prvenstvo gre ekipa z zavedanjem, da lahko več dobi kot izgubi. Vemo, da Slovenija ne bo prvak, zato se lahko osredotoči na to, da igra kar najboljši nogomet. Poznam številne igralce, ki so močno napredovali. Timi Max Elšnik, Žan Karničnik, zdaj je v moji ekipi Žan Vipotnik.

Povedal sem mu, če bom komu pomagal, bom pomagal njemu, ker vem, kakšna stvar je za nogometaša, da igra na takšnem turnirju. Je še mlad, ima še veliko prostora za napredek in pri tem ga priganjam. Bom pa poskrbel, da bo prvenstvo dočakal optimalno pripravljen.

O morebitni vrnitvi v slovenski nogomet:

V življenju nikoli ne reci nikoli, še posebej pa v nogometu. Ko sem zapuščal Slovenijo, sem vedno rekel, se vidimo, nikoli nasvidenje. Zakaj se ne bi vrnil nekam, kjer sem se dobro počutil. Slovenijo bom vedno cenil, Olimpija in Celje sta mi dala priložnost za delo. Nikoli ne vemo, kaj bo v prihodnosti, zdaj se osredotočam na delo v Franciji, kaj pa bo v prihodnje, bomo videli.

O obisku Slovenije:

Želel sem priti na nedeljsko tekmo, a igramo v soboto pozno zvečer, zato ni mogoče. Zagotovo bom obiskal Slovenijo, tam imam partnerico in vesel bom nogometne debate z Zlatkom Zahovićem, Goranom Boromiso, selektorjem Kekom, s katerim sva se slišala po telefonu, Antejem Šimundžo … Imam veliko razlogov, da še pridem v Slovenijo, bom pa ves čas spremljal, kaj se dogaja in tudi svetoval, ali me bo kdo poslušal, kako izboljšati nogomet v Sloveniji.

Sloveniji sem hvaležen, ne samo Olimpiji in Celju. Zaradi Maribora sem bil boljši, ker te konkurenca dela boljšega. Samo tako lahko napreduješ.

Celotna oddaja Pod prečko, v kateri smo poleg Alberta Riere gostili Zlatka Zahovića in Gorana Boromiso

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!