Vsa resnica Alberta Riere o odhodu s klopi Olimpije

Nogomet 1. Nov 202319:00 1 komentar
FOTO: Uroš Skaza.

Prišel, videl, zmagal, ekspresno odšel. To je kratek povzetek sezone 2022/2023, v kateri si je Albert Riera z ljubljansko Olimpijo pokoril slovenski nogomet in konkurenci pustil le drobtinice. V obširnem intervjuju za Sportklub pa je sedanji trener francoskega Bordeauxa med drugim ponudil še en, ekskluziven, podroben in odkrit pogled na to, kako je v zaključku lanske sezone zapustil zmajevo gnezdo.

Čeprav je z ljubljansko Olimpijo osvojil dvojno krono, je zmajevo gnezdo zapustil s porušenimi odnosi in brez zaslužene zahvale. Kratka epizoda Alberta Riere na klopi nogometnega ponosa prestolnice se je začela s tem, ko so ga s predstavitvene novinarske konference izgnali besni navijači, ki so sicer takrat pravzaprav protestirali proti klubskemu vodstvu. Paradoks, kakršni v Olimpiji niso redkost, se je zgodil nekaj mesecev kasneje. Ko je to isto vodstvo na podoben način, čeprav z nekaj lepotnimi popravki v javnosti, Španca pregnalo s klopi, na kateri je v Sloveniji osvojil obe najpomembnejši lovoriki.

Mirno lahko zapišemo, da tega vse do danes Riera vodstvu zmajev ni odpustil. Prej nasprotno. Nekdanjega trenerja Olimpije in Celja smo te dni povabili na virtualno nogometno debato o različnih stvareh in vidikih dogajanja v slovenskem nogometu. A najdlje se je Španec ustavil pri vprašanju o tem, koliko sta si kluba, v katerih je pri nas deloval kot trener, različna glede ljudi, ki je vodijo. Medtem ko je o Valeriju Kolotilu, Genadiju Golubinu in ostalih odločevalcih v klubu iz knežjega mesta 41-letni Majorčan govoril z izbranimi besedami, je njegovo mnenje o Adamu Deliusu in Igorju Barišiću diametralno nasprotno.

“Najslabša človeška lastnost je laganje. In oni lažejo, kadarkoli spregovorijo v javnosti, da operejo svoj obraz. A resnica je takšna, da ne marajo lastnih navijačev, da so v slabem odnosi z upravitelji stadiona Stožice, z igralci, pravzaprav z vsemi, s katerimi pridejo v stik. Ne spoštujejo niti trenerjev. Joao Henriques je bil pred tremi meseci zanje najboljši trener, potem pa so za njegovim hrbtom že iskali njegovo menjavo. Igralci zanje niso največja vrednost kluba, ampak samo poslovni subjekti, s katerimi lahko zaslužijo. Samo to je pomembno zanje. Zato ti ljudje lani z moje strani niso dobili dovoljenja, da so blizu prve ekipe. Tudi igralci jim namreč ne zaupajo. In v tem je skrivnost, da smo bili tako uspešni,” začenja nekdanji trener Olimpije.

Foto: Aleš Fevžer

“Vedno sem govoril o tem, da želim pomagati pri napredku slovenskega nogometa in vesel sem, da mi je deloma to uspelo, a s takšnimi ljudmi v organizaciji klubov nogomet ne bo napredoval. Lahko mi nekdo reče, da sem dober ali slab trener, da se strinja ali ne strinja z mojim načinom vodenja, a sem sem držal obljubo, da bom delal profesionalno in iskreno. Oni tega niso počeli.”

Riera nadaljuje.

“Navijači Olimpije morajo razumeti, da enostavno ni bilo mogoče sodelovati s temi ljudmi. Zato sem bil prisiljen v odhod. Dovolj pove že dejstvo, da so le dan po naši zmagi proti Mariboru in potrditvi naslova poslali papirje oziroma pogodbo novemu trenerju. Mesec in pol, preden se je sezona končala in se je iztekla moja pogodba. To pove vse o tem, kakšni ljudje so in kdo je kriv, da smo se razšli. Čeprav so v javnosti želeli predstaviti sliko, da sem kriv jaz.”

Navijaška skupina Green Dragons je bila, preden je Riera začel rezultatski vzpon Olimpije, s klubom v zelo slabih odnosih. Foto: Aleš Fevžer

Ta del pogovora je Albert Riera zaključil z odmevno napovedjo.

“Prepričan sem, da se bodo spet odzvali na moje besede, ampak svetujem jim, naj si to prihranijo, ker bodo znova govorili laži. Sam si želim le eno stvar. To je zdrava in uspešna Olimpija, ker imam rad ta klub, ki mi je dal priložnost, da postanem trener. Zato se bom še naprej boril, da ljudje iz Nemčije odidejo v Nemčijo, ljudje s Hrvaške pa na Hrvaško. Torej stran od Olimpije,” o svojem odhodu iz Olimpije in razlogih, zakaj se še vedno ukvarja s to temo, razmišlja Albert Riera.

Veliki intervju z Albertom Riero, ki je prvič po slovesu od Celja in selitvi na klop Bordeauxa spregovoril za slovenske medije, si boste lahko na naši spletni strani prebrali jutri zjutraj. Španec je v pogovoru odkrito razlagal o zadnjih trenerskih dnevih v Sloveniji, razlogih, zakaj je sprejel nov izziv, dotaknil se je tudi težav ljubljanske Olimpije in razmišljal o tem, kje je rezultatska krivulja, ki jo je Riera lani dvignil v nebo, zavila navzdol.

Skozi debato izveste tudi, kakšen je Rierov pogled na svojega novega varovanca Žana Vipotnika, na športnega direktorja Olimpije Gorana Boromiso, na vodstvo celjskega prvoligaša pa tudi na novega trenerja zmajev Zorana Zeljkovića. Med drugim pa je nekdanji zvezdnik Liverpoola, Manchester Cityja in Galatasaraaya odgovoril tudi na vprašanje, ali bi se nekoč v Slovenijo vrnil kot selektor članske reprezentance …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje